2009. január 19., hétfő

Kolbászok hús nélkül ( 03. & 04. verziók )

Az utóbbi néhány hónapban – tovább folytatva a kolbász – imitáció kutatásaimat -, két újabb receptet is kipróbáltam. Bevallom, ebben a témában nem vagyok és talán nem is akarok túl kreatív lenni, annyi jó(nak tűnő) recept kering a neten, hogy ezen már nem agyalok, csak követem a leírásokat és kíváncsian várom a végeredményt :o)



Fűszeres olasz kolbászok ( szójamentes )


Legyen a kezed ügyében:


2 + ¼ csésze szejtánpor

½ csésze sörélesztő

¼ csésze csicseriborsóliszt

2 evőkanál bio levespor

2 evőkanál vöröshagymapor

1 – 2 evőkanál őrölt köménymag

2 teáskanál fűszerpaprika ( + jöhet egy kis erős is, ha szereted )

2 evőkanál olaj

6 – 8 fokhagymagerezd

frissen őrölt bors

1 teáskanál tengeri só ( ez persze függ a levespor sótartalmától is )

oregánó, majoranna

kevés füstaroma

2 + ¼ csésze hideg víz

-bármilyen egyéb fűszer, ami szerinted illik a kolbászba


Így használd a hozzávalókat:


Egy keverőtálba mehetnek a száraz hozzávalók, egy másikba pedig a víz, a levespor, a lereszelt fokhagymagerezdek és olaj. Ha ezeket alaposan elkeverted, öntsd a száraz keverékhez, dolgozd el alaposan és tetszőleges mennyiséget a markodba téve, formázz belőlük rudakat. Helyezd alufóliára, s csomagold be, mint a szaloncukrot szokás, mikor megtekered a két végét, össze is tömöríted a masszát. Ha megvagy az összessel, párolóedényben vagy fazékba helyezett párolóbetéten párold kb. 30 – 40 percig a kolbászokat. Célszerű megvárni, hogy kihűljenek és csak utána kicsomagolni őket, aztán mehetnek a hűtőbe. Illetve, mivel ez egy nagyobb adag, én felszeletelve, külön bezacskózva pakoltam belőle a fagyasztóba is. Később nagyon jól jött, mikor rakott krumplit, paprikás krumplit akartam csinálni és volt otthon vegakolbász hozzá :o)


Forrás: Everyday dish



A másik kolbász receptért nem is kellet ilyen messzire mennem, Siccikénél láttam egy szintén szójamentes verziót. Lehet, hogy én rontottam el valami a készítése során, de ez nekünk kevésbé ízlett, mint a fenti módozat. Azért egy próbát mindenképpen megér, s mivel mindent a recept szerint csináltam, csak belinkelem, ide, hogy Ti is olvashassátok!


Korábbi próbálkozásaimat: 01. verzió itt ( ez tofut is tartalmaz ) és 02. verzió itt ( ez szója nélkül készült ) találod!


8 megjegyzés:

  1. Kata, nézz be hozzám egy ölelésért!

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Hol lehet folyékony füstöt kapni? Már sok-sok receptben olvastam és szívesen kipróbálnám.

    VálaszTörlés
  3. a culinarisban például láttam. én ott szoktam venni :)

    VálaszTörlés
  4. Kata, ilyesmit keress: http://href.hu/x/534q Nagyobb bioboltokban is van!

    VálaszTörlés
  5. Szia! Hetek óta óta érlelődik bennem a vegakolbász-gyártás, és folyamatosan azon hezitálok, hogy akkor most melyiket... eddig se tudtam választani, most aztán meg tényleg itt a bőség zavara :-) Persze mindet is végigpróbálhatnám, de mégis legjobb lenne elsőre a legjobbat! Szóval, mint "szakértőtől", kérhetnék tőled egy verdiktet az eddig kipróbált verziókra? Nálunk jöhet a szója is, tehát az összetevő-lista nem szempont, viszont az íz és a szeletelhetőség nagyon fontos. Na meg a külcsín, hogy azért lehetőleg minél jobban emlékeztessen a kolbászra... Tudom, hogy "ízlések és pofonok", de azért elárulnád, hogy nektek melyik jött be leginkább? Nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Sajnálom, hogy ilyen nehéz helyzetbe hoztalak, igazán nem akartam ;o) Egyébként nekem is valamikor délelőtt motoszkált egy ilyen gondolat a fejemben, hogy kellene egy rangsort készíteni, személyeset, hisz csak olyat tudok, de azzal biztosan tudnék segíteni az olvasóknak. Hát, íme, itt a kérdés, megelőztél :o)

    Két kategóriára kell osztani a 4 receptet, az egyik a szétesős, búzából készített kolbász ( Te nem ezt keresed ), a másik három képezi a szeletelhető szejtán alapú kolbászt. Nekünk a 2. verzió jött be a legjobban ( http://href.hu/x/7yms ), de a 3. is jó volt ( lásd eme poszt eleje ). A kettes számúnál teljesül a legtöbb feltételed, íz, állag, szeletelhetőség, hasonlóság stb tekintetében. Remélem, Nektek is ízleni fog! :o) Mesélj majd!!

    VálaszTörlés
  7. Köszi! Most megerősítettél, mert ránézésre (persze csak kép és leírás alapján) én is ezt vettem az első helyre :-) A napokban kipróbálom, aztán majd beszámolok.
    Egyébként, ha még nem tettem volna, gratulálok a blogodhoz! Bár többnyire hallgatok, de olvaslak ám folyamatosan!

    VálaszTörlés
  8. Szívesen, igazán kíváncsi vagyok, hogy fog ízleni! :o)
    Köszönöm a gratulációt, igazán jól esett!!!

    VálaszTörlés