2009. február 12., csütörtök

Kölestúrós batyu tk. leveles tésztából

Ez a recept már számtalan vegablogon szerepel ( Siccike, Szilda ), de nem hiszem, hogy ártana, ha én is lejegyezném, leginkább azért, hogy el ne felejtsem, milyen finomak is ezek a batyuk! Hirtelen nem is tudnék dönteni, melyik leveles tésztás süti lett a legfinomabb az eddigiek közül, hisz mindegyik más karakter ( rétes, krémes ), de az biztos, hogy nagyon jól esett újra „túróstáskát” enni :o))



Kölestúrós batyu


Legyen a kezed ügyében:


40 – 50 dkg leveles tészta ( receptjét lásd itt )


15 dkg köles

5 dl rizs – vagy egyéb növényitej

10 dkg nádcukor ( kevesebb is bőven elég lesz!! )

1 marék mazsola

frissen facsart citromlé

csipet vaníliaőrlemény


Így használd a hozzávalókat:


A kölest főzd meg a tejben (esetleg fele tej – fele vízben ), dobd bele a mazsolát, ízesítsd a cukorral, citromlével, vaníliával és kicsit hagyd hűlni a masszát.


Közben a nyújtsd ki a leveles tésztát 4 – 5 mm vastagra ( sose mérem, csak sacc ), vágd egyenlő négyzetekre ( 10 – 12 db. kb. ), mindegyik közepébe pakolj a kölestúróból egy – másfél evőkanállal, majd a sarkait összecsípve formázd meg a batyukat. Vízzel vagy növényi tejjel kend le a tetejüket és 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 percig süsd őket.


Forrás: Napfényes Süteményes könyv


14 megjegyzés:

  1. A te muveid làtvànyra sokkal szebbek,mint a konyvben szereplok,de feltètelezem ìzre is.Zsu

    VálaszTörlés
  2. Már hetek óta halogatom, hogy posztot írjak erről a finomságról. Pedig nagy kedvencünk, csak nálunk Apa készíti, aki egyszerűsített rajta :)
    Marcsi

    VálaszTörlés
  3. Nyamííííí, nálunk nagy kedvenc:D

    VálaszTörlés
  4. Laikus kérdést szeretnék feltenni:

    Be kell-e előre áztatni a kölest?

    Köszi a választ! =)

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Nem, a kölest nem kell beáztatni, 2,5 x - 3 x vízben kell feltenni főni és kb. 15 perc alatt megpuhul :o)

    VálaszTörlés
  6. Ó, ez szuper.
    Még csak most ismerkedem a rizsen túli gabonákkal. =)

    VálaszTörlés
  7. Elkészítettem a tésztát, gyere, nézd meg, mi lett belőle. =)
    Itt vagyok:
    http://bakerstreet.freeblog.hu/archives/2009/02/18/TK_leveles_teszta_-_meg_valami_kakaos_fornetti/
    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  8. Szia Kiddy!

    Mindjárt megnézem! :o)

    VálaszTörlés
  9. Tegnap ezt a receptet is kipróbáltam, a túrós táska hiányzik így a tejmentes diétában. Ez a süti tényleg emlékeztet rá :)
    Kölest most főztem életemben először és elég küzdelmes volt, végül csak összejött, mazsola és citromlé helyett házilag elrakott cukrozott meggyet tettem a masszába, vanília helyett pedig vaníliás cukrot. Köszönöm, ez a süti bekerül a repertoárunkba! :)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Kata! Vaníliaőrleményt hol lehet kapni?

    VálaszTörlés
  11. Szia!

    Én ezt is, mint szinte minden ilyen speciális kiegészítőt, a Mediline nagykerben vettem. De láttam már a Múzeum krt - i Bio ABC - ben is, meg pl itt is http://href.hu/x/8vpe

    De teljesen jó helyette a vaníliakivonat is ( nekem házi van Chili & Vanili oldalán megtalálod hozzá a receptet - csak vodka és vanília rudak kellenek hozzá sok, tehát elsőre drága, de őrült hosszú ideig elég!!!! )!
    Sok sikert! ;o)

    VálaszTörlés
  12. szia.

    akkor elkészítem házilag... köszi szépen. :)

    VálaszTörlés