Amikor összeraktam a mai ebédet arra gondoltam, most biztosan sok blogolvasó fog elpártolni tőlem ( nem, nem gondolom, hogy már olyan sok van ), hisz ez az étel egyáltalán nem mondható rendesnek, a szó általános értelmében. Mi azonban gyakran eszünk ilyen egyszerű dolgokat, s tudom, hogy furcsa, de nem hiányoljuk mellőle a húst. Sőt, még élénken emlékszem arra a karácsonyunkra, amikor kezdő vegaként inkább ettünk karácsonykor csak krumplipürét és párolt lila káposztát, mert egyetlen porcikánk sem kívánta a húst … Bízom benne, hogy mások is érdeklődnek az ilyen puritán fogások iránt, úgyhogy megosztom Veletek a mai receptet is!
Sült krumpli kapormártással és téli salátával - ( 4 személy részére )
Legyen a kezed ügyében:
A sültkrumplihoz:
1,5 kg krumpli
1 dl olívaolaj
só, bors, pirospaprika
A téli salátához:
15 dkg finomra reszelt sárgarépa
15 dkg finomra reszelt cékla
kb. 3 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
A kapormártáshoz:
3 dkg növényi margarin
2 fakanál liszt
2 dl növényi tejszín
2 evőkanál szárított kapor
½ lime leve
1 teáskanál mustár
kevés víz
Így használd a hozzávalókat:
Melegítsd elő a sütőt 220 fokosra. Ezután alaposan mosd meg a krumplikat ( nem kell pucolni ), majd vágd közepes méretű kockákra. Az olajból és fűszerekből készíts „öntetet” és ebbe forgasd bele a krumplidarabokat. Sütőpapíros tepsire velük, kb. 40 perc alatt sülnek finom ropogósra ( ill. ez változhat attól függően mekkorára vagdostad a zöldségeidet ).
Öntsd egy tálba a sárgarépát és a céklát, öntözd meg az olajjal és a balzsamecettel ( ízlés szerint ), majd tedd be pihenni a hűtőbe, hogy az ízek össze tudjanak érni.
S végül a mártás. Olvaszd fel a margarint egy edényben, szórd meg a liszttel, legalább 2 percig pirítsd alacsony lángon, majd keverd bele a növényi tejszínt. Én ekkor szoktam egy korty vizet is hozzáadni, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Szórd bele a kaprot, facsard bele egy fél lime levét, keverd bele a mustárt és már kész is.
Tálaláskor rajtad áll, hogy a sültkrumplit locsold – e meg a kapormártással vagy mellé kínálod mártogatósnak, mindenesetre így is, úgy is finom lesz, csak a salátáról meg ne feledkezz!
A kapormártás receptje erről az oldalról származik, a többi saját kreáció.
Méghogy elpártolni! Most érzem csak igazán, hogy érdemes lesz rendszeresen benézni hozzád! Ez a céklasaláta például nagyon bejött nekem :-)
VálaszTörlésDe jó :o) Örülök a bíztatásnak ám!
VálaszTörlésBár a lényegét a mártást és a céklasalátát nem készítettem el, ellenben a krumpli ilyen formán nem büdösítette be az egész lakást, sokkal kevesebb energiámat rabolta el és még a legkisebb gyerekemnek is ízlett, így mondhatjuk, hogy osztatlan sikert aratott, ami nem mindennapos esemény nálunk. Mivel mi még csak kezdő "egészségesek" vagyunk, ezért én paprikát, paradicsomot, uborkát és póréhagymát kínáltam a krumpli mellé. Annál is inkább, mert vega borscsot csináltam ebédre és céklából azért annyi elég is volt egy napra. :)
VálaszTörlésVicces, hogy 35 év és 4 gyerek után, itt Nálad találkoztam először a krumpli ezen elkészítési módjával! :) Köszönet érte!
Örülök, hogy mindenkinek bejött a krumpli, mi is nagyon szeretjük így. Az meg, hogy nem céklával ettétek, nem gond, a sok felsorolt nyers zödség is nagyon klassz hozzá! :o)
VálaszTörlés