2008. január 5., szombat

Jamie pizzája

Oké, akkor rajta, íme az első "igazi" posztom. Bevallom, a blog létrehozásán kívül nem akartam ma még receptet is feldobni, kicsit érlelni szerettem volna magamban a dolgot, alaposan megfontolni, melyik kedves ételem leírása legyen az első, amelyet megosztok Veletek ... de hát végül is mire kellene várnom? Egy olvasóm már úgyis van ;o), legalább Neki elmesélem, szerintem milyen a jó pizza!

Jamie Oliver: Olasz kaják című könyvéből származik a recept és ez most olyan, amit szó szerint követni kell, úgy lesz az igazi.



Pasta per pizza

Legyen a kezed ügyében:

800 gr liszt

200 gr búzadara

1 csapott evőkanál finom tengeri só

2 x 7 gr szárított élesztő

1 ek barnacukor

650 ml langyos víz


Így használd a hozzávalókat:

Futtasd fel az élesztőt a cukros, langyos vízben, keverd össze a liszttel, búzadarával, sóval és gyúrd 10 percen keresztül. Lisztezd be a tészta tetejét és szobahőmérsékleten pihentesd 15 percen keresztül. Ezután könnyen vékonyra nyújthatod. Oszd szét annyi gombócra, ahány pizzát akarsz, de Jamie javaslata ( magam is így csinálom), 6 pizza, akkor lesz jó a vastagsága.

Ha jól akarod ütemezni a munkát, 15 - 30 perccel sütés előtt kezdd csak nyújtani a tésztát, csak árt neki, ha sokáig hagyod állni. Kb. fél centi vastagra nyújtsd, pakold meg a feltétekkel, de ne vidd túlzásba, Jamie szerint is a kevesebb sokszor több! 250 fokra előmelegített sütőben, alul süsd, kb. 7 - 10 percig. Az eredmény mennyei! :o)

Én gyakran megcsinálom a kiló lisztből a tésztát és a felét berakom a fagyasztóba, jól jöhet máskor :o) Bár, az is igaz, legutóbb direkt néztem az órát, az első lépés megtételétől számítva pont 1 óra alatt lettem kész, akkor már ettük is az első darabot! Tehát kb. annyi ideig tart az egész, mintha rendelnétek valahonnét, csak sokkal finomabb :o)


Jó étvágyat hozzá!

28 megjegyzés:

  1. Szia Kata!
    Én is mindig e recept szerint csinálom a pizzát. És eddig mindenki imádta. Nemhiába ez a Jamie tud valamit. Ugye te a NagyFamos Kata vagy? Gratulálok a bloghoz, sok sikert hozzá.

    (gundelági) azaz
    AZ Olvasó

    VálaszTörlés
  2. oké Sherlok nemfigyelte a képet elég részletesen az elöbb... :)

    Az Olvasó

    VálaszTörlés
  3. Hello Sherlock! ;o)
    Őrület, hogy 12 óra leforgása alatt már két virtuális ismerős is rámbukkant. Vicces :o)
    Egyébként magamtól a nagyfamos vonalat nem akarom annyira reklámozni, de már látom, hogy a legjobb fotót választottam ehhez az elhatározáshoz :o)))) Nem vettem észre, hogy anno beleírtam a copyrightot, sebaj :o)
    Remélem, jól vagy! Neked mikor lesz blogod?
    Kata

    VálaszTörlés
  4. Látod milyen kezdet!!!
    És ez csak jobb lesz!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Hölgyek!
    Egy kis segítség kellene. Első pizzám elkészítését tervezem. Igazi vékonytésztás ropis szélű pizzát szeretnék csinálni. A jamie receptje ilyen? Melyik itthoni pizzéria pizzájához lehet hasonlítani?
    Üdv STamás

    VálaszTörlés
  6. Kedves Tamás!

    Szerintem ez az egyik legjobb fehérlisztes pizza, amit eddig ettem. Kellően vékony, de lehet még vékonyabbra is nyújtani, ez a szakácson múlik :o) S bevallom őszintén nagyon rég nem ettem már pizzériában pizzát, úgyhogy passz, hogy melyikéhez hasonlít.
    De egy próbát biztosan megér! :o)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Kata!
    Köszönöm a választ, ki fogom próbálni Jamie receptjét. Valaki azt súgta nekem hogy finom durum lisztből készítsem a pizza tésztáját, ne fehér liszt és búzadara keverékéből. Azt hiszem ma kisérletezni fogok.
    Üdv STamás

    VálaszTörlés
  8. Az Auchanban vettem pizzalisztet, azzal keszitettem , csodas lett:)

    VálaszTörlés
  9. Tényleg a legfinomabb és a legkönnyebben elkészíthető pizzarecept,teljes kezdőként csodás sikerélmény. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  10. Örülök, hogy Neked is bejött! :o)

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  12. olivaolaj nem kell bele???

    VálaszTörlés
  13. Olvassátok el Jamie honlapján a receptet...van benne oliva olaj, méghozzá 4 kanál extraszűz!
    Hozzátenném hogy Jamienek mániája az olivaolaj,mindenbe rak...de ennek télleg nem árt egy kicsi.

    VálaszTörlés
  14. Köszi a hozzászólást, "Névtelen". A könyvben nem szerepel olaj, én sem teszem bele, de ártani nem árthat!

    VálaszTörlés
  15. Sziasztok!

    Szeretném megkérdezni, hogy a por élesztőt is fel kell futtatni? Én általában ha azt használok sose futtatom, és ugyan olyan jó tésztát kapok!
    Nagyon elrontom ha csak összekeverek mindent futtatás nélkül??
    Köszi a válaszokat :)

    VálaszTörlés
  16. Szia Anita!

    Dehogy rontod! :) Azóta már én is megtanultam, hogy a porélesztőt NEM KELL futtatni, míg a frisset igen!
    keverj mindent össze és jó munkát hozzá!

    Kata

    VálaszTörlés
  17. Az eredeti receptben nem dara, hanem rétesliszt van (200 g)

    VálaszTörlés
  18. Köszönjük kedves névtelen az építő hozzászólást :))))

    A könyvben ez szerepel:
    "200 g finomra őrölt búzadara vagy erős fehér kenyérliszt"

    Szerintem meg dolgozzon mindenki azzal, ami neki a legjobb! ;)

    Kata

    VálaszTörlés
  19. Nagyon finom, köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  20. Új látogató vagyok. Megcsináltam és nagyon jó lett. Köszönöm

    VálaszTörlés
  21. Sziasztok.Teljesen amatőr vagyok és lenne valami,amit nem értek!Mi az hogy futtasd fel az élesztőt? :D előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  22. Szia!
    Azt hiszem, egyszerűbb, ha megnézed ezt a linket, itt részletesen elmondják, megmutatják: http://www.egeszsegesmegoldasok.hu/Eleszto_felfuttatasa.html És ne aggódj, mindenki volt kezdő ;)
    Sok sikert!
    Kata

    VálaszTörlés
  23. Az első sikeres, hibátlan otthoni pizza, tökéletes a recept, köszi!

    VálaszTörlés