2009. május 7., csütörtök

Vegán tzatziki

Ez olyan egyszerűűűű, de nekem annyira ízlik! Nagyjából 10 éve kezdtem tzatzikit készíteni, akkor még persze „rendes” joghurtból ( alaposan lecsepegtetve, hogy a sok víztől megszabaduljak – nem volt eredeti görög joghurt a közelemben ), meg néha egy kis extra tejfölből, hogy még krémesebb legyen és soook fokhagymából, uborkából.

Nos, régóta terveztem, hogy ugyanezen módon megcsinálom a szójás verziót, de vagy drágának találtam a boltit, vagy túl szójaízűnek a házi változatot. De tegnap rám mosolygott a szerencse, az egyik hipermarketben félreáraz(hat)ták a Joya natúr szójajoghurtokat, mert a 1,5 dl – s pohárkákért csupán 19 forintot kértek el … én meg bevásároltam belőle és elkészítettem az első vegán, tzatzikimet.



Vegán tzatziki ( sk. )


3 – 4 dl natúr szójajoghurt ( Joya vagy Soyade vagy esetleg házi joghurt, ha igazán szeretjük a szója ízét )

1 nagy kígyóuborka

3 – 4 gerezd fokhagyma ( ízlés szerint )

tengeri só

frissen őrölt bors


Lereszelem az uborkát, félreteszem egy tálban és hagyom, hogy kieressze a levét ( én nem kedvelem a túlzott sózást, de úgy is lehet, hogy most alaposan lesózod ). Megpucolom a fokhagymát, lereszelem és belekeverem a kikanalazott joghurtba,;kicsavarom az uborkát, elkavarom, sózom, borsozom és kész is, mehet a hűtőbe. Néhány órára szüksége van, hogy az ízek kibontakozhassanak!

Lehet cifrázni kaporral, citromlével, meg ki tudja még mivel, de én nem szoktam.


Grillezett zöldségek, tofu, rántott szejtán vagy akár egy margarinos kenyér mellé is csodás!! köret! :o)


5 megjegyzés:

  1. 19? forint? :D én is jártam már hasonlóan 1 termék két áron volt és az olcsóbból vásároltam be. jól jártál:)

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Ha jól veszem ki a soraidból, akkor most már hozzájutsz görög joghurthoz. Hol lehet kapni?

    VálaszTörlés
  3. Kata, én még olíva olajat is teszek bele, pár kanállal. Nagyon besűríti.

    VálaszTörlés
  4. Szia Kata,
    én is kb. 2 hete nagyon megkívántam, csináltam is, ugyanígy. Rántott cukkinihez, padlizsánhoz és burgonyapüréhez eszméletlen jó lett. Ha nincs itthon szójajoghurtom, én napraforgó magból (és kesudióból) készítem el.

    VálaszTörlés
  5. CES,
    bocs, nem akartam senkit félrevezetni, nem szoktam görög joghurtot venni ( évekkel ezelőtt vettem volna, ha tudtam volna ), viszont! Chili & Vaniliánál olvastam valamelyik posztja végén, hogy a Lehelen is lehet kapni, meg a Baross u. 109 - ben is. Remélem, találsz!

    VálaszTörlés