Utánaolvastam és ezt találtam a Pálmazsírról:
"A feldolgozott pálmaolaj kedvező élettani és alkalmazásbeli tulajdonságai miatt egyre nagyobb teret hódít modern korunk konyhájában. Délkelet-Ázsiában régóta sütnek-főznek ezzel a kiváló anyaggal, de Európában is egyre népszerűbbé válik számtalan előnye miatt.
Kiegyensúlyozott, teljes egészében növényi alapú, koleszterinmentes zsiradék, mely körülbelül 50-50%-ban tartalmaz telített és telítetlen zsírsavakat. Mivel nagy a szilárd glicerol tartalma, a finomított pálmaolaj egyrészt igen szilárd (olvadáspontja 34-36°C), másrészt rendkívül nehezen oxidálódik, így igen hosszú az élettartama (minimum 2 év a gyártástól számítva).
Sütés utáni rendszeres szűrés esetén felhasználhatósága lényegesen meghaladja a napraforgó étolajét, 240°C-t meghaladó füstölési pontja igen kedvező a legkülönbözőbb gasztronómiai alkalmazásoknál is. Használat után nem hagy kellemetlen szagot, mivel nem tartalmaz linolenikus savakat ill. ezek összetevőit. Egyéb keményített növényi zsiradékfajtákkal szemben a finomított pálmaolaj nem hidrogenizált, így tökéletesen használható nemcsak sütéshez, de a hagyományos magyar konyha ételeinél is."
Siccikénél már olvastam konkrét felhasználási lehetőségről ( lsd. Vegazsír recept ), meg azt is tudom, hogy nagyon egészséges, lehet benne sütni, tehát az étolajat tökéletesen kiváltja ( mondjuk ezt a műfajt sem sűrűn gyakorlom, kb. 6x rántok - sütök valamit olajban egy év során ), s még???? Csak úgy kaják "alá" is jó, meg mindenbe hidegen, melegen? Mondjuk mi a helyzet egy tortakrémmel? Abba is mehet?
Hangosan gondolkodom, de azért várom, ha valaki tud segíteni, homályosítson fel, kérem! Igaz van vagy 2 évem a szavatossági idő lejártáig, de mégis ;o)
Köszi!
Ui.: Hozzáteszem, ennek is, mint mindennek megvan ám a rossz oldala is, erről itt találsz többet. A linket szintén Siccikénél találtam!
Az idézett szöveg innét származik.
Szia
VálaszTörlésMegoszlanak a vélemények, arról, hogy mennyire egészséges mennyire nem. Én hiszek abban, hogy ami természetes, az azért annyira rossz nem lehet, de szerintem a következőn helyen jó infókat olvashatsz:http://www.thaifoodandtravel.com/features/cocgood.html
Mindíg van otthon kókusz olaj/zsír, trüffelbe karácsonykor használtam vaj helyett, jó eredménnyel.
MGL
Szia!
VálaszTörlésMár elég régóta olvaslak, és nagyon érdekes dolgokat találtam Nálad (bár mindenevő vagyok).
Szerintem a Tiédhez hasonló blogok (vegán, vegatariánus) nagyon hasznosak azoknak, akik többet szeretnének megtudni a teljesértékű táplálkozásról.
Engem arról világosíts fel légyszi, hogy a pálmaolaj az egyenlő a kókuszolajjal?
Köszi
Kata
Szia Kata!
VálaszTörlésÖrülök, hogy számodra, egy mindenevő számára is akad itt érdekes dolog a blogomon :o) Jó az ilyet is tudni!!
A pálmaolaj és a kókuszolaj nem ugyanaz! Ez utóbbit a kókuszdió szárított húsából, magjából nyerik ki, míg az előzőt az olajpálma magjából préselik ki.
A wikipedian többet is találsz róluk ( palm oil / coconut oil címszavak alatt ), ha érdekel ;o)
Szia MGL!
VálaszTörlésNagyon köszönöm az infót, bár Te a kókuszolajat linkelted be és én a pálmaolajról írtam! ;o)
Kata!
VálaszTörlésEgy német vegán sütis könyvemben minden receptnél a pálmazsírt írják pl.a tepsik kikenéséhez vaj helyett. Pont azon tulajdonsága miatt, hogy magas hő hatására is viszonylag szilárd állagú marad, így megakadályozza a tészta leragadását. Több receptnél pedig a tésztába kevert zsiradékként javasolják. A torktakrémekbe szerintem talán nem annyira, pont amiatt, hogy 34-36 fokos hőmérsékletig kemény marad, és csak afölött olvad..
Köszi, Siccike az infót! Már kipróbáltam néhány dologban ( borsófőzelék, szivásgombóc morzsája ) és minden nagyon finom volt, semmi mellékízt nem éreztem, pedig ezzel riogattak :S, de ha a vegazsírt szeretjük, ezzel sem lehet semmi baj ;o)
VálaszTörlésKedves Katanyaka!
VálaszTörlésKérlek, írd meg, hogy hol szerzed be a pálmazsírt, olajat. Eddig Frivissa-t használtam, de sajnos a BUSZESZ már nem forgalmazza. Kerestem újabb forrást, így találtam Rád.
Üdv.: Kati
kemenykati@t-online.hu
Némely AUCHAN-ban lehet kapni,én már 2 éve a pálmaolajat használom,nincs szaga és kellemetlen íze,és ami a fő szempont nem fáj agyomrom tőle.
VálaszTörlésKedves Vegák!
VálaszTörlésA nagy lelkesedés közepette kérlek titeket, hogy vessetek egy pillantást erre a honlapra:
http://www.ketesaruk.hu
Itt egy halom élelmiszer riasztást találtok, amiket először mi tettünk publikussá, s ezért most csak annyi jár, hogy megnézitek.
A veszély óriási!
Üdv: a Csapat, aki naponta megdolgozik ezért.
Metro áruházakban is lehet kani, különböző kiszerelésben, fém vödrökben.
VálaszTörlésViktória