Hogy mi az a Stevia és honnét ismerős annyira a neve? Mostanában valóban sok helyen hallunk róla, ez egy természetes édesítőszer, mely állítólag egészségesebb társainál. A cukor negatív tulajdonságairól most itt nem is írnék, aki erre kíváncsi olvassa el W. Dufty: Cukor blues c. könyvét, meg fog döbbeni … Aki viszont a steviáról szeretne tájékozódni, maradjon velünk ;o)
A Stevia rebaudiana Bertoni a fészkesek családjába tartozó szubtrópusi, évelő, Paraguay – ban őshonos növény. A Stevia családba tartozó 154 faj közül csak kettőnek édesek a hajtásai, a rebaudiana Bertoni az egyik.
Mire jó a Stevia?
A növényből kivont, édes ízért felelős steviol – glükozidok különösebb lebontás nélkül emésztődnek és ezért kalória - értékük rendkívül kicsi. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Néhány dán és brazil tanulmány szerint a 2 – es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin – függést, szabályozza az inzulinszintet. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentő, hasnyálmirigy segítő hatásairól számolnak be, valamint ásványi anyagtartalma sem mellékes ( A - és C-vitamin, cink, rutin, magnézium, vas stb. ).
A világ különböző részein ( Paraguay, Brazília, Mexikó, Japán, Kína, Dél – Korea, Malajzia, Thaiföld ) ételek és italok édesítésére használják már évszázadok óta. Főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást és az ázsiai több évtizedes használat alatt egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel.
Tudományos kutatásokból fény derült arra, hogy a Stevia szabályozza a vér – cukor szintet a testben, ezáltal segíti a máj és a lép működését is. Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is. A tanulmányok tanúsága szerint segít a magas vérnyomás csökkentésében. Bőrregeneráló hatása miatt kozmetikai célokra is használják. Teaként fogyasztva hatékonyan javítja az emésztést és hasfájás esetén is segítséget nyújthat.
Sokféle formában találkozhatunk vele a boltok polcain, létezik: Stevia őrlemény, por, tabletta, fluid, liquid, szirup, csak győzzünk választani! Felhasználásánál nagyon óvatosnak kell lennünk, sokszorosan édesebb, mint a cukor, ezért csak néhány csepp, gramm szükséges az ételünkbe, italunkba.
De a fentiektől függetlenül az eredeti növényhez is hozzájuthatunk, tavaly magam is nevelgettem egyet a teraszon, ha túlélte a teleltetést, akkor idén sokat fogom használni a leveleit!
Tegnap kipróbáltam a folyékony kivonatot, teasütit sütöttem Steviával, a recept hamarosan jön! ;o) vagy lehet, hogy mégsem, mert a család szerint az arányokon finomítani kell ... hmm :o)
Forrás:
állítólag annyira megijedtek, hogy egy ilyen cukorhelyettesítő megtámadja, és leigázza a cukor-kereskedést, hogy régebben arcápolóként hoztak csak be, mert máshogy tiltott volt.. álnéven. nekem is egy ilyen csomagolású steviám van, arcápoló készítmény van ráírva, de ez nem gátol abban, hogy azzal ízesítsem a kávémat. :)
VálaszTörlésIgen, én is olvastam ilyen sztorikat :o) Az amerikaiak félnek tőle a legjobban és még ma is megy a harc, hogy vajon mennyire egészséges ... ügyesek a marketingesek ...
VálaszTörlésHa azt írom, hogy ez érdekes volt, nagyon, akkor nem gondolod ugye, hogy a többi poszt nem érdekes? Igaz?
