2008. november 28., péntek

Szójamentes, tisztán növényi alapanyagokból készített növényisajt"

Hosszú ideje érlelgetem magamban ennek a posztnak a megírását, de nem akartam elsietni semmit, olyat akartam prezentálni Nektek, amivel nagyon elégedett vagyok. Talán mostanra kijelenthetem, sikerült. A házi vega sajt, amit nyár eleje óta teszek a családi asztalra, igazán belopta magát a kedvenceink közé és ez nagyon jó érzés. Korábban meséltem már Nektek a kereskedelmi forgalomban, jelenleg Magyarországon kapható növényi sajtokról, melyekről továbbra is azt gondolom, hogy nem rossz alternatívák, de drágák és szóját is tartalmaznak ( ez ugye nem mindenkinek gond, de van, akinek igen ) és azért abban biztosan egyetértünk, a házi, az mégis csak házi :o)


Előrebocsátom ennek a sajtnak kicsit sincs sajt íze. Csak ránézésre szeretne hozzá hasonlítani, meg funkciójában, de az íze a savanyú – keserű – fojtogatós sajttól nagyon messze van. Annál sokkal finomabb :o)))



Persze semmi sem lehet tökéletes, ezzel is akadhat problémája azoknak, akik pl. a kesudióra allergiásak :S ... De ha Te nem vagy az és szeretnél valami finomat kipróbálni, ami szeletelhető, reszelhető, krémesre kenhető a kenyereden, ráadásul szendvicssütőben olvad is, 10 perc alatt elkészül és napokig tárolható ( hűtőben ), feltétlen próbáld ki ezt:




Vegán sajt ( szójamentes! ) ( sk. )


Legyen a kezed ügyében:


½ teáskanál sárgarépa por ( nem létszükséglet, nélküle is működik, egyébként az Ázsia boltban vettem )

½ teáskanál kurkuma

½ teáskanál fűszerpaprika

½ teáskanál őrölt mustármag

1 teáskanál tengeri só

½ teáskanál vöröshagyma - + ½ teáskanál fokhagymagranulátum ( a darabos, igazi hagyma szerintem zavaró lesz a végtermékben, de ez ízlés kérdése, én is csak ehhez a recepthez tartok itthon ilyen granulátumokat )

1 csésze ( = 250 ml ) natúr, sótlan kesudió

1 evőkanál tahini ( ha nincs, ne ess kétségbe, őrölj meg egy kevés szezámmagot és keverd azt a masszába, de azért a tahini sokat dob rajta! )

1 evőkanál inaktív sörélesztőpehely ( tudtommal ezt candidások is ehetik )

1,5 csésze víz

3 teáskanál agar agar por

kevés citromlé ( mondjuk egy fél citromé )


Így használd a hozzávalókat:

Olajozz ki vékonyan egy Neked tetsző szögletes vagy kerek formát, melyben a sajtot fogod formázni és tedd félre.

A kesudiót daráld olyan finomra, amilyenre csak tudod ( kávédaráló, valamilyen konyhai kütyü daráló része stb. ), borítsd egy tálba a többi száraz hozzávalóval együtt, úgy mint: sárgarépapor, kurkuma, fűszerpaprika, őrölt mustármag, tengeri só, hagymagranulátumok, élesztőpehely. Egy kanállal keverd össze alaposan ezt a sok mindent, majd csorgasd bele a citromlevet és kanalazd bele a tahinit is.

Egy kisebb edénybe mérd ki a vizet, szórd bele az agar agart, keverd el és kezd el melegíteni. Forrástól számítva még 5 percen át kell gyöngyözni hagyni, hogy az agar biztosan „elolvadjon” a vízben. Ja és ne hagyd ott, gyakran meg kell keverni.

Tedd magad mellé a botmixert, végy egy nagy levegőt, öntsd a forró agaros vizet a kesudiós egyvelegre, keverd át a fakanállal és gyorsan ess neki a botmixerrel is. ( Dramatizálok, nem olyan bonyolult ám a művelet! ;o) Alaposan és gyorsan kell dolgoznod, mert az agar gyorsan „köt” és később viccesen néznek ki a kész sajtdarabokban az esetlegesen nem megfelelően elkevert fűszergömböcök. Ha homogén a massza, mehet az olajos tálkába, amit rögtön be is tehetsz a hűtőbe ( lefedetlenül, különben izzadni fog! ).



Nagyjából 30 perc után fogyasztható, addigra kellemesen lehűl és meg is dermed a sajt ahhoz, hogy szeletelni vagy reszelni lehessen, de akkor lesz az igaz, ha békén hagyod néhány órán át.


