2008. február 26., kedd

Gyors pizzatészta ( teljes kiőrlésű lisztből )

Kivételesen fénykép nélküli poszt következik, mert hát, nincs mit szépíteni a dolgon, befaltuk az utolsó morzsáig a szóban forgó ételt, mielőtt lencsevégre kaphattam volna … de azt is hozzá kell tennem, hogy iszonyatos rohanásban voltunk, ezért sem erőltettem a dolgot. Vagy azt is mondhatnánk, hogy egyik pizza olyan, mint a másik, nem igaz? Hát, nem egészen!!!

A blogomat korábbi kedvencemmel nyitottam év elején, Jamie Oliver klasszikusnak mondható receptjével, amellyel már sok alkalommal arattam osztatlan sikert, ha vendégeket fogadtunk … sőt, még az Anyukám is elkérte a receptet, pedig ez nem sűrűn szokott előfordulni ;o)

Aztán telt – múlt az idő és egyre kevesebb fehér lisztes pékárut tettem le kicsi családom orra elé, a gyerekek szerencsére nem is mindig vették észre a turpisságot, csak szépen megették, amit kaptak. A férjem azonban maximálisan nyitott minden újításra ( hála az égnek ), úgyhogy Őt nem kell átvernem ahhoz, hogy egészségesebb vacsorával várjam haza egy dolgos munkanap után.

Először Siccikénél találtam olyan teljes kiőrlésű lisztből sütött pizzát, mely megtetszett, bár azt már akkor is tudtam, a lányoknak nem ezt teszem a tányérjukra … Megsütöttem, nagyon finom volt, csillogó szemekkel ropogtattuk a házi, barnapizzát, mert már jó ideje nem ettünk ilyet! A gyerkőcök sandán pislogtak a lecsós tányérok felett a mi ennivalónkra, de hiába érdeklődtünk, kérnek – e, gyorsan megrázták a fejüket! ;o))

Aztán eljött a mai nap, amikor semmi kedvem sem volt konyhatündérkedni, de valamit mégis csak muszáj voltam készíteni, ha már a férjem nem igazán ért a konyhai ügyekhez ( a repertoárja két kajában kimerül: paprikás krumpli és rántotta :o) … Hosszas fejtörést követően rájöttem, hogy én pizzát akarok enni!!! S ha nem az lesz az ebéd, akkor inkább éhen halok … szegény férjem rögtön jelezte, Ő nem tud pizzát sütni, úgyhogy csak nekem kell ma odaállnom a pult elé … :o)))


Rövid internetes továbbképzést követően ezt a receptet választottam és egyáltalán nem bántam meg!!!! A felnőttek pizzatésztája 100% - osan teljes kiőrlésű tönköly volt, a gyerkőcöké 50% - 50% - ban fehér és barnalisztes, DE legközelebb mindenki a teljes kiőrlésű változatot kapja, mert nagyon finom volt és nem utolsó sorban puhább, mint az eddig próbáltak!!



Gyors pizza teljes kiőrlésű lisztből


Legyen a kezed ügyében:


2 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 csomag élesztő ( 7 gramm )

1 teáskanál tengeri só

1 csésze meleg víz ( helyett nálam csak 2 dl!!!! )

1 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál méz ( nálam csak egy – két csepp )


Így használd a hozzávalókat:


Semmi ördöngösség nincs benne, mindent összekeversz, majd gyúrsz egymással. Birkózzatok egymással néhány percig ( 4 – 5 perc), s ha már nem ragad a kezedhez a tészta, pakold vissza a tálba kicsit pihenni, takard is be, nehogy megfázzon! Kapcsold be a sütőt 250 fokra.

Ez alatt a 10 perc alatt, amíg a pizzád alszik, szépen elő is készítheted a feltéteket. Ízlés szerint pakolj rá zöldségeket ( cukkini és / vagy gomba és / vagy padlizsán, paprika stb. ), de ki ne feledd alóla a darabolt paradicsomot se! Ezt a részét Rád bízom! A tetejére ismét a tofus sajt került, a gyerekek tésztájára meg mozzarella és díszítésnek cukkini ( hosszú idő óta először ette le Eszter a zöldséget is a pizzáról; úgy látszik, az a trükk, ne az domináljon! )

Térj vissza a tésztához, nyújtsd kerek lappá, a sütőd formájától / a kész pizza vastagságától függően két pizzára is elegendő ez a mennyiség, pakold meg minden jóval, majd a forró sütőben hagyd kb. 15 – 20 percig sülni.


Forrás: SparkRecipes


28 megjegyzés:

  1. Szia!
    Ez a pizzatészta-recept nagyon jól hangzik! Hamarosan sorra kerül nálam is, köszönöm! Evelin

    VálaszTörlés
  2. Remélem, ízlik majd Nektek is! ;o)

    VálaszTörlés
  3. Szuper ez a recept, már elsőre remekül sikerült, azóta mindig ezt csinálom. Köszi.

    VálaszTörlés
  4. Köszi a receptet, kipróbálom. Amit eddig már csináltam CSAK tk. lisztből, mind kőkemény lett! Szerintem kell bele harmadrészben síma tönkölyliszt is. Kérek tanácsot! Ja, és kenyérsütő géppel is készíthetem?

    Köszi előre is!

