2008. április 27., vasárnap

Gabonák

Ha jól számolom, kb. 1 hónapja tart ez a gabona – őrület a konyhámban. Azóta nagyon sok receptet próbáltam ki, segítségemre első sorban a Napfényes Alapítvány Gabonételek c. ill. Nyers Csaba Bevezetés a gabonakonyhába c. könyvek voltak, meg persze az internet és egy kis saját fantázia. Az ember azt hinné unalmas heteken át „csak” gabonát enni, de nem! Szerintem, ezt a próbát megelőzően koránt sem ettünk ilyen változatosan. Persze agyalni nem árt, főleg előre, hisz a legtöbb ételnél célszerű beáztatni a magokat, de minden megoldható még aznap is.


S hogy miért? Mert sok jót olvastam róluk és mert a saját pocakunk is azt mondja, „na, végre, ez jóóóó” :o) A gyerekek sem fanyalogtak még egyik változat felett sem, úgyhogy ha mostantól nem is fogom minden nap betartani az az napi gabonát, továbbra is figyelni fogok, hogy sokszor szerepeljenek az étlapunkon.


Arra gondoltam, végzem egy kis közhasznú tevékenységet és benneteket is ellátlak infóval. Először jöjjön egy kis általános összefoglaló, aztán naponta egy rövid ismertető a gabonákról. Mit szóltok? :o)


Mi is a gabona?

A gabonamag tulajdonképpen termés, ha megfigyeljük kialakulása és fejlődése során, azt látjuk, hogy a földben először a gyökér körül koncentrálódnak az erők. Az őszi vetést követően kb. 5 hónapon keresztül él a gyökerek szférájában, a föld alatt. Az első tavaszi eső után a gabonanövény gyorsan „életre kel”, a virágok nyár közepén jelennek meg, a termés létrejöttekor. Mialatt a mag érik, a gyökerek elszáradnak, a levelek és a szár pedig szalmává válik. Az addig létrejött vitaminokért, ásványi sókért és életfontosságú anyagokért nem kell aggódnunk, az érett magokban koncentrálódnak. A gabona ezért a legkitűnőbb táplálék az ember számára.


A négy alapvető gabona: a búza, a rozs, az árpa és a zab megtestesíti a négy elemet. A búza a fizikai testre van jó hatással, a rozs az éltető erőket növeli, az árpa a lélekre gyakorol kedvező hatást, a zab az Én – erőket támogatja. A rizs fogyasztása támogatja a flegmatikus vérmérsékletet, a köles szangvinikussá tesz, a kukorica növeli a melankolikus hajlamot, a zab pedig a kolerikusat.


Zab -tűz

Árpa – levegő

Rozs – víz

Búza – föld


Forrás: Gabonételek c. könyv


Hétfő - Rizs

Kedd - Árpa

Szerda - Köles

Csütörtök - Rozs

Péntek - Zab

Szombat - Kukorica

Vasárnap - Búza


5 megjegyzés:

  1. Kata, mi 1 éve nyomjuk így a dolgot. Ha elmarad, nem baj, de alapjában véve igyekszem mindig az aznapi gabonát valamilyen - bármilyen formában becsempészni. Olyannyira, hogy a férjem is teljesen számon tartja és szóvé teszi rendszeresen :)) Szerintem is klassz így a dolog. Neked a nagylányod már ovis, ugye? Waldorfba jár esetleg?

    VálaszTörlés
  2. De jó! Engem már sikerült "megfertőznöd" a témával, úgyhogy minden új infó jól jön :)

    VálaszTörlés
  3. Dulmina!
    Örülök, hogy jó a téma :o)

    Vera!
    A lányom majd ősztől megy oviba ( tavaly volt egy 4 hónapos próbálkozásunk egy oviban, de sajnos nem jött be, Eszter nagyon nem volt még érett rá ). A Waldorfról, amit tudok, tetszik, nagyon is, így lehet, hogy akár azt választanánk a gyerekeknek, de az anyagiak sajnos nagyon is más irányba terelnek minket :o((

    VálaszTörlés
  4. Hallottam már róla, de nem volt időm utánabogarászni, de lám, most egy helyen lesz minden. Szóval köszi az ismertetőt!:)
    És egész nap csak azt a gabonát kell enni, vagy elég egyszer?

    VálaszTörlés
  5. Hello!

    Szívesen, remélem sok hasznosat fogsz róluk olvasni :o)
    Én úgy gondolom, az is "elég", ha az egyik főétkezés azon a gabonán alapszik, legalábbis mi így csináljuk :o)

    VálaszTörlés