Összesen 50 dkg kész sajtod lesz, ha a fentieket velem együtt megcsináltad.



Természetesen ízesíteni is lehet, én bazsalikomosat és metélőhagymásat szoktam csinálni, igaz, picit meglazítja a textúráját a sajtnak, de nagyon finom lesz! A füstölt verzióval is próbálkoztam, folyékony füst segítségével, de nekem nem ízlett annyira …



Sok variációról olvastam már a neten, magam is kipróbáltam több félét, tofusat is, napraforgómagosat is, mogyorósat is, vegyeset is, de nekem ez, így vált be a legjobban.

Remélem, Nektek is tetszeni fog! :o) Jó étvágyat hozzá!


Ui.: Magyarul, korábban BioBriginél olvashattatok házi növényi sajtról, Ő napraforgómagból készíti! :o)


48 megjegyzés:

  1. Bravó, bravó, bravúra!:-)NAgyon ügyes vagy? ÉS a formád hogyan néz ki "élőben"? Tök jól imitálja a sajtformát is!

    VálaszTörlés
  2. NAgyon ügyes vagy! Az ott felkiáltójel, nem kérdő!:-)

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Örülök, hogy Nektek tetszik, kíváncsi leszek majd a kipróbálás utáni mondandótokra is ;o)

    Siccike, a tál egy ikeás fedeles doboz, ilyen: http://href.hu/x/7iur :o))

    VálaszTörlés
  4. Szia,
    kaphatok tobb informàciòt a s"orèleszt"opehelyr"ol?A gugli semmit nem tud ròla.Valòban fogyaszthatjàk a candidàsok is?K"oszi:Zsu

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó az új dizájn!:-) Köszi az infót a tálhoz!:-)

    VálaszTörlés
  6. De ilyen tálam nekem is van, nahát!:-)))

    VálaszTörlés
  7. hát kész vagyok, honnan vegyek agar agart? ha sima mixerbe öntöm, az már sok idő veszteség? csak mert botmixerem nincs... meg meg hát nem is tuodm kész vagyok ezektől a mesés sajtoktól...GRATULÁLOK

    VálaszTörlés
  8. Zsu - itt van egy a sok féle márka közül, amiket itthon lehet kapni, én spec nem ezt szoktam venni, de ugyanazt tudják: http://href.hu/x/7iyl ez kell a sajthoz feltétlen, meg egyébként is egészséges :o)

    Siccike - köszi, kezdek téli hangulatba kerülni :o) És örülök, hogy tálad is akad a sajthoz :o))

    Szilda - agart bioboltból, biztos találsz olyat, ami holnap délelőtt is nyitva van! Sima mixerbe is mehet a massza, igaz nekem meg olyan nincs, így még nem próbáltam, de működnie kell. Max több "dermedt" sajtot kell a kehely faláról leszedegetned! ;o) És nagyon örülök, hogy tetszik a recept!!!

    VálaszTörlés
  9. Zsu! Az inaktív szót egyébként a múltkor láttam az egyik élesztős csomagon a nagykerben és mellé volt írva, hogy azt candidások is ehetik, ha esetleg ez is fontos infó lenne, többet sajna nem tudok róla!

    VálaszTörlés
  10. Zsu igen, ehetik!

    Kata, gratulálok!!!! Írok, ha megcsináltam.

    VálaszTörlés
  11. Engem is felcsigázott, mert nagyon szép, lehet, hogy kipróbálom. Agar agart és sörélesztőpelyhet még én sem használtam soha. Tudsz mondani olyan helyet, ahol tuti kapok?

    VálaszTörlés
  12. "Or"ulet!!!A speckò bioboltunkban nem tudtak az inaktìv s"orèleszt"o pehely lètezèsèr"ol,ugyanannak a làncolatnak egy màsik "uzletèb"ol kellett segìtsèget kèrnem.....mert vègre a gugli is kidobta a lel"ohelyet(azt az egyet!).....mègegyszer k"oszi az infòt.Zsu

    VálaszTörlés
  13. Orsi - tutit nem tudok mondani ;o) De azt gondolom 99%, hogy megtalálod mindkettőt a nagyobbak egyikében, Múzeum krt./ Ázsia bt. / Mediline stb. Az agarról már írtam: http://href.hu/x/7jkl ill. az élesztőből egy példa: http://href.hu/x/7iyl
    Sok sikert!

    Zsu - örülök, hogy találtál inaktív élesztőt!

