2008. április 5., szombat

Tárkonyos zöldbableves

Előrebocsátom, nem kedvelem a zöldbabot. Nem is hiszem, hogy létezik még olyan zöldség ( azok közül, melyeket kóstolni volt szerencsém ), amit ne szeretnék. Jól is néznék ki, mit tennék akkor a tányéromra?! ;o) No, de a párom szereti, így évente egyszer – kétszer összeszedem magam és készítek Neki egy finom tejfeles zöldbablevest tejföl nélkül :o)

Hogy akkor hogyan? Hát, így:





Tárkonyos zöldbableves ( sk. )


Legyen a kezed ügyében:

1 vöröshagyma

1 tv paprika

1 kicsi sűrített paradicsom konzerv

3 szál sárgarépa

3 darab krumpli ( 40 dkg )

40 dkg fagyasztott zöldbab ( ennyi volt az Anyosóm féle csomagban ;o)

3 dl szójajoghurt

1 evőkanál tk. tönköly liszt

½ citrom leve

tárkony, tengeri só, bio levespor, olaj


Így használd a hozzávalókat:

A hagymát apróra vágom és az olajon megpirítom, rádobom a paprikát is, s ha az is összeesett kicsit, megszórom a fűszerpaprikával ( víz legyen a kezed ügyében, nehogy megégjen! ). A fazekat visszahúzom a tűzre és beledobom a felkarikázott sárgarépát, a krumpli kockákat, majd a zöldbabot és fűszerezem ( levespor, só ). Fedő alatt főzöm, míg a zöldségek megpuhulnak, ekkor a szójajoghurtot egy kevés vízzel kikeverem, beleszórom a lisztet, s igyekszem csomómentesre kutyulni a habarást. Ha ez nagyjából megvan, egy merőkanál forró levest is belekeverek és így öntöm vissza az egészet a fazékba, ízesítem a citromlével és a tárkonnyal, forralok egyet rajta és már tálalható is.


Ui.: Ez a recept igaziból egy jelképes VKF! poszt is, mellyel azonban mégsem fogok nevezni; természetesen senkiben sem feltételezek rossz szándékot, de ez a forduló számomra elveszítette a varázsát, mivel hetek óta jelennek meg a pályamunkák a különböző blogokon … sebaj, majd legközelebb! ;o)


9 megjegyzés:

  1. Imádom a tárkonyt! Nagymamám szokott házi tárkonyos ecetet csinálni, abból készítem a levest. A zöld azért jobb, mint a sárga...
    Ezt a levest megcsinálom a jövő héten, az biztos!!!

    VálaszTörlés
  2. Kata, lehet, hogy hülye vagyok, de nem értem, miért baj, hogy hetek óta jelennek meg?

    VálaszTörlés
  3. Nem vagy hülye :o)) Így kicsit elveszítette a varázsát a dolog, hisz eredetileg nem így szólt a játékszabály. Elveszítettem a fonalat, alig emlékeztem a dátumra, s rossz volt látni, hogy min. 2 - 3 olyan recept is felkerült ( még ha kicsit másként is, mint én csináltam volna ), amin én is agyaltam, így viszont már nem akartam feltenni. Persze lehet, hogy csak én reagálom túl a dolgot ... :o)

    VálaszTörlés
  4. És én még azt hittem, mostanában hiperérzékeny vagyok :))) Viccet félretéve: a kiírásban nem csak a véghatáridő volt megadva?

    VálaszTörlés
  5. Na, jó, babával a pocakban nem nehéz érzékenynek lenni :o))
    Igaziból csak az ápr. 6. szerepelt, de nekem olyan egyértelmű volt, hogy akkor ill. max 1 - 2 nappal előtte kell "referálni", mint korábban is, másoknál, hogy azt vettem természetesnek, ahogy máskor is volt!

    VálaszTörlés
  6. Érdekes egyébként, hogy 1 hete napi több sírógörcsöm volt, aztán ez elmúlt, pedig a baba még bent van, az tuti :) Bocs az off-ért :)

    VálaszTörlés
  7. Az összetevők köz nem szerepel a fűszerpaprika. A sűrített paradicsomot mikor teszed bele?

    VálaszTörlés
  8. Szia Kedves Éva!

    Köszönöm az észrevételt.
    A sűrített paradicsomra nem emlékszem pontosan, de a logikám szerint paradicsom helyett tettem bele, közvetlen azelőtt, hogy felöntöttem volna a vízzel az alapot.

    Sok sikert hozzá! :)

    Üdv,
    Kata

    VálaszTörlés
  9. Sűrített paradicsomot végül nem tettem bele, csak fűszerpaprikát, de finom lett így is.

    VálaszTörlés