2010. december 26., vasárnap

Töltött tofusült - azaz a "híres" Tofurkey házilag - karácsonyi főétel 2010.

Ezt a főétel - ötletet már évek óta nézegettem különböző blogokon, receptes gyűjtőoldalakon, de valahogy nem akaródzott megcsinálni. Valószínűleg az tartott vissza a kivitelezéstől, hogy a tofura / szójára ilyen mennyiségben még sosem fájt a fogam, de idén valamiért meggondoltam magam. Az igazság az, hogy nem is nagyon volt időm karácsony előtt a netet bújni és jó ötletekre vadászni, így maradt ez a sült és nagyon örülök, hogy kipróbáltam! :)Az eredeti recept szerint összesen 5 csomag tofura lett volna szükség a sülthöz, de én annyit nem akartam bevállalni, tudtam, hogy a gyerekeket nem fogja lázba hozni ez a kaja, így csökkentettem a mennyiségeket 3 csomagra, s így is kb. 6 személy részére elegendő ételt sikerült prezentálnom :P ( sebaj, hidegen is finom! :)



Töltött tofusült

A tofuhoz:
3 csomag tofu ( 2 füstölt és 1 metélőhagymás )
1 evőkanál majoránna
1 evőkanál szárnyas fűszerkeverék ( melyben volt só, bazsalikom, fűszerpaprika, kakukkfű stb. )

Töltelék
3,5 dkg biomargarin
3 szelet kenyér
2 szál szárzeller
1 kis fej lilahagyma
1 - 2 gerezd fokhagyma
15 dkg laskagomba
1 evőkanál levespor ( DM - Gemüse brühe ), ebben van só
1 evőkanál sómentes "levespor"
1/2 teáskanál majoránna
1/2 csésze víz

"Páclé"
1/4 csésze olaj
1/8 csésze szójaszósz
2,5 evőkanál frissen facsart naracslé
1/2 teáskanál mustár
1/8 csésze vörösbor ( elhagyható )

Előző nap:
Késes robotgépben keverjük nagyon (!!!!) krémesre a fűszereket és az összemorzsolt tofut, ehhez sok türelemre lesz szükségünk, de sokkal jobb eredményt érünk el, mintha - ahogyan sok receptben javasolják - csupán kézzel morzsolnánk össze a tofut.

Béleljünk ki egy szűrőt tüllel vagy egy tiszta konyharuhával, kanalazzuk bele a tofut és alaposan nyomkodjuk le. Állítsuk egy mélytányérra a szűrőt, hajtsuk rá a konyharuhát, tegyünk rá nehezéket és kb. egy éjszaka alatt így kicsöpög belőle a felesleges víz. Hozzáteszem, hogy ha konyharuhát használunk, nagyon valószínű, hogy az beissza ezt a vizet, így csöpögni nem nagyon fog tudni, de lehet, hogy csak én jártam így :)

Aznap:
Készítsük el a tölteléket, a margarinon pirítsuk meg az apróravágott hagymát, fokhagymát, szárzellert, majd adjuk hozzá a felaprított gombát, fűszerezzük és öntsük fel kb. 1/2 csésze vízzel. Egy tálba tegyük bele a felkockázott kenyeret és öntsük nyakon a forró lével, akkor jó, ha nem tocsog, de a kenyér azért felpuhul tőle.

A pácléhez keverjünk össze mindent egy tálban.



Jöhet az összeállítás.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra.
Egy sütőtálat béleljünk ki sütőpapírral.

Szabaduljunk meg a nehezéknek használt könyvektől és egy kanállal szedjük ki a tofu közepét. Vigyázzunk, hogy hagyjunk egy kb. 1 - 1,5 cm - es peremet ill. az alját se lyukasszuk ki a tofunak, mint ahogyan pl. én tettem :D De ez sem probléma, ha szépen visszanyomkodjuk oda is a tofut.
A kikapart tofut tegyük félre, a mélyedést kenegessük meg a páclé egy részével, tegyük bele a tölteléket, majd a félretett tofut lapogassuk rá alaposan.


Egy kis ügyeskedéssel varázsoljuk át a sütőpapíros edénybe a tofut, fejjel lefelé természetesen és ismét kenjük meg a páclével.


Én néhány szem krumplit is kockáztam a tofu mellé és így toltam be a sütőbe.

