2008. január 23., szerda

Mazsolás zabpelyhes keksz

Folytatom a keresgélést, miszerint finom és házi kekszekkel látom el lánykáimat, a vacak bolti márkákat feledve. Láttam, Dolce Vita is ebben a témában kutakodik! Hajrá Neki is! ;o) Szerencsére édesség fronton kevésbé válogatósak ezek a törpillák, így majdnem tutira megyek, ha valamilyen pech folytán azonban nem nyeri el a tetszésüket az újdonság, még mindig itt van Apa, akire bizton számíthatok.


No, ez a recept egy a gyermekek egészséges táplálkozásával foglalkozó könyvből származik és emígyen hangzik:





Mazsolás zabpelyhes keksz


Legyen a kezed ügyében:


1 csésze liszt ( én most bio fehérből csináltam, de simán elbírja a teljesőrlésűt is )

½ teáskanál fahéj

½ teáskanál szódabikarbóna

½ teáskanál sütőpor

¼ teáskanál só

½ csésze barnacukor

1/3 csésze olaj

¼ csésze melasz ( helyett én mézet használtam, de összességében kevesebb édesítőszer is elég bele, nekem egy kicsit túl édes lett a végeredmény )

1 teáskanál vaníliakivonat

1,5 csésze zabpehely

¼ csésze szója – vagy rizstej ( én ez utóbbit preferálom, de természetesen „rendes” tejjel is működik )

½ csésze mazsola ( arany, nagy szemű )

½ csésze vágott dió ( kimaradt, nem volt itthon )


Így használd a hozzávalókat:


Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Keverd össze egy tálban a lisztet, a szódabikarbónával, a sütőporral és a sóval. Végy egy másik tálat és abba öntögesd bele a cukrot, olajat, mézet, vaníliakivonatot, borítsd bele a lisztes keveréket, a zabpelyhet, a tejet, a mazsolát és a diót, amennyiben azt is használsz. Alaposan vegyíts össze mindent.

Evőkanál segítségével pakold a masszát a sütőpapíros tepsire, soook helyet hagyva a sütik közt, mert alaposan meg fognak nőni a melegben.

12 – 15 percig süsd és rácsra pakolva hagyd hűlni őket.


Ui.: Én biza minden hozzávalót szépen összeborogattam egy tálba, nem szeretek annyit mosogatni és a sütésnél vigyázz, kb. 10 perc alatt kicsit sikerült is megkapatnom a sütik szélét, úgyhogy figyeljen mindenki árgus szemekkel. Különben fincsi!


Forrás: Healthy eating for life for children – Jennifer Raymond


4 megjegyzés:

  1. Nekem úgy ráragadt a szélük a sütőpapírra mint a sicc D: De amúgy finom, csak ilyen kanállal-evős lett. Lehet túl szétfolytak a sütőpapíron és vékony lett a szélük.

    VálaszTörlés
  2. Hello :) Sajnálom, lehet a sütőpapír is ludas volt, némelyik nagyon vacak :S De azért örülök, hogy ízlett ;)
    Kata

    VálaszTörlés
  3. köszi, ezt IS IMÁDJUK :)hónapok óta ez a reggeli/tízórai/nasi, megunhatatlan, vasárnap lesütöm a köv. heti adagot, és isteni egész héten :)
    köszi!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  4. Köszi Névtelen a visszajelzést, örülök, hogy ízlett :)

    VálaszTörlés