VálaszTörlésA steviával kapcsolatban nagyon pozitív személyes tapasztalatokról számolhatok be. A családban van 1-es típusú cukorbeteg,és én nagyon ellenzem a mesterséges édesítők mint pl. aszpartám használatát mert sok rosszat hallottam róla. A stevia azonban nemcsak jól használható főzéskor( kicsit furcsa az íze,de gyümölcsös sütikkel pl.annyira jól harmonizál,hogy nem is venni észre hogy nem cukorral készült)hanem növeli az inzulin érzékenységet is olyannyira, hogy azonnali vércukor csökkentő hatása van olyan cukorbetegeknél is akik már évek óta inzulinnal élnek. Nyáron friss mentából szoktam teát készíteni és ezt isszuk jól lehűtve citrommal és steviával,kimondottan finom!
VálaszTörlésDaniella - hát persze, hogy úgy gondolom :P
VálaszTörlésNeguilla - köszi az infót! Szerintem is van egy kis mellékíze, de úgy gondolom, megszokható. Azt hiszem megéri hozzászokni, ha ennyi jót kapunk cserébe. Az a gyanúm, hogy valamivel nem árt egy kicsit "elfedni" az ízét mondjuk a sütikben ... majd kipróbálom!
Limonádét már én is csináltam vele és kimondottan finom volt! :o)
Én is éppen most akartam írni a Steviáról, de akkor már nem írok, mert minden lényegest megírtál :-)
VálaszTörlésNekem sajnos még növényt nem sikerült szereznem, de port és bogyót már igen. Nekem izlik.
Cukroskata!
VálaszTörlésSajnálom, akkor megelőztelek! :o) Növényt én a www.starkl.hu - ról rendeltem, 690 HUF egy növény! És már az első nyáron is szépen szüretelhető!
Köszi az infót, már meg is rendeltem. :-) remélem elküldik. Már rendeltem máshonnan is, de több hónappal ezelőtt, és nem küldték :-(
VálaszTörlésKata!
VálaszTörlésA starkl sem a gyorsaságáról híres ... legalábbis tavaly mi is sokat vártunk a rendelt árukra, de végül csak megérkezett minden :o)
Kis kieg.: magyarul nem sztívia, hanem jázminpakóca a neve, és helyesen csak a Stevia szót írjuk nagybetűvel, a rebaudiana szót nem.
VálaszTörlésKedves Okostojás!
VálaszTörlésÖrülök, hogy a lényegre koncentráltál :o))) Köszönöm az észrevételt és részben javítom, annak ellenére, hogy ahonnét az infó származik úgy szerepel, ahogy eredetileg begépeltem, de hiszek Neked ...
Kata, tavasszal a lányom candida-diétája alatt 4 hónapig ezzel készítettem mindent, csak a port használtam, sajnos nem sikerült megszoknom :( Pedig nagyon hasznos lenne, én is pont legutóbb írtam a cukorról, nagyon gáz :(
VálaszTörlésHolmi rosszmájúságot vélek kicsengeni a hangodból, vajon miért? ;)
VálaszTörlésA Stevia nekem nem új, többeknek viszont az lehet. A net amúgy is tele van nem túl hiteles forrásokkal (névügyileg is, meg egyébként is), talán akkor már érdemes a jót (= Stevia, cukormentesítés, hasonlók) jól/helyesen terjeszteni, gondolom én, hm?
Dehogy, semmi gond a megjegyzéssel :o) Természetesen nem szeretnék hülyeségeket továbbítani, csak elég nehéz megmondani sokszor melyik az igazán hiteles forrás,nem?
VálaszTörlésEgyébként arra gondoltam, ( főleg, ha ismered a Steviát ), bónuszként mesélhetnél a tapasztalati oldalról is egy - két dolgot :o)
Hidd el, írtam volna, ha lenne érdemi tapasztalatom a termesztésről vagy használatáról, de nincs. Egyszer kaptam pár levelet, a többiek megelőztek a benyomásokat illetően (pl. mellékíz). Nehezen férhető hozzá, nálam nem él meg, letettem róla - röviden ennyi.
VálaszTörlésAz egyetemi tankönyveimből mondtam a nevet egyébként.