Mindenhol azt javasolják, hogy fedjük le alufóláival és így süssük, nekem ez nem jött be, úgyhogy hamar megszabadultam a fóliától. 180 fokon kb. 75 - 90 perc alatt elkészül, de valószínűleg még bírta volna a sütőben tovább is. Akkor van kész, ha szép kérgesre sül a teteje. Időközben nem árt a megmaradt páclével továbbra is bekenni a tofut - mondjuk 15 - 20 percenként -, ez adja a színét és nem utolsó sorban az ízét is :)

A végeredmény gyakorlatilag egy töltött pulykafélét kíván utánozni, egész sikeresen, mindenestre nagyon finom és laktató vacsora volt :)

2010. december 25., szombat

Karácsony 2010.


Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!! :)

Remélem, finomra sikerültek a tegnapra tervezett menük, szépen csillogtak a megajándékozottak szemei és úgy általában, mindenki nagyon jól érezte magát!

Sajnos, hiába igyekeztem, nem tudtam előre feltenni ide a blogra a szentestére tervezett menüsort, időhiányból kifolyólag, meg kicsit azért is, mert én ugye még az utolsó pillanatban is variálok :P Nálam csak az biztos, ami már elmúlt, s így már el is mesélhetem Nektek, mi mit ettünk idén:

Leves:
Lebbencsleves ( semmiféle ünnepi csavar nem volt a dologban, a gyerekek jelenlegi kedvenc levese és bevallom őszintén, tutira akartam menni )

Főétel ( ek ):
Töltött tofusült
Zöldségkrémes rántott palacsinta ( itt visszalinkelem a saját receptem, mely az Ezo Tér magazin 2009. decemberi számában jelent meg és Siccike volt olyan kedves tavaly begépelni a Vegán Karácsony blogra)

Krumplipürével ( mezei rizstejes krumplipüré )
Karácsonyi párolt lilakáposztával

Desszert:
Zserbó - a Napfényes Süteményes könyv receptje alapján

A tofusült feltétlenül megér egy misét, kb. 2 éve szemezek az ötlettel és a különböző recepetekkel a neten és nagyon örülök, hogy idén vettem a bátorságot és elkészítettem, abszolút nyerő fogás! Ezt feltétlen felteszem majd ide is.

A palacsintát a gyerekek kedvéért készítettem, nem kis többlet munkával és mi volt a jutalmam érte? Fintorgó kölyökfejek, akik meg sem kóstolták az ételüket :(( Pedig ennél tutibbat nem tudtam Nekik kitalálni, a palacsintát imádják, a rántott cuccokért odáig vannak, akkor?!?!?!? Áááá, azt hiszem igaza van a férjemnek, jövőre zöldborsófőzeléket rakok eléjük szenteste, azt legalább biztosan megeszik ( vagy addigra pont azt nem fogják szeretni?! :P ).

A lilakáposzta szenzációs, Gordon Ramsay receptje alapján dolgoztam, mely Sajtkukac Niki ill. Gabojsza konyháján keresztül jutott el hozzám. Évek óta tartom magam ahhoz, hogy gyümölcsöt nem keverünk mással, de ezúttal kivételt tettem és nem haltunk bele ebbe az egyszem almába:P

A zserbó a Napfényes Süteményes könyv leírása szerint készült, nagyon jó recept, finom a végeredmény, bár nekem ez is túlságosan édes lett, de sebaj :)

Szóval, a hiányzó receptekre számíthattok hamarosan, s csodák csodája pár fotó is készült, azok is jönnek majd :)

További szép napokat kívánok minden kedves olvasómnak :)

Kata

2010. december 1., szerda

Főzzünk együtt! :)



Jelen pillanatban úgy próbálom tartani a gasztrovonalat az életemben, hogy továbbra is megtartom kb. 2 havonta a vegakonyhás főzőtanfolyamokat :) S most is tervezek egy adventi témájú főzőcskét december 12.-ére, melyre már csak egy ( esetleg kettő ) szabad helyünk van!!!


Egy fő azonban feltétlen szükséges még, hogy egyáltalán meg tudjam tartani az alkalmat! Így hát arra kérlek Benneteket, hogy ragadjatok billentyűzetet és akár magatokat, akár ismerőst vagy családtagot, lepjetek meg egy karácsony előtti - jó kedvű - szorgos - hasznos főzőtanfolyamon való részvétellel! :)


További részletek a http://www.vegakonyha.com/ oldalon találhatók, jelentkezni pedig vagy telefonon ( 06-70-384-8781 ) vagy email - ben ( info@vegakonyha.com ) tudtok!


Mindenkinek kellemes készülődést, ajándékvásárlást ( tipp: http://www.zoldszigetmasszazs.com/ ) és jó kedvet kívánok ebben a szép hóesésben!!


