Ehhez az ételhez nem kell különösebb magyarázat, szeretjük ( kivételesen a gyerkőcök is ) és mivel hétvégén folyton ki akart gurulni egy óriási fej karfiol a hűtőből, muszáj voltam valamit kezdeni vele :o)
A szokásos menettől csupán annyiban tértem el, hogy a tetejére most egy frissen felfedezett „sajtszószt” kreáltam, ami tényleg nagyon klassz újdonság, de két dolgot nem árt tudni róla. Egy: az utolsó pillanatban készítsd el vagy használat előtt melegítsd kicsit fel, hogy újra „folyós” legyen, mert egyébként nem mutat szépen a rakott étel tetején; kettő: másnap már nem finom, mert az élesztő elkezd dolgozni és erjeszti az alatta található ételt! No, s akkor a recept:
Rakott karfiol
Legyen a kezed ügyében:
1 szép nagy karfiol
1 csésze rizs ( nálam jázmin )
1 darab búzahús ( 20 dkg )
1 vöröshagyma
olaj
½ dl növényi tejszín
só, bors, kömény
kevés tönkölydara vagy zsemlemorzsa
A „sajtmártáshoz”
½ csésze sörélesztőpehely
½ csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csésze víz
½ csésze növényi tej ( nálam rizs )
1 teáskanál mustár
1 teáskanál tengeri só
fűszerpaprika, kömény, kurkuma
Így használd a hozzávalókat:
A rizst főzd meg párolóban / kuktában vagy ahogyan szoktad; a rózsáira szedett karfiolt is párold elő, de nem kell, hogy teljesen puha legyen, sőt!
Az apróra vágott hagymát pirítsd meg az olajon, keverd hozzá a megdarált búzahúst, a főtt rizst és a növényi tejszínt, majd fűszerezd ízlés szerint.
Az élesztőt és a lisztet öntsd egy kisebb lábasba, alaposan keverd el a vízzel, úgy hogy ne legyen csomós! Jöhet a növényi tej és a mustár is, majd gyújtsd meg alatta, amit meg kell és folytonos kevergetés mellett főzd a mártást kívánt sűrűségűre. A tűzről levéve fűszerezheted, szerintem tégy mindenből egy csipetet bele, aztán majd meglátod, miből kér még.
Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 40 percig és esetleg még a grillt is bekapcsolhatod 5 perc erejéig.
Forrás: Sajtszósz innét!
Megcsináltam, és az alaprecepted tényleg nagyon jó, sikeres volt! A hamis sajtmártásra próbáltam én is egy másik verziót, de az sem volt túl sikeres a sok élesztő miatt.:-( Ezen még dolgoznunk kell!:-)
VálaszTörlés