2010. augusztus 30., hétfő

Szombaton főztünk, vasárnap fesztiváloztunkMúlt szombaton - azaz tegnapelőtt - került sor a Vegakonyha nyári főzőtanfolyamának megtartására. Az előzetese bejelentkezések alapján teltházra lehetett számítani ( vagyis 5 tanulnivágyó + én ), de sajnos egy valaki nem érkezett meg, ráadásul még csak fel sem hívott, úgyhogy a mai napig nem tudom, mi történt ( valaki valakije volt az illető, így nekem nem volt meg sem a telefonszáma, sem az email címe, hogy esetleg rákérdezzek ).Mindenesetre nem volt időm bosszankodni ezen, mert némi várakozást követően bele kellett csapnunk a lecsóba, ha időben végezni akartunk. Szokás szerint egy kis ismerkedéssel, beszélgetéssel kezdtük a tanfolyamot, majd hosszas monológgal folytattuk, természetesen ez utóbbit én követtem el, a lányok pedig bele - belekérdeztek, így remélhetőleg sok érdekes infóhoz jutottak hozzá a miértekkel - hogyanokkal kapcsolatban. ( Szeretem ezt a bevezető részt nagyon, figyelni a csillogó, érdeklődő avagy éppen a túl sok újdonságtól elszörnyedő szempárokat, miközben beszélek :)


Ezt követően végigfutottunk a kinyomtatott receptsoron, megbeszéltük mit is fogunk főzni, aztán dologhoz láttunk. Első körben mindenki hagymát pucolt, azt hiszem, ezt jól megtanultuk :P :D, de utána jöhetett az érdemi munka is. Mivel ez alkalommal a hús - és tejtermékpótlás volt terítéken, készült vöröslencseleves szójajoghurttal, gombás - szejtános ragu bulgurral, tofus - padlizsános tészta, chili sin carne zabpehelyből, kőrözött kölesből és fasírt zabból - babból.


Meg kell dícsérjem a résztvevőket, lelkesen és szorgalmasan sürögtek - forogtak a tűzhely és a vágódeszkák körül, az ínycsiklandó illatok hamarosan betöltötték a konyhát. Nagy élmény lvolt átni ezt nekem is, csupa jófej, vidám háziasszonyt kaptam ismét a sorstól így igazán könnyű dolgom volt Velük :)Terv szerint, valamikor 13.00 óra körül asztalhoz is ülhettünk és elfogyaszthattuk munkánk jól megérdemelt gyümölcseit. A leves és a kőrözött aratta a legnagyobb sikert, a húspótlós ételeket kissé idegenkedve rágcsálták a szakácsok és végül a tofu találtatott szimpatikusabbnak ;) De abban egyetértettek, hogy szejtán nélkül a gombás ragu is nagyon finom. ( ízlések és pofonok, ugyebár :). A kőrözötthöz egyébként sütöttem a lányoknak egy kenyeret is ( kenyérsütőben ), ami szintén elnyerte a tetszésüket és még egy szilvás piskótával is kedveskedtem, ami khm ... nem sikerült olyan jól, mint én szerettem volna :P De azért mégis megettük és mivel még csomagolni is akartak belőle , úgy sejtem, mégsem volt annyira rossz ( mint én gondoltam ) :D

Összességében azt kell mondjam, nagyon élveztem ezt a főzőcskés délelőttöt is, tényleg nagyszerű emberek látogattak hozzám ( vicces volt, hogy adott négyzetméteren adott időben az én konyhámban volt szombaton a legtöbb masszőr, velem együtt négyen voltunk :D ), úgyhogy köszönöm, lányok! :)


Legközelebbi alkalommal Gödöllőn, október 9.-én ( esetleg 10.-én, itt még lehet némi változás ) találkozhattok velem ill a fazekaimmal. S természetesen már most is jelentkezhet, akinek van kedve és szabadkapacitása egy kis örömfőzéshez :)
( az info@vegakonyha.com email címen vagy a 06703848781 - es mobilon! )

************************************

Vasárnap pihenésképpen ellátogattunk az idén már XIV. alkalommal megrendezett Vegetariánus Fesztiválra - többek között azért is, mert a tanfolyamokat követő 2 - 3 napban egyszerűen képtelen vagyok főzni :P Ha jól tudom, most első alkalommal tartották a rendezvényt a Pataky Művházban, ami a kiszámíthatatlan időjárásra való tekintettel jó ötlet volt, de úgy egyébként ... hát nem is tudom. Szerintem ezt a helyet nem erre találták ki, de lehet, hogy csak azért vagyok ilyen rosszindulatú, mert a gyerekeim zsibongása mellett nem volt lehetőségem "rendesen" körülnézni :P Ami tény, hogy nem találtam sehol a Napfényes Étterem "standját", eddig minden évben náluk ebédeltünk, úgyhogy most váltani voltunk kénytelenek és a VegaFood - nál álltunk sorban. A lányok nem kértek külön melegebédet, Ők a Piszkei pogácsákba szerettek bele, míg Apa VF - os lencsefőzeléket kért burgonyafánkkal ( a fánk állítólag édességszámbamenően édes volt ), én pedig maradtam a magyaros vonalnál és lecsós - szójavirslis tarhonyát kértem csírás salátával. Emmával kettesben ezt mi lelkesen be is faltuk :)Az egyik asztalnál kedves ismerősbe is futottam, akiről persze korábban olvastam is, hogy ott lesz. Gitta állta a sarat az érdeklődők gyűrűjébe ragadva, éppen csak egy puszi erejéig tudtam odalépni hozzá. A szombati fesztiválnapon nagy sikerrel tartott előadással egybekötött ételkóstolót ( Lénárt Gitta: Nyers vegetáriánus ételkészítés és ételkóstoló), nézzétek és vegyétek meg nemrégiben elkészült könyvét is:


A legmeghatóbb pillanata ennek a napnak azonban kétségtelenül az volt, mikor nemsokkal azután, hogy megérkeztünk a művelődésiház elé és a gyerekeim javában lépcsőztek fel s alá ( kb. 30x többször, mint az szükséges lett volna a feljutáshoz :P ), egyszer csak megszólított egy ragyogó mosolyú, ismeretlen fiatal hölgy, méghozzá úgy lépve oda hozzám, hogy "Szia, Kata!" Na, ilyenkor én olyan bajban vagyok, közismerten pocsék az arcmemóriám, úgyhogy lázasan kedztem erőltetni az agyamat, hogy honnét is ismerhetjük egymást a lánnyal. Szerencsére nem hagyott sokáig kétségek közt, mondta, hogy Ő, egy számomra valóban teljesen ismeretlen olvasóm, aki csak gratulálni szeretne a blogomhoz :))) De mindezt olyan kedves mosollyal megfűszerezve, hogy teljesen elolvadtam tőle! Innét is üzenem még egyszer, hogy nagyon örültem neki, hogy megszólított - fordított esetben ehhez nekem általában nincs bátorságom :P - és remélem, hogy lesz még alkalmunk egyszer találkozni és akkor kicsit beszélgetni is. Kérem, fedje fel magát, ha van hozzá kedve, akár csak email - ben ( jtkata@gmail.com ) ,ha itt a nyilvánosság előtt nincs is kedve kommentelni :)

Most pedig ideje lenne nekiülnöm az előadásom anyagának, melyet vasárnap tartok a gödöllői Shanti Jógastúdióban. Ha éppen arra jártok, gyertek el Ti is!!! :)


2 megjegyzés:

  1. Kata, tényleg nagyon le voltam foglalva, és csak egy puszi volt, de jó volt újra látni téged, és gyönyörű családodat!
    puszi!

    VálaszTörlés
  2. Hű, látom Te is pörögsz ezerrel mostanság!:-)

    VálaszTörlés