2008. február 17., vasárnap

Siccike vegán pizzája

Ejha, ez tényleg nagyon finom volt! Persze nem tipikusan az a pizzarecept mellyel kedves barátaink vagy családtagjaink előtt mernék villogni, sajnos a világ ( a mi közvetlen világunk ) még nem annyira nyitott az ilyen újdonságok irányában, mint szeretném, de nekünk nagyon ízlett és ezen felül még nagyon jól is esett. Rég nem ettünk már teljes kiőrlésű lisztből sütött pizzát. Volt idő, amikor én is próbálkoztam vele, de valamiért hamar feladtam, aztán étteremben is ettünk pár alkalommal ( ez a „nem rossz kategóriába” sorolható ), aztán valahogy elsikkadt a téma. Az utóbbi időben azonban, mióta ( újra ) nem barátkozom annyira a fehér liszttel, motoszkált a fejemben, hogy valahol olvastam ilyen receptet … utánanéztem és meg is találtam Siccikénél! Az eredeti ötlet egyébként ebből a könyvből származik.





Siccike Vegán pizzája


Legyen a kezed ügyében:


25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1,5 dl langyos víz

1 teáskanál szárított élesztő

2 evőkanál rizsliszt

1 evőkanál tengeri só

2,5 dkg meleg növényi margarin

1 evőkanál olívaolaj


A tetejére

1 evőkanál olívaolaj

10 dkg paradicsompüré

2 teáskanál oregánó

20 dkg paradicsomkonzerv ( pl. Mutti )

Sicikke receptje gombás pizzáról szólt ( 10 dkg gombával ), de én cukkinit, padlizsánt és paprikát karikáztam rá, a mennyiség szubjektív


Sajt helyett

10 dkg tofu ( de igaziból 15 dkg kellett volna! )

1 dl növényi tejszín

1 teáskanál tengeri só

1 teáskanál citromlé


Így használd a hozzávalókat:


A tésztahozzávalóiból meglepő módon pizzatésztát kell gyúrni :o) Mivel nekem van egy 30 cm – es pizzasütő lemezem, nem kellett kiolajoznom, ha nincs ilyened, használj kapcsos tortaformát, melyet állítólag nem árt megkenni az olajjal. Közben kapcsold be a sütőt!

A tésztát gyúrd kicsit, s ha megfelelő állagúnak ítéled ( kellemes tapasztalat: nagyon könnyű volt vele dolgozni! ), kinyújtod kör alakúra és mehet a sütőlapra, úgy, hogy egy kis pereme is legyen.

Kend meg a tésztát a másik kanál olajjal, terítsd el rajta a paradicsompürét, fűszerezd, s koronázd meg a zöldségkarikákkal.

Ekkor jöhet a tofukrém: morzsold bele a tofut egy tálba, öntsd rá a tejszínt, sózd meg és locsold rá a citromlevet. Kettőt kavarsz rajta és már teheted is a pizzádra.


200 fokon, 30 perc alatt sül meg.

A tészta finom, vékony, ropogósra sült ( a 30 cm - es forma ideális hozzá ), teljesen más, mint mondjuk Jamie Oliver pizzája, de nagyon ízlett nekünk!

Forrás: Siccike és Matthias Langwasser, köszönet a klassz receptért!


3 megjegyzés:

  1. Üdv itt is Nálad! Nagyon jó ötlet egy "saját" pizzatészta, mert nehezen szánom ré magam az otthoni pizzasütésre. Azt nem ígérem, hogy szép is lesz, de azt igen, hogy mostmár fent leszel az oldalamon a kedvenc linkjeim között! :)

    VálaszTörlés
  2. Kata!
    Ezek szerint a tofuból Nektek pedig több lett volna jó!:-)

    VálaszTörlés
  3. Zöldalma!
    Veselkedj neki, minimális munka, nagy élvezet :o))

    Siccike!
    Igen, de a 25 dkg nekünk is sok lett volna! :o)

    VálaszTörlés