„Az én apám vízimolnár?
Mit őröl a vízimolnár?
Őröl árpát, őröl búzát.
Kukoricát, kukoricát.”
A fenti kis mondóka lányaim egyik kedvence a zenebölcsiből. S hogy mi köze mindennek a tegnapelőtti ebédünkhöz? Árpa nap volt, ezért erre a gabonára kellett valami receptet találnom.
Bácskai árpás szejtán ( rizses hús helyett )
Legyen a kezed ügyében:
30 dkg előző este beáztatott árpa, puhára főzve egy hagyma társaságában
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 zöldpaprika
1 nagy paradicsom konzerv ( pl. Aranyfácán )
20 dkg zöldborsó
20 dkg szejtán
kömény, majoránna, pirospaprika, bors, tengeri só, olaj
Így használd a hozzávalókat:
A hagymát az olajon megpirítom, rádobom az apróra vágott zöldpaprikát, majd a zöldborsót és megpárolom. Ha a borsó már majdnem puha, jöhet a szejtán, mely szintén kap néhány percet. Ha ezzel is megvagyunk, a paradicsomkonzerv kb. 2/3 – át is a lábasba küldjük, némi vízzel lazítjuk és kicsit összeforraljuk. A megfőzött árpát is tegyük hozzá, fűszerezzük a fenti felsorolásból nekünk tetszőkkel ( lehetőség szerint mindegyikből tegyél bele egy keveset ) és gyakorlatilag kész is vagyunk.
Forrás: a kiindulási pont a Gabonaételek c. könyvben található
zt tudod ugye, hogy amit idéztél, az a Bors néniből van? Bors néni mesél a gyerekkoráról. Nálunk is nagy kedvenc a könyv és a mesejáték is, a dalait kívülről fújjuk.
VálaszTörlésÍrnál vagy linkelnél erről, hogy hogyan van ez a minden napra egy gabona? Vagy már megtetted, csak lemaradtam?
Bevallom, nem tudtam, hogy ez Bors néni. Mi még nem tartunk ott :o) Én meg régen voltam 3 - 4 - 5 éves :o)) De feltétlen utánanézek!
VálaszTörlésA gabona dologról igyekszem anyagot találni és referálok!
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésjajj, a link kimaradt:
VálaszTörléshttp://www.pagony.hu/index.php?page=20&option=product&id=7943&ac=7943&rn=2
Nagyon kedves vagy, hogy ennyi infóval látsz el. Én is megnéztem a Pagonyban és láttam, hogy jelenleg nem kapható. Megnézem majd a Booline - t is, mert felcsigáztál :o)
VálaszTörlésA többiről váltsunk egy mail - t, ha megkérhetlek írj a citromail - es címre. Köszi!
Megcsináltam én is (mondjuk én egyben a Gabonaételes könyvből), és hát nálunk sajna nem aratott nagy sikert...:-( Egyik hiba volt részemről a sztem baromira nem eltalált ízesítés - de ez mondjuk nálam általános gyakorlatlanságból fakadó hiba -, a másik hogy nem engedtem az intuíciómank, és kihagytam a paradicsomkonzervet...:-( Pedig nagyon kellett volna bele! Férjem a szejtánkockákra csak annyit mondott, "hogyha azt súgtad volna nyers csigát eszünk, elhinném":-)))
VálaszTörlésÓó, igazán sajnálom, nekünk tényleg bejött, bár a paradicsom az nagyon kellett volna bele!
VálaszTörlés( Tetszik a férjed hasonlata :o)))