SZERDA – KÖLES - MERKÚR
A köles hazája Kína és Afrika, sokféle fajtája ismeretes: aranyköles, gyöngyköles, négerköles.
A XIII. század környékén a napi étkezés kenyérből és gabonakásából állt, mindenekelőtt zab – illetve köleskásából. Egész Európában elterjedt, éhínség esetén is gyakran osztották ételként.
Afrikában, Indiában, Ázsiában ma is termelik és minden nap fogyasztják. Sok népszokásunk kapcsolódik hozzá, van, ahol a menyasszony cipőjébe az esküvő napján kölest szórnak, mert ettől majd fürge, eleven és szorgalmas háziasszony lesz. Van, ahol a kölessel – mint a termékenység szimbólumával hintik be a jegyespárt.
A köles legjobban a laza, homokos talajt és a sok fényt, meleget kedveli. Az aratás kézzel történik, mikor a gabona részben még zöld, ilyenkor kisebb az esély arra, hogy a magok idő előtt kihullanak a kalászból vagy a madarak megegyék. A kölest hántolják, héjából pl. párnát készítenek.
Sokban hasonlít az árpára, magas rosttartalma miatt segít az emésztőrendszeri problémák rendezésében. Gluténmentes, ezért az arra érzékenyek is ehetik. Csökkenti a hajhullást, javítja a körmök állapotát, erősíti az idegrendszert, meggyógyítja a pattanásos bőrt, fluortartalma miatt a fogaknak is jó barátja. S akkor még nem beszéltünk lúgosító hatásáról!
A kölest a bolygók közül a Merkúrhoz rendelik hozzá. A pici, gömbölyű, gurulós szemek már kinézetükben is hordozzák ezt a minőségüket.
Forrás: Gabonételek c. könyv & Bevezetés a gabonakonyhába
Receptek
Vera rétesevagy köles körözöttje
Köles receptek nálam
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése