Igazán nem lehet okom panaszra, az utóbbi hónapokban két olyan remek pogácsareceptre leltem kedvenc gasztroblogjaim oldalain, melyek igen csak megkönnyítik az életemet. Arról már regéltem milyen viszony fűz a krumplis pogihoz de most be kell valljam, nem kevésbé szeretem az omlós, puha, krumpli és tojás nélküli fajtát is. Emlékszem, még a gyerekek születése előtt mekkora sláger volt nálunk a Piszkei Pékség, már akkor sem olcsó káposztás, medvehagymás és búzacsírás pogija. Nyamm! De ha most megnézem a kilós árát, azért kicsit elmegy a kedvem a vásárlástól, 1300 – 1400 / kg?! Tudom, hogy a minőséget meg kell fizetni, de akkor is … no, de mindegy, a lényeg, hogy már nem szorulok senkire, ha rendes becsületes pogácsát szeretnék a lencseleves mellé tálalni, előkapom a Vera által bepötyögött receptet ( örök hála érte! ;o) és már sütök is!
Pogácsa
Legyen a kezed ügyében:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
20 dkg zabpehelyliszt ( Veránál mind a 60 dkg tk. tönköly volt )
10 dkg bio margarin
2 – 2,5 dl rizstej ( Veránál csak 2 dl, de nekem úgy kezelhetetlen volt a tészta )
1 tasak szárított VAGY 25 gramm friss élesztő
1 evőkanál tengeri só ( én növeltem ennyire a mennyiséget )
pici bors
1 mokkáskanál nádcukor
4 evőkanál mag ( nálam most len – és napraforgómag volt kéznél )
Így használd a hozzávalókat:
A langyos tejből, az élesztőből és cukorból kovászt készítek, kimérem a lisztet, a sót, borsot, magokat, összekeverem és a margarinnal alaposa összegyúrom. 40 – 50 fokos sütőben hagyom kb. 1 órát kelni, ekkor ismét megdolgozom a tésztát, kinyújtom, kiszaggatom, ha nem felejtem el, bevagdosom a tetejét még szaggatás előtt, aztán tepsire pakolom, hagyom még pihenni a pogikat és 190 fokos sütőben, vastagságtól függően 10 – 15 percig sütöm.
S az eredmény? Fantasztikus!!!!!!!! A lányaimtól nem lehetett elszedni a tálat :o)))
Fotó ezúttal nem készült, bocsánat …
Forrás: Vera vegakonyhája
Kedves Kata!
VálaszTörlésNagyon szeretném elkészíteni a recepted, de korábban még sosem sütöttem pogácsát, és lenne pár kérdésem. Milyen vastagra kell nyújtani a tésztát? Úgy is jó, ha nem sütőben kelesztem?
Köszi
Alma
Szia Alma!
VálaszTörlésÉn valahogy 1,5 cm körülire szoktam hagyni a vastagságot, de ez ízlés kérdése :)
A kelesztés pedig simán mehet a konyhai levegőn is, az inkább télen fontos, ha hűvös van. Mostanában erre nem lehet panaszunk :P :o)
Remélem, sikerrel jársz, mesélj majd!!
Kata
Szia Kata!
VálaszTörlésLenne egy olyan kérdésem, hogy a rizstej helyett használhatok sima rendes tejet is,fontos a zsírtartalma?
köszi
Mandarin
Szia Mandarin! :)
VálaszTörlésNyugodtan használhatsz tehéntejet is a recepthez! :)
Sok sikert!
Kata
Én raktam béke kb.2 evőkanal natúr görög joghurtot és 1 tojást sokkal könnyebben lehetett dagasztani!
VálaszTörlés