2008. április 28., hétfő

Gabonák: Hétfő - rizs

HÉTFŐ - RIZS – HOLD


A rizs a Föld egyik legfontosabb kultúrnövénye és a mai napig az emberiség több mint felének fő tápláléka. A növénynek sok melegre és vízre van szüksége; a vetéstől az aratásig 3 – 6 hónap telik el. A rizs közvetlenül aratás után még nem fogyasztható, meg kell szabadítani a pelyvától, de úgy, hogy az alatta található héj ne sérüljön. A fehér rizs esetében ezt a második héjat is lehántják, így a fogyasztó nem jut hozzá a sok ásványi anyaghoz, nyomelemhez.


Az emberiség jelentős része, keleten ezen a gabonafélén él, de csak a hántolatlan, barnarizs formájában értékes és csak így jelent táplálékértéket. A hántolt, fehérített, fényezett rizs számos betegség alapját idézi elő; legsúlyosabb a beriberi betegség, amely a B - vitamin hiány miatt az agyra és az idegrendszerre hat károsan.


A barnarizs könnyen emészthető, az anyagcserét támogatja; segít gyomor – és bélpanaszok esetén, hajhullásnál, korpásodásnál, bőrbetegségeknél, jó gyógyszer hasmenésre, székrekedésre, nyugtató hatással van az idegekre.

A barna rizsben lévő keményítő fokozatosan szívódik fel, emiatt cukorbetegek is fogyaszthatják.


A hétfői naphoz tartozik, a nyugvó növényi magban csak közvetve fedezhető fel a Hold – erő. Ha a kemény maghéj a víz elem, a nedvesség által kipattan, felébrednek a szunnyadó Hold erők. A csíragyökér előtör, új növényi élet kezdődik. A víz elem központi szerepet játszik a Hold – minőség megjelenésében. Egyik gabonaféle sem igényel annyi vizet a fejlődéséhez, mint a rizs.


Érdekesebb rizsfajták

Basmati rizs – a Himalája lábánál növő, vékony, hosszú szemű, az egyik legjobb ízű fajta.

Barna és fehér olasz rizs – nagy, durvaszemű, a rizottó alapanyaga.

Karolina rizs – erősen hántolják, fényezik, a világon a legismertebb, nem fő szét, nem tapad össze.

Puding rizs – rövid szemű, fényezett, főzve puha és pépes.

Barna rizs – feldolgozás előtti, teljes értékű, természetes rizsszem. Ajánlatos beáztatni 8 – 12 órára, így puhább, élvezhetőbb lesz. Ha nem áztatjuk, lassan és hosszabb ideig, kevergetve főzzük, fedő alatt. 2,5 – szeres víz mennyiséget igényel, hamarább megpuhul, ha nem az elején sózzuk, inkább a befejezés előtti időben keverjük bele a tengeri sót.


Forrás: Gabonaételek & Bevezetés a gabonakonyhába


Receptek

Adéle -féle Katalán rizstál

Zöldalma -féle Tepsis gomba tejszínes rizságyon

Dulmina rizses ételei

Vera rakott kelje

Rizses ételek nálam


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése