KEDD – ÁRPA - MARS
Az árpa egyike a legrégebbi gabonáknak, a rómaiak azonban nem szerették. A gladiátorok, a rabszolgák és a szegények eledele volt ( ők jártak jól :P ).
Ez a gabona magas igényeket állít a földdel szemben, a laza, humuszos, agyagos talajt kedveli a legjobban. Mivel a magot szorosan körbefogja a hüvelye, nem egyszerű úgy hántolni, hogy az értékes vitamin – és ásványianyag tartalom el ne vesszen. A natúr árpa fogyasztása azonban nem javasolt, szúrós korpája megsértheti a gyomrot. Ha a magokat egyszer – kétszer meghántoljuk, úgynevezett árpagyöngyöt kapunk.
A világon nagy mennyiségben termesztik, melynek legnagyobb részét a sörgyárak használják fel.
Az árpa nagy kincs az ember számára, mivel könnyen és teljesen megemészthető, sok benne pl.: a kálium, magnézium, foszfor, vas. Kifejezetten a nyár gabonája, mert hűtő hatású.
Erősíti az izomzatot, jó hatással van a csontokra, fogakra, megnyugtatja a gyomor – és bélnyálkahártyát.
A keddi nap a Marsé; a dinamizmus, a lendületesség az árpában található cukor élénkítő hatásában jelentkezik. Az árpa ideális a fizikai test megerősítéséhez, segíti az érzékelést, javítja az ízlelést, friss fejet, éberséget ad.
Forrás: Gabonételek c. könyv
Receptek
Siccike Árpával töltött kaliforniai paprikája
Dulmina árpás ételei
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése