A lányaim az utóbbi időben elég finnyásak. Nem esznek meg akármit, akárhogyan, egyre gyakrabban kell(ene) trükköznöm, ha azt akarom jóllakjanak. "Naívanya" persze korábban azt gondolta ( amíg a csajok mindent befaltak, amit a tányérjukba pakoltam ), hogy ez nálunk sosem lesz probléma ... hahaha mondhatnám ma, mi sem vagyunk kivételek.
Múlt héten, az egyik multis bevásárlókörutamon akciósan árulták a Vegyesfőzelék zöldségkeveréket ( Iglo ), gondoltam a borsó - répa - karfiol trióból baj nem lehet, két zacskó be is ugrott a kosaramba, s az egyik tartalma ma a fazekamba. S nagy megelégedésemre be is jött a számításom.
Bevallom, én nem vagyok rántás - párti, ha tehetem kerülöm a használatát s a főzelékeim is mind - mind rántás - mentesek ( kiv. a paradicsomos káposzta ). S hogy akkor mivel sűrítek? Általában krumplival. Nekem úgy jobban ízlik és a családom is szereti. A férjem megszokta, a lányaim meg már így ismerkedtek meg velük.
Így készült ez a mai Vegyesfőzelék is, mely annyira egyszerű, hogy már szinte vicces receptnek nevezni. ( Egyébként allergiásoknak is ajánlom, mert nincs benne tej, bár nem tudom, ez a kevés vaj probléma - e? Ha igen, akkor olajat javasolnék helyette. Meg vegetáriusok is szerethetik is, meg azok, akik kedvelik az egyszerű ízeket. )
Minimalista vegyesfőzelék ( sk.)
Legyen a kezed ügyében:
1 kg zöldségkeverék ( borsó - répa - karfiol )
kevés vaj
2 - 2,5 dl növényi tejszín
1 bio leveskocka ( ezért lehet fújolni, de szerintem a bolti zöldségeknek semmi saját ízük manapság )
tengeri só
30 dkg főtt krumpli
+ főzőleve
petrezselyem
pirospaprika
Így használd a hozzávalókat:
A vajon párold meg a fagyos zöldségeket, közben egy másik edényben főzd meg az apró kockára vágott krumplit. A borsós keverékre önts egy kevés tejszínt, hogy ne száradjon ki; a krumplit a maradék tejszínnel és 2 - 3 merőkanál ( ez kinek mekkora ) főzőlével turmixold krémesre, majd a szószt borítsd a zöldségekre, fűszerezd és már kész is vagy.
Tipp: ha nem azonnal ebédeltek meg belőle, tégy még félre egy kevés főzőlevet, mert állás közben hajlamos a kívánatosnál jobban besűrűsödni a főzelék.
A mi feltétünk gabonafasírt volt ma hozzá. Jó étvágyat!
És ha nem eszik a színes zöldségeket?
VálaszTörlésMiért, a krumplit megeszik? Ha igen, legyen krumplifőzelék és fordítsd meg a sorrendet, csináld a színesből a szószt :o)))
VálaszTörlésNa, jó, passz, nálunk azért még annyira nem vészes a helyzet ...
Nem tudom, mindig változik mit szeretnek, mit nem...
VálaszTörlésTetszik a recept,de miből mennyi kéne? gondolom hogy a zöldségkeverékhez számítva kell a krumpli is,de én nem nagyon vágom hogy 4 személyre egyáltalán mennyiből kéne főzni:$(13 éves vok,nincs itthon senki akit megkérdezzek)
VálaszTörlésNa megcsináltam.. miután leirtam a kérdésemet rájöttem hogy ott van fölül(4.ére csak sikerült megtalálnomxD) kicsit érdekes lett,de nem olyan rossz szerintem
VálaszTörlésKedves névtelen!
VálaszTörlésÖrülök, hogy sikerült megcsinálni :o)
Kata