    VálaszTörlés
  14. Sziasztok!

    Nagyon ügyes vagy, Kata, ki fogom én is próbálni! Már hónapokkal ezelőtt nekem is összeállt valami a fejemben, csak az burgonyakeményítővel lett volna. De akkor inkább a tutit követem, és majd később próbálkozom :-)

    A sörélesztőpehely nagyon finom - én mindenbe teszem - és tele van B vitaminnal, ami különösen fontos. Az inaktív azt jelenti, hogy bár gomba, nem "éled fel", mint az élesztő, tehát nem erjed, ezért is ehetik a candidások. Én a solstar márkájút használom, és salátaöntetbe, főzelékbe, krémlevesbe, zöldséges tésztára, rakott ételek tetejére, mindenbe illik. Csak a tálaláshoz szórom meg, mert a vitaminok nagyon érzékenyek a hőre, és úgy elvesznének...

    üdv,

    N

    VálaszTörlés
  15. Kata, imadlak! annyira jonak tunik ez a recept! Meg a heten meg akartam csinalni, de apukam parja ravett, hogy majd karacsonykor csinaljuk meg egyutt, amikor megyek Szombathelyre... ugyhogy kenytelen vagyok addig varni... pedig minden hozzavalom van itthon a voroshagymaporon kivul... aaaaaaaaa! :)

    VálaszTörlés
  16. Köszi :o))

    Most már igazán kezdek izgulni, össze - vissza dícsértek látatlanban, aztán lehet, hogy csak az én nyakatekert ízlésemnek felel meg ez a nemsajtszerűsajtszerűség :P

    Meséljetek, ha valaki megcsináltaaaaa!

    VálaszTörlés
  17. Szia!

    Én most álltam neki, úgyhogy este beszámolok az eredményről...

    Kata

    VálaszTörlés
  18. Szia!

    Csak ma sikerült megkóstolnom. Nem is tudom, hogy megérte-e várni.
    Rántott sajt lett belőle, mert azt már nagyon-nagyon régen ettem. Rájöttem, hogy ezt is jobb dupla bundában panírozni, mint a sajtot, mert sima panírban fele szétfolyt, de az a jó rántottsajt...
    És az ízhatása? Krémes, ízes, fűszeres, lágy (még ebben a pillanatban, hidegen is).
    És hogy miért nem tudom, hogy megérte-e várni?
    Mert tegnap nem lett volna hangulatom főzőcskézni, olyan étel készült volna belőle, amit nem szívvel-lélekkel főztem, az meg ugye nem az igazi. Ma viszont már azt mondom, hogy miért nem készítettem el hamarabb ezt a mennyei mannát, a csudafinom növényi sajtot...

    Kata

    VálaszTörlés
  19. Háááát, Kata, be kell valljam, szétizgultam magam a kommentedet olvasva ... olyan sejtelmes volt, fogalmam sem volt az elején, hogy most akkor tetszett vagy nem tetszett a sajt :o)))) De megnyugodtam és nagyon örülök, hogy megcsináltad! Egyébként az ötlet is klassz, rántani eszembe sem jutott volna, úgyhogy grat! :o)

    VálaszTörlés
  20. Akkor elértem a célom...hogy te is annyira izgulj, mint én, hogy milyen finom a sajt.

    Kata

    VálaszTörlés
  21. Há, én sajnos befuccsoltam, a végeredmény a kukában végezte...:-((( Az okok: 1. a 3 évessel együtt tevékenykedtem, így 1/a, a fokhagymagranulátum valahogy nagyon elméreteződött, és a sajt ehetetlenül fokhagymás lett; 1/b - a Gyermek sztem nem elég gyorsan botmixerezett (könnyű ráfogni szegényre, mi?:-), és az egész totál összeállt, alig bírtam belekanalazni a formába, 2. - jelenleg nincs olyan darálóm, ami elég finomra darálna, így elég darabos is lett. Hát, így jártam, csak azt a 800 Ft-nyi kesudiót sajnáltam nagyon.:-(

    VálaszTörlés
  22. Jaj, Siccike, annyira sajnálom!! De kérlek, ne add fel, legközelebb alvásidőben csináld és hidd el sikerülni fog! :o) Egyébként a darálással kapcsolatban csak annyit, hogy én ma készülök gyárilag, előre ledarált mandulából csinálni, mert egy ideje nem kapok ott kesudiót, ahol szoktam. Igaz, ez nem bio, de az nekem most nagyon drága :S

    VálaszTörlés
  23. Tetszik ez a dolog, ki kellene próbálni nekem is :)
    A kesudió tényleg a legfinomabb alapanyag az ilyesmihez.

