2009. december 22., kedd

Karácsonyi kalács


Picik, helyesek, ajándékba is kiválóak és mi is nagyon szeretjük. Tegnapelőtt hármasban voltunk itthon a csajokkal, s az egész napunkat a konyhában töltöttük, készült többféle karácsonyi finomság ( végre kezdem megtalálni a hangulatomat :o), többek között ez a kalács is.

A receptet egy remek kis könyvecskében leltem, melyet nemrég szereztem be, abban a reményben, hogy gyermekeim segítségével készíthetek ezt - azt az ünnep közeledtével. S úgy látszik, tényleg akad használható recept ebben a kiadványban! A sütik, édességek több, mint fele alapból tojásmentes, a liszteket lecserélni pedig igazán nem nagy mutatvány :o)



Karácsonyi kalács

50 dkg teljes őrlésű liszt

1 csomag szárított élesztő

10 dkg nádcukor

1 dl rizstej ( vagy másmilyen növényi )

15 dkg biomargarin ( az enyém most vajjal készült )

1/2 teáskanál vaníliaőrlemény ( az 1 zacsi vaníliás cukor helyett )
1 csipet só

1 teáskanál bio citrom héja

7,5 dkg vágott mandula ( ez sajnos nálam kimaradt )

20 dkg alma

1 evőkanál citromlé

7 - 8 dkg mazsola

néhány marék kandírozott citrushéj

20 dkg nyers marcipánmassza ( készíthetjük magunk mandulából, porcukorból, vízből )


kevés margarin / vaj a kalácsok tetejére

nádporcukor a szóráshoz


Gyúrjunk sima tésztát a lisztből, élesztőből, cukorból, vajból langyos tej hozzáadásával. Dolgozzuk bele a vaníliát, a sót, a citromhéjat és kelesszük letakarva, meleg helyen 1 órán keresztül.

Ha van mandulánk szárazon pirítsuk meg; hámozzuk meg az almát, reszeljük le, öntözzük meg a citromlével, majd dolgozzuk hozzá a tésztához ezeket is és az aszalványokat + kandírozott gyümölcsöket is.

Osszuk négy részre a tésztát, porcukron nyújtsuk ki a 4 részre osztott marcipánt is és csomagoljuk bele külön - külön a kalácsokat. Fektessük őket sütőpapíros tepsire és hagyjuk kelni min. 30 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 160 fokosra és süssük a süteményeket min. 40, de inkább 50 percig. Érdemes figyelni, mert a teteje könnyen megéghet ( a végén borítsunk rá alufóliát, ha túlságosan barnulnának )!

A megolvasztott maradék vajjal / margarinnal kenjük meg a kalácsok tetejét és szórjuk meg porcukorral. Én ennek nem vagyok nagy híve, úgyhogy csak tessék - lássék végeztem ez utóbbi műveletet.


S hogy mi lett a kettes, hármas és négyes számú kalácsok sorsa? Elajándékoztuk őket, szépen celofánba kötve, remélem mindenkinek ízlett!! :o) Az egyes számút meg jól megettük :P

Forrás: Karácsonyi sütemények gyerekeknek - Holló és társa

2 megjegyzés:

  1. A belseje milyen állagú volt? (foszlós vagy püspökkenyeres?)

    VálaszTörlés
  2. Szia Reni!

    Nem foszlós, inkább olyan tömör gyönyör :o)
    Nektek is szép ünnepet kívánok!

    Kata

    VálaszTörlés