2008. március 28., péntek

Zöldséges zabtál

Bevallom, nem mozgok ( még ) túl otthonosan a gabonák világában, igaz, eddig is használtam kölest is, bulgurt is, rizst is, árpát is, de ha az ember minden nap akar ilyet tálalni a családjának, muszáj egy kis változatosságra törekedni. Ma péntek, azaz a zab napja van. Csupa jó dolgot lehet elmondani róla: regenerálja az idegeket, jó hatással van a bőr – és keringési problémákra, stresszes állapotban is segíthet rajtunk és nem utolsó sorban a cukorbetegek barátja, mert lassítja a vércukor szint emelkedését étkezés után. Egyébként meg a lovak fő eledele. S mostantól a miénk is, mert nagyon finom gabona ;o)




Zöldséges zabtál ( sk. )


Legyen a kezed ügyében:

2 szál újhagyma

2 színes paprika

3 szem paradicsom

3 kisebb cukkini


tengeri só, bors, friss petrezselyem

20 dkg zab


1 kicsi padlizsán

5 dkg növényi sajt


Így használd a hozzávalókat:

Az előző este beáztatott zabot, kétszeres mennyiségű vízben puhára főzöm. Az újhagymát felkarikázom, az olajon megpirítom, rádobom a felkockázott paprikákat, paradicsomot, kicsit később a cukkiniket is. Kvázi egy lecsót készítek, s ehhez keverem hozzá a külön megfőzött zabot. Bár, annak sem látom akadályát, hogy együtt főzzünk meg mindent, de én nem úgy csináltam. Jöhet a fűszerezés, aztán egy jénai, amibe szépen elegyengetem a zabos masszát, hajszálvékonyra vágott padlizsán karikákkal befedem és 20 percre betolom a 175 fokra előmelegített sütőbe. Ekkor kiveszem, gyorsan ráreszelem a sajtot és grillezem további 5 percig.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése