Ismét egy kenyérrecept következik, bár nem éppen bundás ;o) Mostanában megint magam sütöm a mindennapi kenyerünket, s így, hogy nem én birkózom a tésztával, gyerekjáték az egész! Pedig szeretek ám dagasztani, de így gyorsabban megy a munka, a gép dolgozik, a 2 éves Emma a pulton térdel, én tartom, hogy le ne essen és bámuljuk a dagasztókarok forgását … tök jó, mennyi időt spórolok ezzel a háztartási géppel, nem? :P
No, ezen a blogon találtam a minap ezt a receptet és örülök, hogy nem vártam tovább az elkészítésével, nagyon – nagyon finom lett, bátran ajánlom mindenkinek!!
( Szója )joghurtos kenyér
Legyen a kezed ügyében:
50 dkg liszt ( 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyt és 25 dkg graham lisztet használtam )
1,5 dl joghurt ( nálam szójás )
1 evőkanál só ( kevesebb is elég … )
2 evőkanál lenmag ( az eredeti recept szerint csak 1 - 1 ek. kell mindegyik magból )
2 evőkanál szezámmag
2 evőkanál napraforgómag
+a tetejére díszítésnek is néhány szem magocska
kb. 3 dl langyos víz
1 tasak szárított élesztő VAGY 2,5 dkg friss
2 evőkanál olaj
Így használd a hozzávalókat:
Az élesztőt feloldom a vízben, majd kimérem a liszteket, a sót, a magokat. Hozzáöntöm a lisztes keverékhez a joghurtot, az olajat és az élesztős vizet. Kézzel vagy géppel alaposan megdolgozom a tésztát, s csak akkor hagyom abba, ha már elvált a tál oldalától ( ehhez azért nem ártott még néhány evőkanál liszt ).
Fél órára betettem pihenni a sütőbe ( nem kapcsoltam be ), majd átgyúrtam, kétfelé osztottam, formákba pakoltam a tésztát, a tetejüket vizes kézzel megsimogattam, megszórtam maggal és ismét beköltöztettem a sütőbe. 20 perc eltelte után bekapcsoltam a sütőt, először 15 percig sütöttem 125 fokon, majd 15 percig 180 – on, s végül ismét 15 percig 125 fokon. Vízzel teli tepsit is tettem a kenyerek alá, mert az a mániám.
Ennyi, kész és nagyon finom!
Ui.: Ez volt eddig az első olyan kenyér, amelynek a tetejéről Emmaka nem nyalogatta le a krémet ( gombás pástétom ), hanem szó nélkül harapta a kenyeret feltétestől és ez nagy szó, kérem! :o))
Update: az utóbbi időben, ugyanezen tésztából kiflik is készülnek nálunk és úgy is szépen megállják a helyüket! :o)
Forrás: Élet a konyhában blog
Gyönyörű a napsimogatta kenyered!:)
VálaszTörlésSzintia
Tényleg fincsi lehetett!Nagyon guszta!;-)
VálaszTörlésKár, hogy a szója tele van fitoösztrogénnel, így férfiak számára - amennyiben a férfiasságukat meg kívánják őrizni - nem ajánlott.
VálaszTörlésSzintia, Konyhatündér:
VálaszTörlésköszi! :o)
Névtelen:
köszi az infót!