Na, itt meglehetősen sok dologról lesz szó, de ha nekem sikerült kb. másfél óra alatt megcsinálni, Neked is sikerülni fog. Múlthéten szert tettem egy csokor medvehagymára, amit ettünk nyersen, ettünk a rakott krumpliba rejtve és most jött el az ideje, hogy pesto készüljön belőle. Abban biztos voltam, hogy nem az „unalmas” ( sosem tudnám megunni ) pestos tészta kerekedik majd belőle, hanem valami más. Éppen akadt három szép, nagy héjában főtt krumpli a hűtőmben, meg egy kis növényi sajt is, amiből végül köret lett, ízletes zabfasírtok mellé.
Zöldségfasírt medvehagymás krumplival
Pesto:
50 gr. medvehagyma
0,5 dl extra szűz olívaolaj
25 gr. pirított fenyőmag
bors, tengeri só, esetleg növényi sajt / igazi vagy "hamis" parmezán
Köret:
3 nagy szem krumpli héjában megfőzve
2 kisebb sárgarépa felkarikázva zöldség szeletelővel
1 dl medvehagyma pesto
4 – 5 dkg növényi sajt a tetejére
növényi margarin forgácsok
Zabfasírt:
1, + 1/4 csésze zabpehely
1 kisebb lilahagyma
2 kisebb sárgarépa
1 evőkanál szójaliszt
2 evőkanál bio levespor
1 teáskanál fűszerpaprika
majoránna, petrezselyem, fűszerkömény
3 evőkanál teljes őrlésű tönkölyliszt
zsemlemorzsa
olaj
Így használd a hozzávalókat:
Először készítsd el a pestot, dobd a turmixba a megmosott medvehagyma leveleket, az olajat, a pirított fenyőmagot, s ha használsz sajtot, akkor azt is, de tapasztalatom szerint ez utóbbi el is maradhat ( ebben az esetben esetleg egy korty olajjal többet kell használnod ), + só, bors.
A krumplikat karikázd fel és egy rétegben helyezd el egy jénaiban. Tetejüket kenegesd meg a pestoval, szórd meg növényi sajttal és szórd meg a növényi margarinnal. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készül el.
A fasírthoz első lépésben pirítsd meg az apróra vágott hagymadarabokat, majd keverd hozzá a többi hozzávalót a fenti sorrendet követve. Nem árt, ha pihenteted egy keveset a masszát, hogy a pehelynek legyen ideje megduzzadni. Vizes kézzel formázz Neked tetsző gombócokat belőle, forgasd meg a zsemlemorzsában és forró olajon ( nem olajban! ) süsd mindkét oldalukat 2 – 3 percig.
Nekünk nagyon ízlett, főleg, hogy ez volt az első saját készítésű zöldségfasírtom ( és bizonyosan nem az utolsó! ).
3 - 4 fő részére
Forrás: Pesto és köret – sk; zabfasírt – Hildmann Attila
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése