De még milyen?! 100% - osan teljes kiőrlésű lisztből készítettem, cirka 3,5 óra leforgása alatt, de minden percet megért a kemény munka, mert a végeredmény csodás lett. Ropogós és puha és „foszlós” is, mindenkinek nagyon ízlett!
Nem rég óta töröm a fejem baguette sütésen és bevallom, nem is keresgéltem sokáig „a” megfelelő receptet. Az első, jónak tűnőt alakítottam a saját szánk íze szerint, úgy, hogy a kelesztési időből is lecsíptem itt – ott, mert hát én nem vagyok egy türelmes ember :o))
Tönköly baguette
Legyen a kezed ügyében:
4 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csomag szárított élesztő ( 7 gr. )
2 teáskanál tengeri só
2 csésze langyos víz
kevés olaj a tálba
Így használd a hozzávalókat:
Egy nagy tálba szórd bele az élesztőt, öntsd hozzá a langyos vizet, keverd el és várj néhány percet, hogy lásd, az élesztő életképes – e. Ha habzik, folytathatod a munkát. Mérd ki a lisztet, a sót és azokat is borítsd a tálba, keverd össze fakanállal, majd kézzel folytasd a gyúrást. Nagyjából 10 percig birkóztam a tésztával, folyamatosan adagolva még hozzá ( nem is annyira ) kevés lisztet, s mikor már nem ragadt, visszatettem a kiolajozott tálba. 1,5 óra alatt nőtt meg a háromszorosára.
Kivettem a tálból, alaposan átgyúrtam és még egy félóráig békén hagytam, ekkor kétszer nagyobb lett, mint volt.
Ismét átgyúrtam, 3 baguette – et formáltam a tésztából, ollóval bevagdostam ( azzal kell?? ), sütőpapíros tepsire pakoltam őket, bekapcsoltam a sütőt ( 230 fok ), majd kb. 20 – 25 perc múlva betettem a melegbe.
20 perc alatt sültek meg, miután megkopogtattam az aljukat ( kongtak ), megkentem őket még egy pici növényi tejjel és rácson hagytam kihűlni.
A 3 éves és a 1,5 éves is boldogan falta vacsorára :o)
Forrás: French desserts
De jól néz ki a hétszázát!
VálaszTörlésGouranga :)
Tényleg szuperül néz ki, mostmár biztos kipróbálom a te változatodat is :D
VálaszTörlésén most készítem, remélem jól sikerül
VálaszTörlés