Második éve van Stevia növényem. Első télen világos 15C fokos szobába teleltettem. Elszáradt, nagyon megijedtem, de annál jobban örültem, amikor láttam, hogy gyökérről újra hajt.(kb. 2 hetente meglocsoltam) Tavasszal nagyobb cserépbe ültettem, -a véletlen letört hajtást ledugtam-, ami szépen legyökeresedett és egy gyönyörű bokorrá fejlődött. Ezen fellelkesedve, több dugványozást is csináltam, és mindegyiket sikerrel. Egész nyáron leszedtem a leveleit, megszárítottam. Nyersen és szárítva teát főztem belőle. (hasonlóan mentával)
VálaszTörlésNovemberben mivel egy 2 literes fazéknyi Stéviám lett, megfőztem kb 2 liter édesítőszer lett belőle.(azután újra kifőztem és a fürdővizemhez öntöttem) Eddig sütéshez, főzéshez, sebek gyógyítására valamint hajmosás utáni bemaszírozásra használtam. Az ízét meg lehet szokni (a mű édesítőszereket nem sikerült...szerencsére)Röviden ennyi a tapasztalataimból.
Hú, köszi a beszámolót, Julcsi! :o)
VálaszTörlésKedves Kata! Most találtam rá az oldaladra. Nagyon örültem a stévia boncolgatásának, mert én a SUNRIDER-től ismerem, forgalmazom és fogyasztom. Sütni - főzni lehet vele /300x koncentráltabb a cukornál/. Élettani hatása jelentős. Édesítésre, bőrproblémákra, nasizás leküzdésére büntetlenűl használható!!! Akit részletesebben érdekel, ezen az e-mail címen megtalál: zsuki13@gmail.com.
VálaszTörlésJulcsi
VálaszTörlésa 2009-es "STARKL" katalógusban van stévia növény Sugar-Baby néven árulják. 1 növény 790 Ft. www.starkl.hu
De örülök,hogy visszaolvastalak:)Az öcsém 1-es típusú cukorbeteg.Veszek vhol növényt(a starkl-nál elfogyott),meg addig is leveleket.Elárulod hogy kell készíteni belőle édesítőszert?
VálaszTörlésKöszönöm!
Szia Kata!
VálaszTörlésMár korábban is olvastam a blogodon a steviáról, ha jól tudom használod is. Ezért bátorkodom kérdezni a használata felől. Tegnap érkezett meg a stevia szirupon, amiről mindenhol azt olvastam, hogy 1 csepp 4 kockacukor édességének felel meg. Már reggel a kávémon feltűnt mintha nem édesítene. Egy csepp után nem éreztem édesnek egyáltalán, ezért bátorkodtam mégegyet tenni hozzá. Az ha jól számolom 8 kockacukor. Ezzel már ihatatlannak kellett volna lennie. Ellenben semmi. Most pedig a túrógombócba raktam 6 cseppet és semmi hatás. Nem értem. Én csinálok valamit rosszul?
A segítséget előre is nagyon szépen köszönöm!
little-mermaid
Szia little - mermaid!
VálaszTörlésElnézést, hogy csak most válaszolok, de az utóbbi időben nem voltam netközelben!
Nos, a steviát egyre ritkábban használom, sőt, mostanában már egyáltalán nem, egyszerűen azért, mert nem tudtuk megszokni az ízét!! :o(( A cseppes változatot vettem én is, s magam is azt tapasztaltam, amit ráírtak, már pár csepp is nagyon édessé tette a különböző ételeket, úgyhogy nem tudom, a Te üvegedben mi a csoda lehet :o)) Szerintem nem Te nem csináltál semmit rosszul!
Sajnálom, hogy többet nem tudok segíteni ...
Szép napot!!
Kata
Köszönöm a segítséget! :) Próbálkoztam vele tovább is, de nem éreztem édes ízt, csak azt a jellegzetes valamit. :)
VálaszTörlés