Tegnap kaptam 6 darab szépséges, színes paprikát és mivel napok óta azon járt az eszem, hogy töltött paprikát ehetnék, ma reggel nem kellett sokáig gondolkodnom azon, hogy "mit főzzek???"
Hiába kerestem - kutattam mindenféle recept után a neten, valahogy egyik sem nyerte el a tetszésemet. Mi, magyarok szinte csak a hagyományos paradicsomos, darált húsos változatot készítjük, a külföldi kollégák meg valahogy el voltak szállva, mármint a hozzávalókat illetően. Nem maradt más, mint körülnézni a meglehetősen üresen kongó hűtőben és használni, ami a kezem ügyébe kerül.
Ez lett belőle:
Töltött színes paprikák ( sk. )
Legyen a kezed ügyében:
4 színes paprika ( piros, sárga, zöld )
1 csésze jázmin rizs
2 szál sárgarépa
2 ek. olívaolaj
6 - 6 szem fekete és zöld olajbogyó
4 ek. Kukorica
1 dl növényi tejszín
3 ek. provence - i fűszerkeverék
tengeri só
bors
kevés olívaolaj
Így használd a hozzávalókat:
Párold meg a rizst ( kukta, rizsfőző stb. ), közben vedd kezelésbe a répákat, pucold, s reszeld vékonyra, majd a 2 ek. olajon párold meg kicsit, csak úgy, az íze kedvéért. Ha elkészült a rizs, keverd hozzá a kukoricát, a felaprított olajbogyókat és répát, majd lazítsd a növényi tejszínnel, végül fűszerezd.
A paprikákat mosd és szárítsd, majd éles késsel felezd el, úgy, hogy a szárukat is szépen ketté hasítod, majd mindegyik hasát alaposan pakold meg a töltelékkel. Fektesd őket tűzálló tálba, locsold meg kevés olajjal és forró sütőben ( 180 - 190 fok ) süsd 30 - 35 percig.
Nem feltétlen kell hozzá köret, de én ma azért egy kevés krumplit is kisütöttem ( de csak azért, hogy az új, hullámos dekor késemet kipróbálhassam, amivel hullámos szeleteket tudtam vagdosni :o)
Megjegyzés: természetesen sajtfogyasztók reszelhetnek azt is rá!
1. Van rizsfőződ?
VálaszTörlés2. Melyik színű paprika a kedvenced?
1. Van.
VálaszTörlés2. Piros.
( Ismerkedünk? :o)))
Írsz majd a rizsfőződről?
VálaszTörlésA paprika kérdésem tudományos jellegű: Miért a piros a legfinomabb? (És a zöld a legrosszabb?)
Mire vagy kívváncsi? Gyors, egyszerű benne főzni, nem kell a rizzsel foglalkozni, beleöntöd a rizst, a vizet, bekapcs. fajtától függően x perc ( jázmin rizst kb. 20 perc ) alatt megfőzi, átvált melegen tartó üzemmódba és várja a sorát. Néha félidőben kavarok egyet rajta, úgy nem szokott az alja "megkérgesedni", egyébként ezt a végén kidobom, ha mégis lesz. De nem nagy veszteség. És elég nagy helyet foglal a pulton, de azért szeretem! :o)
VálaszTörlésA paprika ügy érdekes, a zöld valóban kesernyés egy kicsit, a sárga és a piros meg édes. De miért?? :o)