2008. május 5., hétfő

Fagyiszezon indul

Sok – sok éve készítek itthon fagyit, először csak úgy „kézzel”, aztán tavaly óta – köszönhetően a gasztroblogoknak -, már fagyigép segedelmével. A különbség jelentős, úgyhogy ezúton buzdítok mindenkit, vásároljon egyet, megéri azt a néhány ezer forintot.


A régi receptem nagyon egyszerű és nagyszerű volt. Egy amerikai oldalon olvastam először a fagyasztott banán és valamilyen más gyümölcs ( eper, málna stb. ) alapú fagyiról, ami mentes a tejtől, tejszíntől, tojástól. Gondolhatjátok, mennyire örültem neki! Ráadásul édesítőnek is mézet használtam, úgyhogy tényleg meg voltunk elégedve a házi gyümölcsfagyikkal. Valahol meg is van papíron a pontos anyaghányad, ha érdekel valakit, begépelem majd.


Most azonban más úton akartam elindulni, vágytam egy kis csoki vagy vanília ízre. Már tavasszal körülnéztem a neten és Bryanna Clark Grogan ötlete tetszett meg a leginkább. Még egy videót is láttam az elkészítésről, de elfelejtettem elmenteni az oldal címét. ( Update: egy kedves olvasó megadta az url -t, íme, katt! ) No, de nem is ez a lényeg, egy fórumon később rábukkantam az alapreceptre, ill. a különböző ízesítésekre is voltak ott tippek. Beszereztem minden hozzávalót és a múlt hétvégén kipróbáltam. Nem tudom, mit ronthattam el, de nekem nem akart besűrűsödni a cucc, akármeddig is kutyulgattam a tűzhelyemen … így hát, nem maradt más választásom, belekevertem egy kis extra keményítőt és láss csodát, összeállt a massza. Pedig Bryanna pont azt mondja, ne búza – vagy kukoricakeményítővel dolgozzunk ( az eredeti recept tápiókát javasol ), mert akkor puding szerű lesz a végeredmény, miközben mi fagylaltot szeretnénk készíteni. Bahh, engem ez már akkor nem érdekelt, sajnáltam volna kidobni a sok alapanyagot, meg hát a fagyira is ácsingóztunk. És nem is bántam meg, nagyon finom lett! Ráadásul én nem álltam meg a vaníliaalapnál, hanem kapásból csokisat csináltam, nyamm … azt hiszem, most ki is megyek egy adagért! :o))



( Igen, lehettem volna kicsit gyorsabb is a fényképezésnél :P )

Vanília ( alap ) fagyirecept ( se tojás, se tej :o)


Legyen a kezed ügyében:

¾ csésze víz ( = 1 csésze = 250 ml )

½ csésze rizs – vagy kukoricaszirup ( nálam az előbbi volt )

1 evőkanál vaníliakivonat


1 csésze víz

¾ csésze növényi tej ( itthon rizstej van általában )

½ csésze darabolt kesudió ( vagy ¼ csésze növényi tej + ¼ csésze olaj ) - én dió nélkül próbálkoztam

½ csésze juharszirup vagy fehér répa cukor ( mézem volt )

1 evőkanál tápióka keményítő

¼ teáskanál tengeri só


Így használd a hozzávalókat:

Az első három hozzávalót keverd össze ( géppel ) egy kisebb tálban, majd tedd félre. Az összes többi dolgot keverd össze egy másik tálban, célszerű szintén géppel csinálni, majd ha már jó habos és homogén, öntsd át egy lábasba, s melegítsd míg besűrűsödik. Na, ugye nekem ennél a pontnál akadtak gondjaim, bevallom, majdnem félóráig próbálkoztam szorgalmasan, aztán elővettem egy zacskó búzakeményítőt, két evőkanálnyit kikevertem egy kis vízzel, beleborítottam a puffogó masszába és hipp – hopp, besűrűsödött. Nnnna. Ekkor még beledobáltam vagy 8 dkg étcsokit is, kockákra tördelve, megvártam míg elolvad és elzártam a gázt.

Összekevertem a félretett rizsszirupos folyadékkal,átöntöttem az egészet egy kancsóba, majd bevágtam a hűtőbe. Aztán sok – sok óra eltelte után a fagyigépre bíztam a munkát és kész is volt a házi fagyi. Nagyon finom!!!


Forrás: Bryanna Clark Gogran: Nonna's Italian Kitchen + egy fórum


6 megjegyzés:

  1. Na, fagyiztok itt össze meg vissza a Verával, úgyhogy most már nekem is be kell rendelnem a névnapomra egy fagyigépet!:-) Kár, hogy nem gondolkoztam előbb, az áprilisi szülinapra is kérhettem volna, amikor senki enm tudta mit adjon:-( Névnap meg csak 3 hónap múlva...:-((

    VálaszTörlés
  2. Mit tud a fagyigép, amit egy robotgép nem?

    VálaszTörlés
  3. A fagyigép úgy fagyasztja a masszát, hogy közben folyamatosan keveri azt, ezáltal teljesen más lesz a fagyi textúrája ( nem szeretem ezt a szót, de nem jut jobb az eszembe ).

    VálaszTörlés
  4. Szia! Köszi A receptet, én ezt a filmet találtam, ez volt az?
    http://www.youtube.com/watch?v=vdT0vk_Wm4I&feature=related

    VálaszTörlés
  5. Szia Tulipános!

    Igen, köszi, ez volt a videó, be is teszem a cikkbe! :o)

    VálaszTörlés