Siccike nyert, hogy mit, még nem tudom, de kitalálom hamarosan ;o) Mert Ő is kitalálta, hogy a képen bizony krémes látható, még akkor is, ha a krémes eredetileg kicsit sem olyan barna színű, mint az enyém.
A Napfényes receptes könyv is fehér liszttel készíti és javasolja készítését ennek a finomságnak is, de ez nem jelenti azt, hogy ne működhetne teljes kiőrlésűvel is. Igaz, így egy kicsit megváltozik a külcsín, de ez engem speciel kevéssé zavar. A krém is lehetett volna sápadtabb, de a tk. liszt és a ragacsos barnacukor ezzel is elbánt, ez van, az íze viszont kárpótol mindenkit, mert a sok barna cucc ad egy kis extrát ezen a fronton is ;o)
Krémes + vegán leveles tészta recept
Legyen a kezed ügyében:
40 dkg leveles tészta
1 liter növényi tej
10 dkg kukoricakeményítő
10 dkg tönkölybúzaliszt ( eredetileg fehér, de én tk. - t használtam )
10 dkg növényi margarin ( nálam megint pálmazsír )
15 dkg nádcukor ( max. 10 dkg szerintem )
kurkuma
vaníliakivonat
A leveles tésztát kinyújtom pont tepsi méretűre, ketté vágom, s elvileg a tepsi hátán megsütöm. Bevallom én belefektetett sütőpapírra tettem a tésztát és ott is klasszul megsült. 200 fokon kb. 10 – 15 perc alatt, de vigyázz, mert gyorsan megég!
Közben elkészítem a krémet: a tej felét felteszem főni, a margarinnal, a cukorral, s a maradék tejet kikeverem egy tálban a liszttel, keményítővel, kurkumával, vaníliakivonattal. Ha a lábasban lévő tej már felforrt, mehet hozzá a lisztes keverék is és addig kell a tűzhely mellett álldogálni, míg egy igazán jó, sűrű krémet kapsz.
Még azon melegében rákenegetem az egyik kisült leveles lapra, ráborítom a másikat és mehet a hidegbe pihenni. Mi egy órával később már vígan falatoztunk belőle!
A fenti krémmennyiség már fele a könyvben szereplőnek, de ez is bőségesen elég, ha nincsenek vendégeid. Kb. 10 - 12 kocka lesz belőle.
Vegán leveles tészta
Legyen a kezed ügyében:
Kemény tésztához:
40 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg bio növényi margarin
2,5 dl víz
1 evőkanál citromlé
1 csipet tengeri só
Lágy tésztához:
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
30 dkg bio növényi margarin
A lágy tészta hozzávalóit dolgozd össze és tedd be a hűtőbe. A kemény tésztát is készítsd el, s mikor ezzel megvagy vedd ki a lágyat, tedd a kemény közepébe, hajtsd rá a széleit és nyújtsd ki őket együtt. Még 2 – 3 – 4 alkalommal kinyújtjuk, hajtogatjuk, s minden hajtogatást követően 20 – 30 percig pihentetjük a tésztát a hűtőben. ( Én 4 alkalommal hajtogattam és 20 perceket pihentettem és olyan leveles lett, hogy ihaj :o))))
Ha kész a tészta nyújthatod, töltheted, sütheted! ;o) Fontos tudnivaló, ebből a mennyiségből több, mint egy kiló kész leveles tésztád lesz, ami nagyon soook!
Készülhet belőle: köleses táska, ízes vagy káposztás levél, sajtos masni stb.
Forrás: Napfényes alapítvány Süteményes könyve
Korábban már Siccike, Szilda és Vera is elkészítette a leveles tésztát.
'En meg nem akartam idiòtànak tunni azzal,hogy krèmest ìrok,mert hàt a formàròl elsore az ugrott be......utàna meg az egyrètegu flòdni.Zsu(U.i:nincs àm elfelejtve a karobfeladàs,csak a postàzàsa technikai akadàlyokba utkozott).
VálaszTörlésÉljen-éljen!:-) Esetleg egy kis krémes fénypostával?:-) Én is hetek óta készülök elkészíteni a könyvből, mert az egyik nagy kedvencem volt régen a krémes. Viszont nekem muszáj kivárnom vendégséges időpontot, mert különben ehetném egy hétig egyedül...:-( Nagyon ügyes voltál a leveles tésztánál, mert látom, szép leveles lett neked a teljes kiőrlésűből is! Nálam levélnek valahogy nyoma sem volt igazából...:-(
VálaszTörlésKöszi a remek receptet, biztos, hogy kipróbálom. Én nem vagyok vegán, de a tojásokat valahogy igyekszem kihagyni a süteményeimből és némi teljes kiőrlésű lisztnek is mindig örülök. No meg a kevesebb cukornak.
VálaszTörlésZsu!!! Ugyan, máskor ne tarts magadban semmit, látod :o))
VálaszTörlésSiccike, fénypostával nem tudom elküldeni, gondold el, hogy nézne ki tőle az ablak, de majd kitalálunk valamit :o)
S köszönöm, örülök, hogy láttad az eszméletlen mennyiségű levelet, jól meg is dolgoztam a tésztát hozzá :o))
Napmátka, kíváncsi vagyok majd az eredményre! :o)
Meg aznap este megcsinaltam, amikor felraktad... igaz, bolti leveles tesztaval, mert eppen volt itthon, es en meg epp gyorsan ezt kivantam, de igy is nagyon jo lett, bekerult a csaladi kedvencek koze... koszi! :)
VálaszTörlésEtus, örülök, hogy Neked is ízlett! :o)
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésNagyon örülök , hogy rátaláltam erre az oldalra, rengeteg hasznos infót, receptet találni itt.
Köszönöm!
Köszi a kedves megjegyzést, Edina! :o) Jó munkát Neked!
VálaszTörlésKatAnyaka