Előrebocsátom, nem kedvelem a zöldbabot. Nem is hiszem, hogy létezik még olyan zöldség ( azok közül, melyeket kóstolni volt szerencsém ), amit ne szeretnék. Jól is néznék ki, mit tennék akkor a tányéromra?! ;o) No, de a párom szereti, így évente egyszer – kétszer összeszedem magam és készítek Neki egy finom tejfeles zöldbablevest tejföl nélkül :o)
Hogy akkor hogyan? Hát, így:
Tárkonyos zöldbableves ( sk. )
Legyen a kezed ügyében:
1 vöröshagyma
1 tv paprika
1 kicsi sűrített paradicsom konzerv
3 szál sárgarépa
3 darab krumpli ( 40 dkg )
40 dkg fagyasztott zöldbab ( ennyi volt az Anyosóm féle csomagban ;o)
3 dl szójajoghurt
1 evőkanál tk. tönköly liszt
½ citrom leve
tárkony, tengeri só, bio levespor, olaj
Így használd a hozzávalókat:
A hagymát apróra vágom és az olajon megpirítom, rádobom a paprikát is, s ha az is összeesett kicsit, megszórom a fűszerpaprikával ( víz legyen a kezed ügyében, nehogy megégjen! ). A fazekat visszahúzom a tűzre és beledobom a felkarikázott sárgarépát, a krumpli kockákat, majd a zöldbabot és fűszerezem ( levespor, só ). Fedő alatt főzöm, míg a zöldségek megpuhulnak, ekkor a szójajoghurtot egy kevés vízzel kikeverem, beleszórom a lisztet, s igyekszem csomómentesre kutyulni a habarást. Ha ez nagyjából megvan, egy merőkanál forró levest is belekeverek és így öntöm vissza az egészet a fazékba, ízesítem a citromlével és a tárkonnyal, forralok egyet rajta és már tálalható is.
Ui.: Ez a recept igaziból egy jelképes VKF! poszt is, mellyel azonban mégsem fogok nevezni; természetesen senkiben sem feltételezek rossz szándékot, de ez a forduló számomra elveszítette a varázsát, mivel hetek óta jelennek meg a pályamunkák a különböző blogokon … sebaj, majd legközelebb! ;o)
Imádom a tárkonyt! Nagymamám szokott házi tárkonyos ecetet csinálni, abból készítem a levest. A zöld azért jobb, mint a sárga...
VálaszTörlésEzt a levest megcsinálom a jövő héten, az biztos!!!
Kata, lehet, hogy hülye vagyok, de nem értem, miért baj, hogy hetek óta jelennek meg?
VálaszTörlésNem vagy hülye :o)) Így kicsit elveszítette a varázsát a dolog, hisz eredetileg nem így szólt a játékszabály. Elveszítettem a fonalat, alig emlékeztem a dátumra, s rossz volt látni, hogy min. 2 - 3 olyan recept is felkerült ( még ha kicsit másként is, mint én csináltam volna ), amin én is agyaltam, így viszont már nem akartam feltenni. Persze lehet, hogy csak én reagálom túl a dolgot ... :o)
VálaszTörlésÉs én még azt hittem, mostanában hiperérzékeny vagyok :))) Viccet félretéve: a kiírásban nem csak a véghatáridő volt megadva?
VálaszTörlésNa, jó, babával a pocakban nem nehéz érzékenynek lenni :o))
VálaszTörlésIgaziból csak az ápr. 6. szerepelt, de nekem olyan egyértelmű volt, hogy akkor ill. max 1 - 2 nappal előtte kell "referálni", mint korábban is, másoknál, hogy azt vettem természetesnek, ahogy máskor is volt!
Érdekes egyébként, hogy 1 hete napi több sírógörcsöm volt, aztán ez elmúlt, pedig a baba még bent van, az tuti :) Bocs az off-ért :)
VálaszTörlésAz összetevők köz nem szerepel a fűszerpaprika. A sűrített paradicsomot mikor teszed bele?
VálaszTörlésSzia Kedves Éva!
VálaszTörlésKöszönöm az észrevételt.
A sűrített paradicsomra nem emlékszem pontosan, de a logikám szerint paradicsom helyett tettem bele, közvetlen azelőtt, hogy felöntöttem volna a vízzel az alapot.
Sok sikert hozzá! :)
Üdv,
Kata
Sűrített paradicsomot végül nem tettem bele, csak fűszerpaprikát, de finom lett így is.
VálaszTörlés