Kata

A kép innét származik.

2010. szeptember 23., csütörtök

Szorgos kishangya, de nem ám a konyhában ...


Nahát, milyen régóta nem szerepel itt egyetlen recept sem ... az igazság az, hogy olyan távol kerültem a konyhámtól, mint Makó Jeruzsálemtől, azt sem tudom, hogy néz ki egy piac, mit kell kezdeni egy szép padlizsánnal, a körtét eszik - e vagy isszák ... egyszerűen nincs időm főzni mostanság. Nem nehéz kitalálni, hogy mostanában sok lett a munkám ( ha kíváncsi vagy, mit csinálok, gyere és nézd meg - katt ide! :) Ez persze rengeteg lelkifurdalást okoz nekem a gyomorfájáson túl, melyet az itt - ott futtában elfogyasztott "ételeknek" köszönhetünk. Remélem - családom nevében is -, hogy hamarosan sikerül úgy megszerveznem a dolgos hétköznapokat, hogy ismét tudok rendszeresen főzni, de hogy ide mikor lesz időm le is írni, amit készítettem ... hát, nem is tudom. Megköszönöm azon olvasóimnak, akik türelmesen várnak rám, de megértem azokat is, akik szép lassan elfelejtenek idekattintani a hobbifőzőcskére :( Az email - es kérdésekre azért még igyekszem válaszolni, úgyhogy ha másként nem is, levél útján tudtok velem kommunikálni! ;)


További szép napot és jó étvágyat a vacsihoz! ;o)


Kata

2010. augusztus 30., hétfő

Szombaton főztünk, vasárnap fesztiváloztunk



Múlt szombaton - azaz tegnapelőtt - került sor a Vegakonyha nyári főzőtanfolyamának megtartására. Az előzetese bejelentkezések alapján teltházra lehetett számítani ( vagyis 5 tanulnivágyó + én ), de sajnos egy valaki nem érkezett meg, ráadásul még csak fel sem hívott, úgyhogy a mai napig nem tudom, mi történt ( valaki valakije volt az illető, így nekem nem volt meg sem a telefonszáma, sem az email címe, hogy esetleg rákérdezzek ).Mindenesetre nem volt időm bosszankodni ezen, mert némi várakozást követően bele kellett csapnunk a lecsóba, ha időben végezni akartunk. Szokás szerint egy kis ismerkedéssel, beszélgetéssel kezdtük a tanfolyamot, majd hosszas monológgal folytattuk, természetesen ez utóbbit én követtem el, a lányok pedig bele - belekérdeztek, így remélhetőleg sok érdekes infóhoz jutottak hozzá a miértekkel - hogyanokkal kapcsolatban. ( Szeretem ezt a bevezető részt nagyon, figyelni a csillogó, érdeklődő avagy éppen a túl sok újdonságtól elszörnyedő szempárokat, miközben beszélek :)


Ezt követően végigfutottunk a kinyomtatott receptsoron, megbeszéltük mit is fogunk főzni, aztán dologhoz láttunk. Első körben mindenki hagymát pucolt, azt hiszem, ezt jól megtanultuk :P :D, de utána jöhetett az érdemi munka is. Mivel ez alkalommal a hús - és tejtermékpótlás volt terítéken, készült vöröslencseleves szójajoghurttal, gombás - szejtános ragu bulgurral, tofus - padlizsános tészta, chili sin carne zabpehelyből, kőrözött kölesből és fasírt zabból - babból.


Meg kell dícsérjem a résztvevőket, lelkesen és szorgalmasan sürögtek - forogtak a tűzhely és a vágódeszkák körül, az ínycsiklandó illatok hamarosan betöltötték a konyhát. Nagy élmény lvolt átni ezt nekem is, csupa jófej, vidám háziasszonyt kaptam ismét a sorstól így igazán könnyű dolgom volt Velük :)Terv szerint, valamikor 13.00 óra körül asztalhoz is ülhettünk és elfogyaszthattuk munkánk jól megérdemelt gyümölcseit. A leves és a kőrözött aratta a legnagyobb sikert, a húspótlós ételeket kissé idegenkedve rágcsálták a szakácsok és végül a tofu találtatott szimpatikusabbnak ;) De abban egyetértettek, hogy szejtán nélkül a gombás ragu is nagyon finom. ( ízlések és pofonok, ugyebár :). A kőrözötthöz egyébként sütöttem a lányoknak egy kenyeret is ( kenyérsütőben ), ami szintén elnyerte a tetszésüket és még egy szilvás piskótával is kedveskedtem, ami khm ... nem sikerült olyan jól, mint én szerettem volna :P De azért mégis megettük és mivel még csomagolni is akartak belőle , úgy sejtem, mégsem volt annyira rossz ( mint én gondoltam ) :D