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    A posztban is írtam, ez egy meglepően puha tk pizzatészta, de persze keverheted is, ahogy gondolod. Mivel én már elég régóta nem használok itthon semmilyen fehér lisztet, ebben nincs tapasztalatom. Tovább megyek, a kenyérsütő gépem is valamikor tavaly adta meg magát, azóta nem éreztem szükségét újabb vásárlásának, úgyhogy ezt is, mint minden más tésztát kézzel, max. ilyen álló mixeres akármivel dagasztom.
    Sok sikert és mesélj majd hogy ízlett! :o)

    VálaszTörlés
  6. Szia! A puhaság oka szerintem: az egy egész élesztő.Ennyi liszt a felével is megkelne, de nem lenne elég élvezhető. Sajnos az ipari élesztő sem sokkal egészségesebb, mint a 100% fehérliszt. Próbáltad esetleg kovásszal uezt a receptet? Úgy már van értelme, h. csak teljes lisztből van.
    Különben köszi a hasznosnak vélt ötletet, csodálom azt, akinek munka-gyerek-család háromszögben van indíttatása, közkinccsé tenni a tapasztalatait!
    Sz.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Sz.

    Köszi a hozzászólást, tudom, hogy az élesztő nem a legjobb dolgok egyike, de azzal azért nem értek egyet, hogy a teljes őrlésű liszt,így élesztővel is ne lenne sokkal jobb, mintha fehérrel csinálja az ember! ;o) Szerintem így is van értelme!

    A kovásszal még alig kezdtem az ismerkedést, de ami késik, nem múlik :o)

    Kata

    VálaszTörlés
  8. Kedves Kata! Légyszi írd le, hogy a csésze nálad milyen mértékegység? Valahol ugyanis 2, van ahol 2,5 dl. Köszönöm Gabi

    VálaszTörlés
  9. Szia Gabi!

    Nálam a csésze 2.5 dl :o)
    Jó munkát!

    Ui.: Mindjárt be is írom a posztba!

    Kata

    VálaszTörlés
  10. Isteni lett a tészta, nagyon köszi:)

    VálaszTörlés
  11. Szia Vanda!

    Örülök és köszönöm a visszajelzést!

    Kata

    VálaszTörlés
  12. külföldön élek, itt nincs tönkölyliszt. Szerinted működik sima teljes őrlésű liszttel? És nagyon köszi a receptet! Snoopy

    VálaszTörlés
  13. Sima tk búzaliszttel is működik persze, csak esetleg kevesebb / több vizet vesz fel, erre vigyázz! :)

    VálaszTörlés
  14. Szupi lett:

    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.188518774534229.60906.100001283224801&l=5ccd154f76

    VálaszTörlés
  15. szuperjó lett, köszi a receptet! a tk. búzaliszt miatt nem pontosan ilyen arányokkal:-)

    VálaszTörlés
  16. Üdv!
    Nem 50g élesztőt akartál írni?
    Mert egy csomag, vagyis egy kocka élesztő az 50g, nem pedig 7g.

    VálaszTörlés
  17. Sziasztok!

    Ma kipróbáltam ezt a receptet, nagyon jó lett. Köszi szépen! :)

    http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2012_10_20_w0soac8mzg.jpg

    VálaszTörlés
  18. Kösz a receptet nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető! Én fele-fele arányban használtam tk. rozslisztet és finomlisztet. Először egy tepsibe raktam egy adagot, így 1 cm-es lett a tészta, kellett neki max lángon 20 perc. Legközelebb ketté osztottam, így 4-5 mm-es a tészta, szerintem finomabb, így elég volt neki közepes lángon 15 perc. Nagyon finom!
    Gábor

    VálaszTörlés
  19. Köszi a visszajelzést, Gábor! Egészségetekre :)
    Üdv,
    Kata

    VálaszTörlés
  20. Szia! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy teljes kiőrlésű rozslisztből is lehet ugyan úgy finom a pizza? Vagy akkora nagy különbség nincs a két lisztfajta között? Még eléggé az elején vagyok ennek az étrendnek az ismeretében. :) Köszi előre is a választ!
    Üdv: Eszti

    VálaszTörlés
  21. Szia Eszti!

    Sajnos mivel én allergiás vagyok a rozsra, sosem próbáltam 100% - ban csak azt használni sem ennél a receptnél, sem másiknál. Szerintem egy kicsit másként viselkedne, én nem biztos, hogy kipróbálnám, de hát ízlések és pofonok :)
    Bocs, hogy nem tudok segíteni!
    Üdv,
    Kata

    VálaszTörlés
  22. Kedves Kata! Semmi baj. Nekem itthon most csak rozsliszt van, ebből kell gazdálkodni. :) Pár napja derült ki nálam is egy betegség, ami erre az étrendre "kötelez". Kipróbálom rozsliszttel és talán több élesztőt teszek bele, így nem lesz olyan "tömény". :)
    Eszti

    VálaszTörlés
  23. Kedves Eszti!
    A Rozsliszt több élesztőt igényel de akkor is más lesz a tészta struktúrája, sűrűbb mint bármely lisztből. Véleményem, ha rozslisztet fogyaszthatsz akkor a tk. tönkölyt is. Pláne ha frissen őrlöd és úgy használod. A fehér rozst kerüljed mert vegyszert is használnak a fehérítésére!

    HáziPék

    VálaszTörlés
  24. Kedves Kata!
    Szuper recept, köszönjük! Tényleg nagyon finom és puha lett a tészta!
    Üdvözlettel: Judit

    VálaszTörlés
  25. Kedves Judit!

    Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy tetszett! :)

    Üdv,
    Kata

    VálaszTörlés