    Zsu!
    A sörélesztő pehely ugyanúgy gombákat tartalmaz, amire reagál a candida. Tudom, hogy több helyen azt írják, fogyaszthatják a candidásak is, de szerintem nem az a kategória. Talán a diéta vége felé már igen, mikor a tünetek úgyis szűnnek, de addig ugyanúgy, mint a savanyúkáposzta stb. ezt is ki kell hagyni.

    VálaszTörlés
  24. Én is kipróbáltam, az eredetit is, meg egy lágyabb verziót is sikerült összehoznom. Hálás vagyok érte ::)))

    VálaszTörlés
  25. Szia KatAnyaka! Nemrég fedeztem fel a blogodat, és nagyon tetszik. Most készülök elkészíteni ezt a növényi sajtot, és egy hozzávaló kivételével már mindent beszereztem. Szerinted ebben a receptben lehet helyettesíteni az agar-agart alma-pektinnel vagy tápióka porral? Köszi : JJudit

    VálaszTörlés
  26. Szia JJudit!

    Kérlek, inkább várj még addig, míg sikerül agart szerezned, mert ennél a receptnél fontos, hogy ne egy kemény puding legyen a végeredmény, hanem egy "rezgős" sajtszerűség, ha érted, mire akarok kilyukadni :o) Sok sikert hozzá és majd mesélj, ha elkészült!

    Kata

    VálaszTörlés
  27. Szia Kata! Köszönöm, hogy válaszoltál, természetesen beszámolok, ha elkészül! :-) További szép napot! JJudit

    VálaszTörlés
  28. Szia Kata! Elkészítettem a növényi sajtot, de sajnos nem sikerült jól, nem lett homogén (diódaráló és botmixer után sem) és kissebb fél teáskanálnyi fűszereket kellett volna beletennem... De a Te általad készített nagyon-nagyon jól néz ki és biztosan finom is, majd még lehet, hogy én is megpróbálkozom vele ismét a későbbiekben! Minden jót!

    VálaszTörlés
  29. Szia Judit!

    Sajnálom, hogy nem jött össze elsőre :o((, de remélem, nem adod fel ilyen könnyen ;o)

    Kata

    VálaszTörlés
  30. Kedves Kata!

    Köszönöm a receptjeidet! Megcsináltam a sajtot is, már kétszer, és nagyon jó lett.
    Csak a kesudió őrlésével van gondom. Te mivel csinálod? a diódarálótól darabos, mixerem aprítójával túl sokáig tart, és az eredmény sem túl jó ...
    Tahinit hol lehet kapni?
    További sok sikert!
    kicse

    VálaszTörlés
  31. Kedves kicse!

    Nagyon örülök, hogy ízlik a sajt és köszi, hogy ennek tényét velünk is megosztod itt a blogon!
    A kesudiót én vagy kávédarálóban csinálom vagy a szójatej gyártómmal őrölöm meg, majdnem 100% - os sikerrel :)

    Neked is sok sikert a főzéshez!

    Kata

    Ui.: Ja, Tahinit én a Mediline - ban veszem ( www.mediline.hu ), de láttam a Bio ABC - ben is a kiskörúton.

    VálaszTörlés
  32. Szia!

    Nagyon tetszik ez a sajt, bár nem tudom, hogy az íze milyen lehet, eléggé íz-érzékeny vagyok.
    Kérdésem, hogy szerinted miért lehet, hogy az ázsiás agar agar por gold cup 25 gr 720 ft, és a hős utcai bioboltos 28 gr 2222 ft (talán ez pehyel ha jól látom)...elég nagy a különbség így elsőre...melyik a reális ár?

    Köszi!

    üdv:
    gy

    VálaszTörlés
  33. Szia kedves gy!

    Agarból nekem eddig kétféléhez volt szerencsém, a Rapunzell drága kis üvegéhez és egy ázsiai, noname fajtához, amit a Culianrisban vettem sokkal olcsóbban ( sajnos árakra nem emlékszem ). Az volt a tapasztalat, hogy a Rapunzell mégis csak megéri a pénzét, mert nagyon klasszul működik, az ázsiai zacskós viszont szinte semmit sem csinált ( valószínűleg több kellett volna belőle, de nem volt kedvem kikísérletezni a megfelelő mennyiséget ). Mindkettő por volt és nem pehely, azzal sajnos nincs tapasztalatom, de az adagolást illetően vigyzáni kell, azt olvastam 2 evőkanál pehely = 1 teáskanál por. Szóval nekem drágának tűnik az általad említett! Én biztosan maradok a pornál :)

    A sajthoz sok sikert, ha kipróbálod!

