2008. február 7., csütörtök

"Tojás" saláta (tofuból )

Óriási lelkesedéssel esszük újra a tofus ételeket, melyek igazán gyakori vendégek voltak valamikor a konyhámban. Sajnos pár vegán év alatt sikerült túlzásba is vinnem a fogyasztását, két természetgyógyász is egyetértett abban, érzékeny lettem rá és ajánlatos lenne kerülnöm egy ideig. 2 év szünetet tartottam, biztos, ami biztos és mostanra rendbe jöttem. Természetesen nem szeretnék újra összetűzésbe keveredni a szójafélékkel, ezért csak mértékkel készítem, eszem és élvezem a régi ízeket.

Ez a „tojás” saláta például nagy kedvenc volt, sok nem vega barátunkkal is megkóstoltattam és nem rémlik, hogy bárki is visszautasította volna. Emlékszem, egyszer egy lakásavató bulin is feltálaltam és senki sem tudta, mit eszik, de abban egyetértettek, hogy finom. Tényleg nagyon hasonlít az igazira, csak éppen koleszterinmentes!





Tojás”saláta - tofuból


Legyen a kezed ügyében:


30 dkg tofu

4 evőkanál majonéz / veganéz / jogonéz stb.

15 cm – es szárzeller darab

5 cm – es póréhagyma darab

½ teáskanál kurkuma

¼ teáskanál curry – por

¼ teáskanál őrölt kömény

1 evőkanál korianderlevél apróra vágva

só, bors


Így használd a hozzávalókat:


Villával törd össze a tofut ( az eredeti recept sima tofut ír, de nekem most csak füstölt volt itthon és ezzel sem volt rossz ), kanalazd hozzá a majonézt / veganézt / jogonézt vagy amit akarsz :o), vágd nagyon – nagyon apróra a zellert, a hagymát, keverd a tofuhoz és végül fűszerezd.

Na, ugye, hogy hasonlít? ;o)



Eheted pirítós mellé vagy akár héjában sült krumpira halmozva is, ahogyan mi tettük tegnap este. Persze egy kis friss saláta most sem árt mellé, répából, káposztából, póréhagymából, olajbogyóból, citromléből és olívaolajból, melynek leírását a www.biochef.hu oldalon találtam.

Forrás: azt hiszem, ez egy régi Testkontrollos recept, de nem mernék rá megesküdni ... ha valaki tudja, szóljon! Köszi!


5 megjegyzés:

  1. Kata!
    Neked a gyerekeid simán megeszik a nyers zöldséges kajákat?

    VálaszTörlés
  2. Siccike!
    Tudod, attól függ. A beízesített, furán kinéző ( értsd: pl. reszelt ) zöldségeket nem, legalábbis a nagyobbik megkóstolni sem hajlandó, a kisebbik sokkal bátrabb az utóbbi időben és sokszor nem is bánja meg a merészségét. Viszont ha normál kinézetükben teszem eléjük a paradicsomot, uborkát, répát, paprikát stb. mondjuk felkarikázva vagy egészben, akkor szinte nem is esznek mást, csak ezeket! :o)

    VálaszTörlés
  3. Kata ez nagyon finom volt! A férjem szerint inkább a körözöttre hasonlít. Köszi a receptet!!!

    Vera

    VálaszTörlés
  4. Vera!
    Körözött??? :o)))) Mindenestre örülök, hogy ízlett!

    VálaszTörlés