Sajnos mostanában keveset vagyunk itthon, ergo nincs időm főzni. Bevallom, kicsit jól is esik a szünet. Az már kevésbé, hogy úton – útfélen kommersz „vackokat” vagyunk kénytelenek fogyasztani, de hát talán nem ebbe fogunk belehalni.
Ez a karfiolos recept egy régebbi, múlt heti darab. Nagyon nagy sikere volt, a férjem is, a lányok is imádták!
Zabbal rakott karfiol
Legyen a kezed ügyében:
15 dkg "szárazon" mért zab ( áztasd be, majd főzd puhára )
30 dkg gabonakolbász ( házi pl. )
1 kis cukkini
1 vöröshagyma
1 kg karfiol
fél citrom leve
kevés szójaszósz
olaj
6 – 7 dl növényi tej
10 dkg növényi margarin
12 dkg tk. tönköly liszt
tengeri só, curry, szerecsendió
8 dkg növényi sajt
Így használd a hozzávalókat:
A karfiolt szokásomtól eltérően nem pároltam, hanem lobogó, forró, szójaszószos – citromos vízben főztem elő, nem bántam meg, finom lett ( vigyázz, maradjon roppanós! ).
A hagymát olajon megfuttattam, hozzákevertem a gabonakolbászt, a főtt zabot, sóztam, borsoztam.
A margarinból, lisztből, növényi tejből besamelt készítettem, fűszereztem sóval, curry – vel és szerecsendióval.
Jénaiba pakoltam a zabos – gabonakolbászos keveréket, rá a vékonyra felkarikázott cukkiniket, erre a nagy karfiol rózsákat, melyeket ketté vágtam, aztán az egész tetejére ráegyengettem a besamelt. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem, végül ráreszeltem a növényi sajtot, mellyel további 5 – 10 percig grilleztem.
Forrás: Gabonaételek c. könyv
És hová lett a karfiol?
VálaszTörlés(Egyébként nagyon kívánom mostanában a gabonát, remélem, hamarosan főzöm is.)
Jaaa, köszi, mindjárt javítom! :o)
VálaszTörlésSzia,
VálaszTörléskicsit bizonytalan vagyok, hogy a kiírt zabmennyiség már a megfőzöttre vonatkozik, vagy a "szárazra"?
Szia Petra!
VálaszTörlésA "száraz" állapotra vonatkozik a mennyiség! :o)