2008. január 9., szerda

Rakott hajdina

Azt hiszem, abban egyetérthetünk a hajdina nem egy megszokott étel manapság, pedig régen teljesen hétköznapi eledel volt. Vagy talán kezdi reneszánszát élni? Biztosan sok háziasszony szemezett már vele a boltban, csak éppen nem tudták, mit kezdjenek a sok apró magocskával. Mi évek óta esszük, megszoktuk markáns, kissé földes ízét, de tény, hogy frissítenem kellene a receptgyűjteményemet, mert az eddigi zöldséges hajdinakása már kezd unalmas lenni.


Pedig megérné sokat enni belőle. Nyers Csaba szerint a népi gyógyászat régóta használja érrendszeri - keringési zavaroknál. Rutinsav tartalma miatt növeli az érfalak rugalmasságát. Hatásosan alkalmazható fagyás, fagydaganatok, magas vérnyomás, retina bevérzés és sugárkárosodás esetén is. Kínában főzetét - forrázatát baleseti sérülések, lumbágó, menstruációs fájdalmak, marások - csípések kezelésére is alkalmazzák. A hajdina rengeteg magnéziumot, kálciumot, aminosavat és fehérjét tartalmaz.


Szóval, hajrá, ismerjétek meg, ha eddig még nem voltatok barátságban a pohánkával. A recept alapötlete a www.hazipatika.com - ról származik.





Rakott hajdina


Legyen a kezed ügyében:


25 dkg hajdina

kevés olaj

1 fej karfiol

2 fej vöröshagyma

1 közepes padlizsán

2,5 dl növényi tejszín ( vagy lehet "igazi" is vagy kefírt is használhattok )

1/2 citrom leve ( csak ha a növényi tejszínt használod )

1/2 darabos paradicsom konzerv ( pl.: Mutti )

tengeri só

bors

provence - i fűszerkeverék


Így használd a hozzávalókat:


A hajdinát alapos átválogatás ( ez macerás, tudom, de a sok fekete kis izét érdemes kihalászni ) és öblítés után futtasd meg egy kevés olajon, adj hozzá kétszeres mennyiségű vizet és főzd puhára. Közben vágd apróra a hagymát, azt is tedd fel irulni - pirulni, majd add hozzá a szintén kockára vagdosott padlizsánt. A pici rózsákra szedett karfiolt párold meg a neked tetsző módon ( én az elektromos párolómat használom e célra ). A megfőtt hajdinához keverj hozzá egy fél doboz paradicsomkonzervet és fűszerezd a 'masszát".

Egy jénaiba terítsd el a hajdinát, simítsd el rajta a hagymás padlizsánt, a harmadik réteg a lecsepegtetett karfiol halom legyen. A növényi tejszínt, amennyiben azt használod, keverd el a citrom levével ( kefír esetén ez nem szükséges ) és öntsd a rakottas tetejére.


180 fokon süsd 35 - 40 percig.

2 megjegyzés:

  1. Hű, kíváncsi leszek a gyerkőcök reakcióira!! Vagy Nekik nem is adsz belőle? :o))

    VálaszTörlés