2008. október 17., péntek

A megfejtés - vega kolbász

Nos, akkor íme a megfejtés a tegnap feltett kérdésre. Nagyon jókat mulattam az izgatott találgatásokon, meglehetősen közel jártatok a megoldáshoz már az elején, hisz a kolbász a kulcsszó. Fura is lett volna, ha vega olvasóimnak nem ez ugrik be elsőre ;o) Gyanítom, javarészt a húsevők elsődleges tippje volt a kekszes verzió ( bocs, ha csalódást okoztam :o), de nekem személy szerint legjobban Brigi fakanalas válasza tetszett :o))


Szóval, kolbász, de nem gabonából ( arról itt írtam korábban ). ( Reninek persze igaza van, a szejtán is gabona, de nekem a gabonakolbászról a boltban kapható, köles -, rizs stb, kolbász ugrik be, melyekben "szemes" formában van jelen a gabona. )


Már éppen lezártnak tekintettem a szavazást, s elkezdtem ennek a posztnak a megírását, amikor az utolsó pillanatban megérkezett a pontos megoldás Shakaharitól. A képen látható valami bizony szejtánkolbász!!! Régóta fontolgattam már egy ilyen kolbász – utánzat elkészítését, de csak szejtánból elég unalmasnak tűnt a munka, ezért még hezitáltam, egészen néhány héttel ezelőttig, amikor teljesen véletlenül átkattintottam egy spanyol nyelvű oldalra, ahol nagyon kreatív vegán ételekre bukkantam. Óriási szerencsémre a blog gazdája két nyelven publikál szinte minden receptet, így lehetett enyém ez a nagyon finom kolbász is.





Nagy előnye a korábban említett gabonakolbásszal szemben, hogy ez nem esik szét. Formáját sütés után is megőrzi, akár rakott krumpliba rakod, akár pizza tetejére és textúrája, ízvilága is közelebb áll egy „normál” kolbászéhoz.

Hátránya hogy a szója két formában is megtalálható benne, így lesznek olyanok, akik ezt sem próbálhatják ki, sajnos.


Köszönöm, hogy ilyen lelkesen részt vettek a kis kitalálósdiban, ígérem, legközelebb nehezebbet kérdezek! ;o)




Vega kolbász


Legyen a kezed ügyében:

10 dkg búzasikér

5 dkg tofu ( lehetőség szerint ) füstölt

3 evőkanál szójagranulátum

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál ( élesztőmentes ) zsemlemorzsa

frissen őrölt bors

3 teáskanál fűszerpaprika

1 – 2 gerezd fokhagyma

tengeri só

esetleg majoránna, szegfűbors, fűszerkömény, füst aroma ízlés szerint


4 alufólia darab


Így használd a hozzávalókat:


Kapcsold be a sütőt ( 120 fok ) és vízforralóban vagy egyéb alkalmatossággal melegíts egy kevés vizet.


A sikért, a szétmorzsolt tofut, a szójagranulátumot és a zsemlemorzsát öntsd egy tálba, a fokhagymát nyomd át fokhagymanyomón és keverd el a szójaszószban. Méricskéld ki a fűszereket is, keverd a „porokhoz”, ízesítsd a fokhagymás szójaszósszal és kezd el adagolni a vizet. Mindig csak egy picit és közben próbáld alaposan összedolgozni a masszát. Akkor jó, ha összeáll és formázható; oszd négy felé.


Teríts szét egy adagot az egyik alufólia darabon, minél hosszabb és vékonyabb lesz a kolbász annál könnyebben kezelhető. Hengert formázva tekerd fel és a két végét csavard össze, mintha szaloncukrot készítenél. Ezt ismételd meg a maradék hárommal is.


Tedd őket sütőbe és süsd 20 percig. Az így kapott kolbász nagyon hasonlít az eredeti, nyers kolbász masszára. Ha mondjuk kenyéren szeretnéd elfogyasztani, célszerű serpenyőben, néhány gerezd fokhagyma társaságában, egy kevés olajon átforgatni. Rakott krumpli esetében azonban csak fel kell karikáznod és mehet a rétegek közé.


Forrás: Creativegan

24 megjegyzés:

  1. khm, a szejtán eredetileg nem gabona?

    VálaszTörlés
  2. Jó ötlet egyébként, egy ismerősöm szokott csinálni, de valami spéci módon, mert belehúzza valami műanyag bélbe.
    Én viszont már évek óta nem veszek tőle, mert irtózat mennyiségű fokhagymát tesz bele.
    Sütés-főzés közben nem esik szét?

    VálaszTörlés
  3. Jól van, igazad van :o)))) Persze, hogy gabona, csak én az alatt a boltban kapható, "szemes" rizses, köleses stb félére gondolok!

    VálaszTörlés
  4. Egyébként nem esik szét sütés - főzés közben! Pont ez tetszik benne a legjobban nekem is! ;o)

    VálaszTörlés
  5. Kata!
    Ez jó, ha egyben marad. Szeretném már én is kipróbálni.

