2008. március 17., hétfő

Zöldségfasírt medvehagymás krumplival

Na, itt meglehetősen sok dologról lesz szó, de ha nekem sikerült kb. másfél óra alatt megcsinálni, Neked is sikerülni fog. Múlthéten szert tettem egy csokor medvehagymára, amit ettünk nyersen, ettünk a rakott krumpliba rejtve és most jött el az ideje, hogy pesto készüljön belőle. Abban biztos voltam, hogy nem az „unalmas” ( sosem tudnám megunni ) pestos tészta kerekedik majd belőle, hanem valami más. Éppen akadt három szép, nagy héjában főtt krumpli a hűtőmben, meg egy kis növényi sajt is, amiből végül köret lett, ízletes zabfasírtok mellé.





Zöldségfasírt medvehagymás krumplival


Pesto:

50 gr. medvehagyma

0,5 dl extra szűz olívaolaj

25 gr. pirított fenyőmag

bors, tengeri só, esetleg növényi sajt / igazi vagy "hamis" parmezán


Köret:

3 nagy szem krumpli héjában megfőzve

2 kisebb sárgarépa felkarikázva zöldség szeletelővel

1 dl medvehagyma pesto

4 – 5 dkg növényi sajt a tetejére

növényi margarin forgácsok


Zabfasírt:

1, + 1/4 csésze zabpehely

1 kisebb lilahagyma

2 kisebb sárgarépa

1 evőkanál szójaliszt

2 evőkanál bio levespor

1 teáskanál fűszerpaprika

majoránna, petrezselyem, fűszerkömény

3 evőkanál teljes őrlésű tönkölyliszt


zsemlemorzsa

olaj


Így használd a hozzávalókat:


Először készítsd el a pestot, dobd a turmixba a megmosott medvehagyma leveleket, az olajat, a pirított fenyőmagot, s ha használsz sajtot, akkor azt is, de tapasztalatom szerint ez utóbbi el is maradhat ( ebben az esetben esetleg egy korty olajjal többet kell használnod ), + só, bors.


A krumplikat karikázd fel és egy rétegben helyezd el egy jénaiban. Tetejüket kenegesd meg a pestoval, szórd meg növényi sajttal és szórd meg a növényi margarinnal. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készül el.


A fasírthoz első lépésben pirítsd meg az apróra vágott hagymadarabokat, majd keverd hozzá a többi hozzávalót a fenti sorrendet követve. Nem árt, ha pihenteted egy keveset a masszát, hogy a pehelynek legyen ideje megduzzadni. Vizes kézzel formázz Neked tetsző gombócokat belőle, forgasd meg a zsemlemorzsában és forró olajon ( nem olajban! ) süsd mindkét oldalukat 2 – 3 percig.


Nekünk nagyon ízlett, főleg, hogy ez volt az első saját készítésű zöldségfasírtom ( és bizonyosan nem az utolsó! ).


3 - 4 fő részére


Forrás: Pesto és köret – sk; zabfasírt – Hildmann Attila


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése