2008. március 20., csütörtök

"Gabonakolbász"

A férjem tegnap kifejezetten elismerően nyilatkozott azon szándékomról, miszerint a lehető legtöbb dolgot próbálom itthon előállítani, ahelyett, hogy méregdrágán megvenném a boltban ;o) Egyik új törekvésem a Bio ABC Kft. által forgalmazott gabonakolbász házi elkészítése volt. Szerencsére nem kellett sokat törnöm magam, hogy ki találjam a mikéntjét, van, aki már megtette helyettem. A korábban már említett Gabonaételek c. könyvben leltem rá a receptjére és nagyon örülök, hogy kipróbáltam! Nagyon hasonlít a boltira, csak nincs beletöltve semmibe, de ez nem zavar, hisz akár kenyérre akarom kenni, akár rakott krumpliba, úgy is megfelel.


Egy pici problémám akadt azért a recepttel, melyet kivételesen szó szerint követtem: nekem irtó fokhagymás lett, legközelebb fele annyit teszek majd bele és a fűszerpaprika mennyiségét is csökkenteni fogom …




Kolbászkrém


Legyen a kezed ügyében:

250 gr. szemes búza

20 gr. fokhagyma ( = kb. 1 egész fej, legközelebb a fele is elég lesz!!!! )

50 gr. vöröshagyma ( = kb. 1 közepes fej )

20 gr. pirospaprika ( helyett csak 10 – et használok )

30 gr. növényi margarin

majoránna, köménymag, borsikafű tetszés szerinti mennyiségben

0,5 dl olaj

só ( khm, bevallom egy kis fűst ízű vagy hogy hívjákot is tettem bele, kellett na :o)


Így használd a hozzávalókat:

A búzát előző este áztasd be, másnap szűrd le és kétszeres mennyiségű vízben főzd puhára. A könyv szerint az ismét leszűrt búzát és a hagymákat húsdarálón kellene „átnyomni”, de nekem nincs olyanom, ezért maradt a mezei botmixer. Egy kicsit itt is, ott is beleturmixoltam, hagytam egész szemeket is és nekem tetszett így. Ezután keverd hozzá a margarint, az olajat és fűszerezd.

Soook krém lesz ám belőle, elfelejtettem lemérni a végeredményt, de a rakott krumpliba sem sajnáltam és még maradt vagy 30 dkg.




Forrás: Gabonaételek c. könyv

16 megjegyzés:

  1. hú, ezt ki kell próbálnom!:-)
    olyan füstízű valamit honnan lehet beszerezni? és ez folyadék? vagy mi fán terem?;-)

    VálaszTörlés
  2. Mesélj majd, milyen lett!! Egyébként ez a füstizé nálam csak simán a füst ízesítésű só - Horváth Rozi féle: http://href.hu/x/534p , de létezik folyékony füst aroma is http://href.hu/x/534q
    , azt már túlzásnak tartom, hisz még is csak aromáról van szó Úgyhogy egyik sem jó :o( De milyen már egy kolbász "füstölés" nélkül? :o)

    VálaszTörlés
  3. szia!

    elkészítettem a "kolbászt", bár elsőre csak fél adaggal.
    az íze meggyőző, azt hiszem fogok még vele kísérletezni! :-)
    egyébként én már kevesebb hagymával dolgoztam, mint te, de még így is túl erős lett.
    nem számít, legközelebb még jobb lesz! ;-)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a visszajelzést és örülök a lelkesedésednek :o) Meglátjuk nekem milyen lesz legközelebb!

    VálaszTörlés
  5. azt szeretném kérdezni, mint kezdő konyhatündér, hogy meddig áll el a gabonakolbász a hűtőben? köszi

    VálaszTörlés
  6. Szia Édua!

    Nekem 4 - 5 napnál tovább nem maradt meg a hűtőben, de csak azért, mert megettük ;o) Úgyhogy ennyi ideig biztosan! :o)

    VálaszTörlés
  7. A héten ettem. Kegyetlen rossz. A kolbászra sehogy sem emlékeztetett, viszont undorodva harapdáltam a gabonaszemeket.
    Most legalább látom miből készül.

    VálaszTörlés
  8. Kedves "Névtelen"!

    Igazán sajnálom, hogy ez Neked nem jött be, ha ennyire nem szereted a gabonát, akkor lehet, hogy nem ezen a "vonalon" kellene próbálkoznod!

    Szép estét!

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    Én egyszer hipermarketben vettem,nagyon ízlett.iTT most ráakadtam a receptre és ki fogom próbálni.ISTENI ELEDEL!!!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Katanyaka!

    Már ázik a buza, holnap jön az alkotás. Ahogy megadtad a hagyma, fokhagyma mennyiségét, szivesen vennék utalást a többi füszer mennyiségére is. Másodszorra majd fogom tudni, hogy mennyi az "izlés szerint" :-)
    Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Peszter!

    Sajnos nem tudok pontos mennyiségeket adni a fűszereket illetően, egyrészt rég nem csináltam már ezt a kolbászt, másrészt ez tényleg ízlés kérdése :o) Sok sikert azért hozzá és mesélj majd, milyen lett! :o)

    Kata

    VálaszTörlés
  12. Kata!!

    Nekem nagyon bejött,szuper lett!!!!KÖSZI!KÖSZI!!
    ÉS hiányzol,gyere vissza sok jó recepttel!

    VálaszTörlés
  13. Nemrég sütöttem pitát(Te recepted),salival,és a gabonakolbásszal isteni ebédem volt.
    Lehet furának tünik eggyütt,de nekem tökéletes volt.

    VálaszTörlés
  14. nem nagyon akarodzott nekiallni ennek a receptnek, DE mivel itt Kassan nem talaltam sehol gabonakolbaszt, es rakott krumplit akartam mindenkepp, ezert tegnap nekialltam... eeeeeeeees nem bantam meg! Nagyon jo lett! Picit hianyzik belole a fustolt iz (nem talaltam sehol fustizu sot, vagy folyekony fustot vagy vmit) DE ennek ellenere is nagyon jo, tenyleg! Alig varom hogy beletegyem delutan a rakott krumplimba :)
    szoval koszi a receptet!

    VálaszTörlés
  15. Szia!

    Tegnap megcsináltam ezt a receptet, nagyon finom lett :) Kköszi szépen!

    Ki fogom próbálni a többi receptedet is! :)

    VálaszTörlés
  16. Etus és kedves névtelen, örülök, hogy sikerült és ízlett :)

    VálaszTörlés