A vasárnapi ebéd készítése közben hirtelen bevillant még egy jó felhasználási módja a kölesnek ( ha már ekkora divatja van ) és a krumplinak, mint köretnek. Külön – külön is szeretem őket, de együtt is klassz párost alkotnak, főleg, ha a kölesből majonéz készül, amibe beleforgatjuk a főtt krumplikockákat és még egy kis füstölt tofuval is kiegészítjük. A mi asztalunkon nem is kell hozzá sok minden, csak egy szelet kenyér, de szerintem a húsevők is tudnak mellé találni valami finomat, ami a fogukra való.
Kölesmajonézes krumplisaláta
Legyen a kezed ügyében:
2 kg felkockázott főtt krumpli
1 csomag füstölt tofu
szójaszósz
1 csésze olívaolaj
¼ csésze citromlé
1 evőkanál méz
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt mustármag
1/2 - 1 evőkanál tengeri só
1 gerezd fokhagyma
1 + 1/2 csésze forró víz
3 csésze főtt köles
friss korianderlevelek
Így használd a hozzávalókat:
A szójaszószba pácolt, felkockázott tofut süsd meg serpenyőben, épp csak addig, amíg kérget kap.
Keverd össze egy nagy tálban a felkockázott főtt burgonyát és tofut.
Turmixold össze a fél csésze víz és a 3 csésze köles kivételével az összes hozzávalót! Ha már krémes a massza állítsd le a gépet és add hozzá a 3 csésze főtt kölest, és a maradék vizet.
Ha kész, keverd hozzá óvatosan a krumplis tofuhoz, szórd meg az apróra vágott korianderrel és hűtsd be egy rövid időre, hogy összeérhessenek az ízek!
Ui.: Ebből a mennyiségből kb. 1 liter "majonéz" lesz, tehát marad más ételhez is "felesleg", amivel lehet kísérletezni! ;o)
Forrás: Nagy Zsuzsa
Ma ezt főztem ebédre, nagyon finom. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy biogazdaságból való füstölt tarját pirítottam hozzá tofu helyett.)Kisfiamnak is ízlett, bár hiányolta belőle a mazsolát - eddig még mindig édes formában kapta köleskását.
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy kipróbáltad és hogy tetszett is! Hát, igen a mazsola annyira nem illik ebbe a kajába :o))
VálaszTörlésKöszönöm a visszajelzést!!