Összességében azt kell mondjam, nagyon élveztem ezt a főzőcskés délelőttöt is, tényleg nagyszerű emberek látogattak hozzám ( vicces volt, hogy adott négyzetméteren adott időben az én konyhámban volt szombaton a legtöbb masszőr, velem együtt négyen voltunk :D ), úgyhogy köszönöm, lányok! :)


Legközelebbi alkalommal Gödöllőn, október 9.-én ( esetleg 10.-én, itt még lehet némi változás ) találkozhattok velem ill a fazekaimmal. S természetesen már most is jelentkezhet, akinek van kedve és szabadkapacitása egy kis örömfőzéshez :)
( az info@vegakonyha.com email címen vagy a 06703848781 - es mobilon! )

************************************

Vasárnap pihenésképpen ellátogattunk az idén már XIV. alkalommal megrendezett Vegetariánus Fesztiválra - többek között azért is, mert a tanfolyamokat követő 2 - 3 napban egyszerűen képtelen vagyok főzni :P Ha jól tudom, most első alkalommal tartották a rendezvényt a Pataky Művházban, ami a kiszámíthatatlan időjárásra való tekintettel jó ötlet volt, de úgy egyébként ... hát nem is tudom. Szerintem ezt a helyet nem erre találták ki, de lehet, hogy csak azért vagyok ilyen rosszindulatú, mert a gyerekeim zsibongása mellett nem volt lehetőségem "rendesen" körülnézni :P Ami tény, hogy nem találtam sehol a Napfényes Étterem "standját", eddig minden évben náluk ebédeltünk, úgyhogy most váltani voltunk kénytelenek és a VegaFood - nál álltunk sorban. A lányok nem kértek külön melegebédet, Ők a Piszkei pogácsákba szerettek bele, míg Apa VF - os lencsefőzeléket kért burgonyafánkkal ( a fánk állítólag édességszámbamenően édes volt ), én pedig maradtam a magyaros vonalnál és lecsós - szójavirslis tarhonyát kértem csírás salátával. Emmával kettesben ezt mi lelkesen be is faltuk :)Az egyik asztalnál kedves ismerősbe is futottam, akiről persze korábban olvastam is, hogy ott lesz. Gitta állta a sarat az érdeklődők gyűrűjébe ragadva, éppen csak egy puszi erejéig tudtam odalépni hozzá. A szombati fesztiválnapon nagy sikerrel tartott előadással egybekötött ételkóstolót ( Lénárt Gitta: Nyers vegetáriánus ételkészítés és ételkóstoló), nézzétek és vegyétek meg nemrégiben elkészült könyvét is:


A legmeghatóbb pillanata ennek a napnak azonban kétségtelenül az volt, mikor nemsokkal azután, hogy megérkeztünk a művelődésiház elé és a gyerekeim javában lépcsőztek fel s alá ( kb. 30x többször, mint az szükséges lett volna a feljutáshoz :P ), egyszer csak megszólított egy ragyogó mosolyú, ismeretlen fiatal hölgy, méghozzá úgy lépve oda hozzám, hogy "Szia, Kata!" Na, ilyenkor én olyan bajban vagyok, közismerten pocsék az arcmemóriám, úgyhogy lázasan kedztem erőltetni az agyamat, hogy honnét is ismerhetjük egymást a lánnyal. Szerencsére nem hagyott sokáig kétségek közt, mondta, hogy Ő, egy számomra valóban teljesen ismeretlen olvasóm, aki csak gratulálni szeretne a blogomhoz :))) De mindezt olyan kedves mosollyal megfűszerezve, hogy teljesen elolvadtam tőle! Innét is üzenem még egyszer, hogy nagyon örültem neki, hogy megszólított - fordított esetben ehhez nekem általában nincs bátorságom :P - és remélem, hogy lesz még alkalmunk egyszer találkozni és akkor kicsit beszélgetni is. Kérem, fedje fel magát, ha van hozzá kedve, akár csak email - ben ( jtkata@gmail.com ) ,ha itt a nyilvánosság előtt nincs is kedve kommentelni :)

Most pedig ideje lenne nekiülnöm az előadásom anyagának, melyet vasárnap tartok a gödöllői Shanti Jógastúdióban. Ha éppen arra jártok, gyertek el Ti is!!! :)