De azért ( az eddigi ) legutolsó csokor maradékát persze ma még felhasználtam, extra finom ízt adott a mai árpa – rizottónak.
Medvehagymás árpa rizottó ( sk. )
Legyen a kezed ügyében:
35 dkg árpa
fél szál póréhagyma
1 közepes padlizsán
1 piros kaliforniai paprika
5 dkg medvehagyma
kb. 1,5 liter alaplé ( + kevés fehérbor )
5 dkg növényi sajt
ízlés szerint hamis parmezán tálaláshoz
tengeri só, bors, olaj
Így használd a hozzávalókat:
A felkarikázott pórét kevés olajon megpirítom, majd ugyanezt teszem a paprikával és a padlizsánnal is, sőt, az apróra vágott medvehagyma felével is. Ekkor jöhet az árpa ( kivételesen áztatás nélkül ), néhány percig kevergetem – kavargatom, majd apránként adagolom hozzá az alaplevet. Mielőtt puhára főne ( 25 – 30 perc! ), kiveszem a gyerekek adagját, azt még egy merőkanál alaplével készre főzöm, a magunkét pedig a borral puhítom tovább. A végén belereszelem a növényi sajtot, az aprócska medvehagyma levél darabokat és mindenkinek megszórom a tányérjába porciózott adagját a hamis parmezánnal.
4 személy részére
nagyon tetszik ez a recept, odavagyok az árpa rizottóért. (árpottó?:) kár, hogy rajtam kívül senki nem eszi, de akkor is megcsinálom! :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, ez tudom képzelni, milyen harmonikus lehet a rusztikusabb árpagyöngy a medvehagymával:-))
VálaszTörlésGrenadine, ilyen valóban létezik az olasz konyhában, és orsotto a neve:-)) (Már mióta akarok én is készíteni!:-)
Kata, drukkolok, hogy kapj még medvehagymát, a belőle készült olaj igencsak finom, jól átadja az ízét!!
Fóton még van medvehagyma, bár nem sok ;-)
VálaszTörlésN.
kedves Katanyaka, én ma pl. az Ázsia Bt-ben láttam még medvehagymát, a Nagycsarnok alagsorában. De pölö Pécsen még kofáknál is láttam.
VálaszTörlésgrenadine, együnk együtt árpottót!:)
Köszi az infót mindenkinek!! :o)
VálaszTörlés