2008. november 6., csütörtök

Szülinapi palacsintatorta

Október utolsó napjai ünnepléssel teltek nálunk, kisebbik lányunk betöltötte a kettőt. Nagy dolog, igaz? ;o) Kivételesen sikerült összehoznom a család egyik felét, egy kis közös tortázásra, ajándékozásra, játszásra ( sajnos ezek a kellemesen hangulatos események nagyon ritkák mifelénk :o(((


Sokáig gondolkodtam, milyen is legyen a kis ünnepelt tortája, hisz több elvárásnak is meg kellett felelnie! Azt gondoltam, nem lenne jó ötlet egy teljes őrlésű, piskótaszerű tésztával megvendégelnem az apámékat, mert az az ő ízlésüknek túl khm … „folytós” lenne, még akkor is, ha összekenném mindenféle krémekkel :o)) Szóval, muszáj voltam valami más megoldás után nézni, s ekkor jött a nagy ötlet! Süthetnék palacsintát, sőt, palacsintatortát! Akkor nem kell fehér lisztet használnom, de a vendégek sem fognak prüszkölni tőle, hisz „barnapalacsintából” ma már nagyon kellemes példányokat tudok sütni!


Rettentően örültem ennek az ötletnek, a nagy nap hajnalán le is vonultam a konyhába, hogy el kezdjem a műveleteket. Kinyitottam a hűtőt és első dolgom az őrölt lenmagos zacsi keresése volt … azaz lett volna, ha el nem fogyott volna. Elég nagy bajban voltam, mert erre a tojáshelyettesítő anyagra nagy szükségem volt! Egész magom volt a kamrában, de a hajnali csendben nem tudtam darálni ( mi lett volna a meglepetéssel, ha idő előtt felébresztek mindenkit?! ). De nem sokáig szomorkodtam, tudtam, van más megoldás. Nemrégiben már kipróbáltam egy lenmag nélküli palacsintát, ami elsőre valamiért nem nyerte el annyira a tetszésemet ( kicsit jellegtelennek éreztem ), de tudtam, most meg fogja állni a helyét, hisz minimum három -féle tölteléket fogok használni és ezzel bőven kap ízt a palacsinta is.


Siccikénél is, Veránál is megtaláltam ezt a receptet, akik a Napfényes -féle Süteményes könyvben olvasták korábban. Az alábbi mennyiségek némileg eltérnek az eredetiektől, de csak azért, mert zabpehelylisztből nem volt több otthon.


Vega palacsinta


Legyen a kezed ügyében:

30 dkg teljes őrlésű tönkölybúzaliszt

10 dkg zabpehelyliszt

kb. 1 liter víz ( de lehet, hogy még ennél is több )

0,5 dl olaj

csipet só

½ csomag sütőpor


Így használd a hozzávalókat:

A fentieket összekeverem, beizzítok minimum két palacsintasütőt és indulhat is a műsor.


A tortához 10 darab palacsintát használtam fel és ebből 10 fő lakott jól ( a maradékból vega hortobágyi lett vacsorára ). A három töltelék: házi eperlekvár – juharsziruppal meglocsolt darált dió – növényi tejszínhabbal kikevert csokipuding volt, ezeket váltogattam szorgalmasan, majd a kész torony tetejére is a csokikrémet kentem. Díszítettem és abban a pillanatban tettem be a tortát a hűtőbe, amikor reggel 7 – kor lesétált a lépcsőn a nagyobbik lánykám :o))





A díszítésről csupán annyit, hogy a marcipán béka és virágok alatt / mellett található apró golyócskák gabonából vannak! Persze cukorral vannak bevonva, de a lelkemnek mégis jó volt, a csajok meg falták ;o))

Palacsinta források: Siccike & Vera


Csokikrém forrás: Anett


8 megjegyzés:

  1. Boldog szülinapot az ünnepeltnek!
    Nagyon szép lett a torta, és úgy sejtem, finom is! :)

    VálaszTörlés
  2. Aranyos tortát sütöttél!Ha van kedved a saját gyermekkorodról mesélni(még frissek az emlékeid)Kérlek nézz be hozzám!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki! Ez a cukros gabonagolyó kiféle-miféle?

    VálaszTörlés
  4. Dulmina - köszi! :o)

    Szazala - elnézést kérek az udvariatlanságomért, de nem hiszem, hogy most csatlakoznék ehhez a játékhoz, ezzel természetesen nem szeretnélek Téged megbántani!! Ha beugrik valami nagyon frappáns, ígérem, azért megírom! ;o)

    Siccike - az Ázsia boltban vettem, a Vásárcsarnokban, nem sok infó volt a csomagon, pici zacsi, s rajta csupán annyi, hogy Gabonagolyók, én meg lehet, hogy jól bedőltem nekik :P

    VálaszTörlés
  5. Szia Kata!
    BOldog szülinapot a kislányodnak!

    A rózsaszín a tetején marcipánmassza?

    VálaszTörlés
  6. Szia Reni!

    Hihi, az a csokikrém, csak a tejszínhabos higítás miatt halvány (rózsa)színű, a fények meg becsapósak, ez van, ha az ember hajnalban fényképezi a remekeit :o)))

    VálaszTörlés
  7. Szia Kata,

    úgy látszik, hogy ez egy ilyen időszak: nálam is palacsinta volt a napokban, de kicsit másképp: olaj, liszt, víz, szódabikarbóna citrommal, fahéj, banán, botmixer és sütés.

    Isten éltesse a lányodat!

    N

    VálaszTörlés