2008. február 18., hétfő

Csíráztatás V.

Elérkeztünk az utolsó csírás bejegyzéshez ( gondolom, elég is volt már ebből a témából ;o), megnőttek a kis növénykék annyira, hogy már fogyaszthatóak legyenek. Igazság szerint mi már tegnap is megpakoltuk vele a vajas kenyerünket, csak nem volt időm dokumentálni az eseményeket.


S hogy akkor miről is volt itt szó? Hát arról, hogy az aprócska magokból 4 – 5 nap leforgása alatt milyen szép, élettel teli, vitamindús és finom növények növekedtek, melyhez csupán egy csíráztatótálra, magokra, némi vízre és levegőre van szükség. No, meg persze egy lelkes emberkére, aki naponta kétszer veszi a fáradtságot és „megfürdeti” a csírákat.


Retek - és lucernacsírák

A tárolással kapcsolatban csupán annyi jó tanácsot adnék, hogy hűtőben célszerű, kis dobozban, esetleg olyanban, amelyben „lélegezni” is tudnak a növénykék és felhasználás előtt ne feledjétek leöblíteni róla a nyákot.

Jó étvágyat hozzá mindenkinek és köszönöm a figyelmet azon olvasóimnak, akik kitartottak mellettem és a csíráim mellett! ;o))

Előzmények:

Csíráztatás I. II. III. IV.


18 megjegyzés:

  1. de jó!! csak most vettem észre a csíráztatós blokkot! én is kacérkodom már egy ideje az otthoni csíráztatással, és ez megadta az utolsó löketet!!
    köszi :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Szója helyett mungóbabot vettem ma, de megvárom még ezt a szüretet, aztán vetem be. A retek nagyon finom, szendvics közé tettem, mint zöldfélét.
    Köszi a beszámolót!
    Azért ha lesz valami új felhasználási ötleted a csírákra, szívesen vesszük!
    Lelkes blogolvasód: Zsanna

    VálaszTörlés
  3. Szia Zsanna!

    Köszönöm a lelkesedést, igyekezni fogok, ha lesz még valami ötlet, megírom ;o)
    Egyébként a retek szerintem is kenyérben a legjobb!!!

    Kata

    VálaszTörlés
  4. Kata! Írtam e-mailt!
    Zsanna

    VálaszTörlés
  5. Zsanna!
    Nem jött semmi :o( Pedig automatikusan továbbítja a citromail a leveleket a "rendes" címemre ... Esetleg megpróbálnád megint? Köszi!

    VálaszTörlés
  6. Szia,
    Kis tálkáimban szorgosan csíráznak a lucerna- és zsázsacsírák :-)
    Köszi a végső lökést, ami elhajtott a boltba a tálért!!!!
    sajtkukac.hu

    VálaszTörlés
  7. Kedves Sajtkukac!
    Nagyon szívesen :o)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Katanyaka!
    Nagyon szépek a csírák. Azt hizsem, ez a blog most tényleg rávett arra, hogy én is csíráztassak. Csak nem igazán értem...hogy végül amikor megnőnek, a magokkal együtt eszitek meg? VAgy le kell szépen vágni őket a forrásukról?
    Köszi.

    Moa

    VálaszTörlés
  9. hizsem=hiszem. :)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Moa!

    Örülök, hogy Téged is "rávettelek" a csíráztatásra :o) S igen, magostól kell enni őket, kivéve mondjuk a napraforgót, ahol a héjat bizony le kell szedegetni a kis növénykékről. Épp ma bíbelődtem én is egy adaggal, nem olyan macerás, mint amilyenre elsőnek tűnik ;o)

    Sok sikert!

    Kata

    VálaszTörlés
  11. Kedves Kata!

    Nekem már a második adag penészedett be. Kezdem elveszteni a lelkesedésem. Nagyon csinos kis csíráztató tálkám van, olyan mint ami az alábbi weboldalon is látható illusztráció gyanánt: http://napsugargazdabolt.hu/csiranovenyek.html

    Az én magjaim csomagolásán azt írták, hogy nem kell beáztatni. Mégsem sikerül. :o( Mit csináljak másként?

    Köszi,
    Fruzsi

    VálaszTörlés
  12. Szia Fruzsi!

    Nem tudom, mi lehet a baj ... De minek a csíráztató tálnak fedél? Én olyat még nem láttam, nem lehet, hogy az okozza a bajt?

    Nem lehet, hogy túl sokszor öblíted le? Nem túl meleg a víz, amivel csinálod? Lecsöpögteted eléggé miután megfürdetted őket?

    Hátha, itt van valahol elásva a kutya ...

    Kata

    VálaszTörlés
  13. Szia Kata!

    A fedelét rátettem, mert azt írta a tálban lévő "hasznos"(?) utasítás. Le kéne vennem? Megpróbálom úgy is!
    Langyos vízzel öblítettem. Inkább hidegebbel kéne?
    Amikor leöblítem vegyem ki a tálból, és szitában mossam át őket? Ennek a tálnak az alja nem szita szerű. Csak egy "lefolyója" van, és az alja redős.
    Áztassak, vagy ne? Ezek itt a nagy kérdések! :o) Az apró népet (három kislányunk van) szeretném ellátni vitaminnal, de elég volt már a tablettás formából.. :o(
    Most beáztatott magokat próbálok csíráztatni tetővel. A következő próbálkozás, ha ez sem sikerül, az áztatott mag tető nélkül lesz. Előbb utóbb csak sikerül. Mustármagot és napraforgót próbálok.
    Túl sokat kérdezek?
    Remélem nem baj...
    Köszi
    Fruzsi

    VálaszTörlés
  14. Szia Fruzsi!

    Sokat kérdezel, de ez nem baj :) Bízom benne, hogy sikerülni fog a végén!
    Én eddig csak olyan maggal találkoztam, amit kellett áztatni. A csíráztató tálamnak nincs fedele, szerintem befüllednek a tető alatt, én nem tartom azt jó ötletnek.
    Öblíteni inkább hideg vízzel szoktam őket, bár a langyosat olvastam már én is, de olyan lassan melegszik fel a csapban a víz, hogy nincs türelmem kivárni, így marad a hideg ;o)
    Öblítés után én csak alaposan megrázom a tálacskáimat, hogy a felesleges víz lecsorogjon róluk és mehetnek is vissza a helyükre. Nem hiszem, hogy a Te tornyod úgy van kialakítva, hogy minden alkalommal ki kellene pakolnod belőle a szegény kis csírákat!

    Mesélj majd a fejleményekről!!

    Kata

    VálaszTörlés
  15. Szia Kata!

    Köszönöm a válaszokat! Próbálkozom. Van olyan, hogy könnyen csírázó mag? Lehet, hogy valami tuti befutóval kéne kísérleteznem! :o)
    Ha lesz miről, beszámokol!

    Fruzsi

    VálaszTörlés
  16. Fruzsi!

    Nekem a lucerna tűnik a legproblémamentesebbnek!

    Kata

    VálaszTörlés
  17. Szia Kata!

    Úgy tűnik az áztatott mag tetővel működik! Az alsó tálkában ugyan nincs víz. Olvastam, hogy az alsóba kell víz, de a már említett "hasznos" utasítás nem írja...
    Minden esetre kezdek örülni! :o)
    Köszönöm a segítséget.

    Fruzsi

    VálaszTörlés