Moussaka
Legyen a kezed ügyében:
80 dkg krumpli
20 dkg lencse
2 vöröshagyma
kevés olaj
6 kisebb gomba
1 gerezd fokhagyma
1 konzerv paradicsom
1 teáskanál fahéj
30 dkg padlizsán ( 1 nagyobb darab )
3 dkg növényi margarin
2 fakanál teljes kiőrlésű liszt
2 dl növényi tejszín
só, bors, szerecsendió
Így használd a hozzávalókat:
A lencsét előző este célszerű beáztatni, de ha elfelejted sem kell lemondanod az ételről, meg fog puhulni, türelem; ezzel egy időben a krumplit is tedd fel héjastól főni.
A padlizsánt karikázd fel, majd sütőpapíros tepsire téve, olajjal megkenve, grillezd meg a sütőben – 180 fok 10 perc.
A hagymákat vágd tetszés szerinti formára, pirítsd meg az olajon, add hozzá a lereszelt fokhagymát, majd a felszelelt gombát. Süsd egy kicsit, aztán borítsd rá a paradicsomot, szórd meg a fahéjjal, sóval, borssal és hagyd elpárologni a felesleges vizet belőle. Ekkorra kész lesz a lencse is, amelyet össze kell keverned a paradicsomos egyveleggel.
Egy másik edényben készítsd el a bechamel – t, ha a vaj megolvadt, szórd rá a lisztet és pirítsd, folyamatosan kevergetve mondjuk 2 percig, eztán öntsd hozzá a apránként a minimum szobahőmérsékletű, de semmiképpen sem hidegebb növényi tejszínt. Főzd, amíg besűrűsödik, a végén sózd meg és reszelj rá némi szerecsendiót.
Lassan a finisbe érünk … Végy elő egy nagyobb tűzálló tálat, öntsd bele a paradicsomos lencsét, fektesd rá a padlizsán szeleteket, ezekre a héjától megfosztott és felkarikázott krumplit, s végül öntsd nyakon a bechamel – lel. Huhhh, kész. Mehet a 180 fokos sütőbe, ¾ órára.
Célszerű valamilyen egyszerűbb salátát ( csíkokra vágott kínai kel, lilakáposzta, reszelt sárgarépa, balzsamecettel és olívaolajjal ) is fogyasztani hozzá, mert elég „tömény” az íze.
4 - 6 személy részére
Forrás: Veg - world recept
én is nagyon szeretem, és gondolkozom is azon, hogy lehetne hús nélkül, de nem szójagranulátummal megcsinálni, ez a lencsés változat jó ötlet! :)
VálaszTörlésÉn korábban szejtánnal csináltam, de az ugye nem olyan "szaftos", a lencse viszont nagyon bejött!!
VálaszTörlésóóó, ez igazán nagy jól hangzik, köszönöm az ötletet!
VálaszTörlésSzívesen, mesélj majd, ha megcsináltad! :o)
VálaszTörlés