2008. március 15., szombat

Beszerzés

Amíg Pesten laktunk nem volt nehéz dolgom, nem sokkal a beköltözésünket követően nyílt a sarkon egy biobolt, ahonnét mindenféle igényemet ki tudtam elégíteni. Alapvetően is egy jól felszerelt kis üzlet volt, s ha valamit nem kaptam meg azonnal, számíthattam rá, hogy néhány napon belül beszerzik nekem. Természetesen ez nem a legolcsóbb bevásárlási módozat volt, de vitathatatlanul kényelmes.

Nem sokkal később, mikor már komoly mennyiségeket fogyasztottunk a lisztekből, pékáruból, gabonákból, puffasztott termékekből, szója alapú élelmiszerekből stb. utánajártam, hogyan tudnék pénztárca kímélőbben vásárolni, hisz heti kirándulásaink a budai biopiacra is sok ezer forintba kerültek. Találtam egy nagykereskedést ( = Mediline Üzletház ), ahová be tudtam regisztrálni és jelentős összegeket takarítottunk meg a havi egy bevásárlás során! Nagyon jó minőségű, bevezetés alatt álló bio bébiételeket, növényi tejeket, olajakat s még sok sok más finomságot tudtam ott megvenni …

Aztán elköltöztünk Budapestről. Nem mentünk messzire, mert a Pest tábla most sincs 3 km – nél messzebb a kertkaputól, de mégis megváltoztak a körülmények, ráadásul azóta megszületett kislányaink sem könnyítik igazán a dolgomat. Aki próbálta, tudja, milyen két gyerekkel bevásárolni … hm, rémálom! ;o) A helyi bioboltban egyszer voltam, a két kis polc nem győzött meg igazán. A Pesten található legközelebbi kis üzlet őrületesen drága, így az is csak akkor jöhet szóba, ha nagy a baj. A DM hálózat szinte mindenhol jelen lévő boltjai gondolom, nem csupán az én családomon segítenek sokszor. A pelenkán kívül eddig az első számú növényitej forrásunk volt, a maga 467 vagy hány forintos literenkénti árával ( Alnatura Zabtej ).


Az utóbbi hónapokban sok időt töltöttem az on-line bioboltok kínálatának feltérképezésével, hasonlítgattam egyiket a másikkal, de vagy az árak nem stimmeltek, vagy a kínálat … Persze nem állhattam meg, hogy ki ne próbáljam valamelyiket. Első választásom a Bioszállító webáruházra esett, ahol az automatikus válasz email – ben azt ígérték, 990 forintért futárszolgálat szállítja ki otthonomba a kért termékeket 2 – 7 munkanapon belül. Hm, nem volt túl szimpatikus ez a számomra kicsit széles idő intervallum, de hát majd meglátjuk, gondoltam és vártam. Eltelt már 8 munkanap is, amikor írtam nekik egy mail -t, hogy megtudjam, mi a gond. 1 nappal később azt a választ kaptam ( rengeteg helyesírási hibával megtűzdelve ), hogy ez és ez éppen nem volt beszerezhető, s kérdik, azért a többi termékre igényt tartok – e? Na, neeeee! Hát, nem kértem a többit sem, számomra ez így nem ok. Felháborodásomnak hangot adtam, udvarias keretek közt, de arra már nem is reagáltak :o(


Két nap pihenés után újabb cégnél adtam le rendelésem: a Bioplázánál. Itt is a futáros megoldást választottam, s mivel vasárnap éjfél előtt nyomtam meg a „rendel” gombot, joggal várhattam, hogy kedd környékén szállítsanak. De semmi sem történt, így a hét második felében Náluk is írásban érdeklődtem … pozitív meglepetésként ért a telefonhívásuk, elnézést kértek, jelezték, hogy két – három árut nem tudtak még beszerezni, de amint meglesz, küldik. Jeleztem, hogy nekem a „jövő hétnél” korábban kellene egy – két dolog, így felajánlották, hogy a már meglévőket „most” küldik, a többit a következő héten, természetesen extra költségek nélkül. Tetszett a megoldás és vártam. Az első kör teljesen rendben volt; a maradék termékek megérkezésére azonban hiába vártam, teltek – múltak a napok, már bőven a következő héten jártunk, s sehol semmi. Meguntam a dolgot és lemondtam a rendelés fennmaradó részét, még csak nem is válaszoltak rá :o(((


Ekkorra már elment a kedvem az on-line szállítóktól, emberekkel akartam találkozni, beszélni, mindent megfogni s magam bepakolni a kosaramba, ezért megnéztem hová költözött az a budapesti nagykereskedés, ahol korábban vásároltunk, megfogtam a férjem kezét és együtt megvettünk mindent, amire szükségünk volt. Ezt havonta egyszer a jövőben is meg fogjuk tenni. A lányokra addig csak vigyáz majd a nagymama ;o)


Meséljetek, ha van kedvetek, Ti hol és hogyan és kitől szerzitek be a napi "bio" betevőtöket?


Ui.: Azt az egyet sajnálom csak, hogy Yofu -t sehol sem tudok venni, a nagykerben is gyorsan elkapkodják … valakinek van valami tippje? A belvárosi üzletektől eltekintve?

