2008. február 20., szerda

Moussaka lencsével

Imádom, de olyan macerás. Ettől független azért akadnak olyan őrült napok, amikor mégis bevállalom az elkészítését, még akkor is, ha csak kettesben vagyok a lányokkal, akik természetesen iszonyatosan unják, hogy Anya órákat tölt megint a konyhában. A háromévesem szerint ilyenkor én "eggyé válok a konyhámmal" azaz én vagyok a „konyhaanya” … igaza van, de néha muszáj kicsit önzőnek lenni, nem igaz? Olyan ritkán teszem azt, amit én akarok … :o) És ez a recept tényleg nagyon jó!!



Moussaka


Legyen a kezed ügyében:


80 dkg krumpli


20 dkg lencse


2 vöröshagyma

kevés olaj

6 kisebb gomba

1 gerezd fokhagyma

1 konzerv paradicsom

1 teáskanál fahéj

30 dkg padlizsán ( 1 nagyobb darab )


3 dkg növényi margarin

2 fakanál teljes kiőrlésű liszt

2 dl növényi tejszín

só, bors, szerecsendió


Így használd a hozzávalókat:


A lencsét előző este célszerű beáztatni, de ha elfelejted sem kell lemondanod az ételről, meg fog puhulni, türelem; ezzel egy időben a krumplit is tedd fel héjastól főni.

A padlizsánt karikázd fel, majd sütőpapíros tepsire téve, olajjal megkenve, grillezd meg a sütőben – 180 fok 10 perc.

A hagymákat vágd tetszés szerinti formára, pirítsd meg az olajon, add hozzá a lereszelt fokhagymát, majd a felszelelt gombát. Süsd egy kicsit, aztán borítsd rá a paradicsomot, szórd meg a fahéjjal, sóval, borssal és hagyd elpárologni a felesleges vizet belőle. Ekkorra kész lesz a lencse is, amelyet össze kell keverned a paradicsomos egyveleggel.

Egy másik edényben készítsd el a bechamel – t, ha a vaj megolvadt, szórd rá a lisztet és pirítsd, folyamatosan kevergetve mondjuk 2 percig, eztán öntsd hozzá a apránként a minimum szobahőmérsékletű, de semmiképpen sem hidegebb növényi tejszínt. Főzd, amíg besűrűsödik, a végén sózd meg és reszelj rá némi szerecsendiót.

Lassan a finisbe érünk … Végy elő egy nagyobb tűzálló tálat, öntsd bele a paradicsomos lencsét, fektesd rá a padlizsán szeleteket, ezekre a héjától megfosztott és felkarikázott krumplit, s végül öntsd nyakon a bechamel – lel. Huhhh, kész. Mehet a 180 fokos sütőbe, ¾ órára.


Célszerű valamilyen egyszerűbb salátát ( csíkokra vágott kínai kel, lilakáposzta, reszelt sárgarépa, balzsamecettel és olívaolajjal ) is fogyasztani hozzá, mert elég „tömény” az íze.

4 - 6 személy részére


Forrás: Veg - world recept


4 megjegyzés:

  1. én is nagyon szeretem, és gondolkozom is azon, hogy lehetne hús nélkül, de nem szójagranulátummal megcsinálni, ez a lencsés változat jó ötlet! :)

    VálaszTörlés
  2. Én korábban szejtánnal csináltam, de az ugye nem olyan "szaftos", a lencse viszont nagyon bejött!!

    VálaszTörlés
  3. óóó, ez igazán nagy jól hangzik, köszönöm az ötletet!

    VálaszTörlés
  4. Szívesen, mesélj majd, ha megcsináltad! :o)

    VálaszTörlés