    Kata

    VálaszTörlés
  34. Húsvétra én is megcsináltam a magunk sajtját. Az eredmény gusztusos és szerintem jó is, a 11 évesnek is ízlett. A 7 éves szerint gusztustalan és ezért nem hajlandó megkóstolni, de majd csinálok belőle valamit, hátha úgy menni fog. A családban mások sem bíznak bennem, ezért nincs más vélemény.
    Az én tapasztalatom, hogy pontosan betartva az általad megadott mennyiségeket az enyém sötétsárga lett, ezért nem annyira emlékeztet az átlag sajtra, mint a tied, mert az sápadtabb, így legközelebb kevesebb paprikát és kurkumát teszek bele. Az íze lehetne kicsit erőteljesebb, ezért legközelebb emelem a sörélesztő arányát és csökkentem a mustármagot egy lehelletnyivel. De mindenesetre sajt lett, vágható, ehető, növényi!!! Jut eszembe: meddig áll el a hűtőben? (Mi csütörtökön készítettük.) Ja éa még egy gondom volt: a kávédarálóm nem tökéletes, így egy két morzsa kesu maradt benne, de nem zavar - a többiekért legközelebb jobb géppel próbálkozom. Köszi a receptet! Timi

    VálaszTörlés
  35. Nagyon köszönöm a receptet! Isteni finom! Arra lennék csak kíváncsi, hogy Te hogy tudtad lereszelni? Nekem olyan kocsonyás lett az állaga, amit gyönyörűen lehet vágni egyébként, de szerintem nem elég kemény ahhoz, hogy lehessen reszelni. Vagy lehet, hogy túl sok vizet raktam hozzá?
    Üdv, Mariann

    VálaszTörlés
  36. szia Mariann!

    Azt hiszem, bedugtam kicsit a fagyasztóba ;)

    K.

    VálaszTörlés
  37. Ahaaa! Köszönöm a kulisszatitkot! :)) Mariann

    VálaszTörlés
  38. Kedves Akárki!
    Ha tudsz normális hangnemben véleményt nyilvánítani, legyen az akár negatív is, akkor tedd meg bátran! Amíg nem megy, addig törlöm, amit írtál. Köszönöm!
    Kata

    VálaszTörlés
  39. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  40. Hogy mi volt itt? Gondolom, elolvastad, amit írtam, de ezek szerint nem értetted: a stílusoddal van gondom, és amíg sértegetsz, addig bizony törölni is foglak :) Beszélj normálisan és maradhatsz, de most már csak akkor ha a neved is vállalod! Még hogy én vagyok gyenge jellem :P :)
    Kata

    VálaszTörlés
  41. Kedves Kata!

    Le tudnád mérni nekem dl-ben a másfél csészéd?

    Nagyon köszönöm előre is.
    Judit

    VálaszTörlés
  42. Kedves Judit,
    A csészém 2,5 dl-s :-)
    Sok sikert,
    Kata

    VálaszTörlés
  43. Kedves Kata!

    Elnézést, el is felejtettem visszaírni!Nagyon köszönöm, sikerült! :-)
    Bár az enyém kicsit fűszeresebb lett.

    Üdvözöl:
    Judit

    VálaszTörlés
  44. Kedves Judit,
    Nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök neki!
    Áldott Húsvétot,
    Kata

    VálaszTörlés
  45. Kedves Kata!
    Mennyi az a minimum vízmennyiség, ami az agar olvasztásához és melegítéséhez szükséges?
    Ha át lehetne kicsit csoportosítani a folyadékot, akkor egy folyamatosan dolgozó kelyhes turmixba könnyebb eloszlatni az olvasztott agart. Szinte csak beleöntöm és már lehet is a tálba tölteni... Mit gondolsz erről?
    Köszke
    Vio

    VálaszTörlés
  46. Szia Vio,

    sajnos olyan régen nem készítettem már el ezt a receptet, hogy nem tudok sajnos válaszolni a kérdésedre, bocsi :(

    K.

    VálaszTörlés
  47. Elkészítettem ,bár szokás szerint hoztam a formám ,mivel egy két dolgot kifelejtettem pl répa por fokhagyma és hagyma porok :) ge viszont az agar agarból jó sokat tettem bele deeee nagyon ott van így is ! Köszi a receptet

    VálaszTörlés