9 megjegyzés:

  1. Szia,
    Na igen, ez egy jó téma, a beszerzés... Tényleg nem egyszerű, pláne, ha nem Budapesten lakik az ember.
    Szerencsénkre a Biobarlang.hu tulaja épp a mi városunkban nyitott egy üzletet, így szállítási díj nélkül tudunk rendelni tőlük. Kicsit biztos drágább, mintha nagykerben venném, viszont házhoz jön, és nem kell a 3 pulyával bóklászni, mert az bizony egy öngyilkos akcióval ér fel.
    A húsokat is tőle vesszük (mi még eszünk) és nagyon finom,sajátkészítésű, szójamentes párizsija és virslije is van.
    Ami nekem még gond, azok a zöldségek... Lehet rendelni persze azt is, de látatlanban azt mégsem az igazi... És van helyi piac is (ami mégis jobb egy fokkal a szuper-hipereknél) de ott sem mindig vagyok meggyőzve a minőségről.

    ui. ha nem titok, elárulod, melyik nagykerbe jártok?
    N.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    A Biobarlangosokkal is váltottam egy mail - t a héten, így sejtem, hogy hol laksz :o)
    A szójamentes párizsit, virslit nagyon szívesen megkóstolnám én is ... lehet, hogy el kéne nézni hozzájuk mégis?
    Hm, zöldség ügyben nem kell sokat gondolkodnom, jelen helyzetben nem állunk úgy anyagilag, hogy megvegyük abból is a biot. Nyáron sok mindent kapunk Anyósoméktól, nekem is van egy mini kertem ( saláta, paradicsom, paprika, uborka, fűszerek ) és ennyi.
    A nagyker neve természetesen nem titok, a cikk elején be is vagyon linkelve. Itt az árlistájuk, csak az összehasonlítás végett:
    http://href.hu/x/50tt
    S köszi, hogy Te is meséltél!
    Szép napot Nektek!!
    Kata

    VálaszTörlés
  3. Szia Katanyaka!

    Budapestiként egyszeű(bb) helyzetben vagyok a bio-betevő beszerzéssel. Persze kisebb problémát jelent, hogy ezeket a termékeket nem lehet minden üzletben vagy hipermarketben kapni, így 1-2-3 hétig készítgetem fejben és/vagy papíron a listát, hogy mikor elmegyek a bioboltba több mindent vehseek egyszerre és legyen itthon többféle általam kedvelet élelmiszer, illetve azok a standard termékek, amiket rendszeresen fogyasztok. Eddigi tapasztalataim szerint a legnyagyobb választék a Múzeum körúti Bio ABC-ben található.

    De igazából nem is emiatt írok.
    A héten rendeltem a Bioliget (http://bioliget.hu/) nevű cégtől és nagyon meg vagyok velük elégedve!
    Nem tudom, hogy Hozzátok is szállítanak-e, de talán egy érdeklődő telefont/kérdést megér! Szerintem egész barátságosak az áraik. Én zabtejet, teljes őrlésű liszteket és szójadesszertet rendeltem tőlük. Hétfőn rendeltem meg a termékeket és szerdán kora délután már szállítottak is. Még csak borravalót sem fogadtak el. Azt hozták, amiket kértem, teljesen korrektül csomagolva. Ha felétek is szállítanak, talán megér egy próbát!

    Szép hétvégét Neked és családodnak! :-)

    Adéle

    VálaszTörlés
  4. Szia Adéle!

    Igen, az én tapasztalatom is azt mutatja, hogy a Bio ABC - ben minden van, amit az ember keres, csak hát az árak ugye ... brrrr ...
    Köszönöm az ajánlót, nem rossz a Bioliget és tényleg szállítanak mindenfelé, de az általam említett nagyker alacsonyabb árakkal dolgozik ( természetesen ) és nekem most is ez számít, marad a havi egy kiruccanás oda. Végül is nincs a világvégén! :o)
    Kata

    VálaszTörlés
  5. szia,

    és is a múzeum körúton vásárolok (közel van, és a mostani rohanós életembe ez fér bele), ill. a napos oldalban a jókai utcában. yofut a rotchildben szoktam sokat látni, én ott veszem.

    VálaszTörlés
  6. bár a rotchild belvárosi..
    nem tudom, merre laksz, de egyre több biobolt nyíilik, biztos találsz valamit a közelben! ill. ha a közeli bioboltban szólsz, h mennyire van szükséged hetetnte, sztem megoldják.

    VálaszTörlés
  7. Én a sima piacon veszem a zöldség-gyümit, de néhány napja - több okból - azon agyalok, hogy kellene biot is venni, mert veszélyes az a sok szer szerintem. Most azt keresem, hol lehetne legolcsóbban hozzájutni, mert nekünk sincs felesleges 40-50ezrünk havonta.

    Minden egyebet a Napra bioboltban veszek, nekem az nagyon közel van (XI.ker)és mindig minden van, ami kell. A Mediline nekem beláthatatlan távolság, és mikor néhányszor elzarándokoltam, mindig valami alap nem volt (búzahús, joghurt)én meg mérges voltam, így marad a drágább, de tutibb beszerzés.

    VálaszTörlés
  8. Szia Katanyaka!

    Csak szeretném megtudni, hogy pontosan hol található az általad említett bio nagykereskedés, ugyanis a cikkből nem derült ki. Kérlek írd meg, mert alig várom már, hogy én is ott szórhassam el a pénzem.
    Előre is köszönöm
    Szia

    VálaszTörlés
  9. Szia Enikő!

    A cikkben is belinkeltem, csak lehet, hogy Nálad ( sem ) nem látszik elsőre! Gyorsan beleírtam a nevet is, tuti, ami tuti, de ide is beszúrom = http://www.mediline.hu/
    Kellemes pénzszórást kívánok Neked is ! ;o)

    VálaszTörlés