    Jó az új fejléced!

    VálaszTörlés
  6. Szia Katanyaka!

    Továbbítottam Hozzád a kérdést: Te mióta főzöl, és miért?

    http://cuisineadele.blogspot.com/2008/10/te-mita-fzl-s-mirt.html

    Üdvözlettel,
    Adéle

    VálaszTörlés
  7. Ez nagyon klassz, biztosan ki fogom próbálni! Én is szerettem volna már hasonlóval kísérletezni, csak sajnos eltörtem a darálómat...

    VálaszTörlés
  8. szia Kata!

    Nézz be légyszi, küldök valamit:

    http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2008/10/jabb-nvizsglds-krkrds.html

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    szeretném elkészíteni ezt a "kolbászt", biztos finom. csakhát nem tudom hol lehetne venni füstölt tofut.csak naturat láttam eddig az intersparban. ötlet?
    köszi előre is! :-)

    VálaszTörlés
  10. Szia!

    Hű, hát bioboltok, Tesco, Auchan, Ázsia, elvileg mindenhol, ahol simát árulnak, lehet és elvileg szokott is lenni füstölt is. De az sem tragédia, ha csak natúrral készíted, de akkor használj egy kevés folyékony füstaromát hozzá, az segít! ( http://href.hu/x/534q )

    Remélem, ízlei fog! ;o)

    VálaszTörlés
  11. szia! végre eljutottam az elkészítéséig! ;-)
    jó lett ízre is, állagra is. köszi a receptet! majd ha lesz időm megmutatom a blogomban is...:-)

    VálaszTörlés
  12. Klassz, örülök, hogy ízlett! :o)

    VálaszTörlés
  13. Ez nagyon-nagyon finom lett, és mindenhogyan jó! Nem volt itthon zsemlemorzsám, így jobb híján barna rizslisztet tettem bele. Egyetlen hibája a mennyiség, mert azt mindjárt tripláznom kellett volna. :)
    Nagyon ügyes vagy, köszi szépen!

    VálaszTörlés
  14. Köszi, Timi, örülök, hogy Nektek is ízlett :o)

    VálaszTörlés
  15. Szia Kata!
    Én is elkészítettem, finom lett. Igaz, hogy nekem a szójaszósz kicsit rontja a magyaros ízt, de lehet, hogy én sötét szószt tettem bele, (ez volt itthon)ez erősebb ízű.És ha kihagynám...? De tényleg fincsi. És a gyömbér teát is megcsináltam, az is nagyon finom.

    VálaszTörlés
  16. Szia Edit!

    Örülök, hogy ízlett és köszi a visszajelzést!
    A szójaszószt szerintem simán kihagyhatod.

    VálaszTörlés
  17. Csináltam vele rakott krumplit, teljesen jó!

    VálaszTörlés
  18. Szia Kata, naon örülök, hogy hasondszőrűeket találtam!!! Főkérdés: 120 fokon süssem a kolbit, vagy melegebbre kell a sütő? Nem kell kibontani a fóliából? Alkérdés: a szójagranulátumot be kell áztatni? És nem helyettesíthető valamivel? Köszi!!
    Edina

    VálaszTörlés
  19. Szia Edina!

    A sütő 120 fokos legyen, nem kell melegebbre kapcsolni.
    A fóliából csak akkor bontsd ki őket, ha már megsültek ;o)

    A szójagranulátumot ebben az esetben nem kell külön áztatni.
    És itt nem is nagyon tudod helyettesíteni ...

    Mesélj, hogy ízlett! :o)

    VálaszTörlés
  20. Aki nem eszik szóját de vegán az rakhat bele füstölt sajtot az ízesíti is és öszefogja.

    VálaszTörlés
  21. Szia Névtelen!

    Ez teljesen jó ötlet, amennyiben növényi sajtról beszélünk! :o)

    VálaszTörlés
  22. Hello from USA. I must try this, because I cannot eat gluten which is present in most Vegetarian sausage, hot dogs, burgers here in US! Blessings and Health! :-)

    Tess


    Üdvözöllek az USA-ból. Megpróbálom ezt, mert nem tudok enni, glutén, amely jelen van a legtöbb vegetáriánus kolbász, hot dog, hamburger az USA-ban!
    Egészség és áldás! :-)

    Tess

    VálaszTörlés
  23. I will use gluten-free bread crumbs to bind the sausage. NO gluten.

    Tess

    Fogom használni gluténmentes zsemlemorzsa is köti a kolbász. NEM glutén.

    Tess

    VálaszTörlés
  24. amikor teljesen véletlenül átkattintottam egy spanyol nyelvű oldalra, ahol nagyon kreatív vegán ételekre bukkantam. Óriási szerencsémre a blog gazdája két nyelven publikál szinte minden receptet, így lehetett enyém

    magyarul simán elloptad forrás megjelölés nélkül

    VálaszTörlés