2008. január 28., hétfő

Mit mivel? - avagy tojás és tej helyett

Gondoltam, másnak is hasznos lehet, ha néhány sorban megpróbálom összeszedni ( a teljesség igénye nélkül ) pontosan mivel is javallott helyettesíteni a címben szereplő, a receptekben folyton – folyvást előforduló hozzávalókat … mert hát lehet, hogy valaki allergiás rájuk, de az is lehet, hogy csak úgy gondolja, egészségesebben tud táplálkozni, ha kihagyja étrendjéből mind a tojást, mind a tehéntejet … a miértekbe most nem is mennék bele, aki már azt keresi, hogy mivel váltsa ki, tudja, miért jár ezen az úton.


Lássuk, mi újság a gyakorlatban ( biztosan kihagyok sok mindent, de segíthettek Ti is ;o)


Tojás

  • Tudom, hogy nem minden ételben tudjuk tökéletesen helyettesíteni, itt van mindjárt az egész főtt tojás pl. a rakott krumpliban, a tojáskrémben … ilyenkor jönnek a kompromisszumok ( ha nincs bajod a szójával ), jöhet a tofu;
  • sőt, láttam én már rántottát is tofuból ;o)
  • ha csak a tojás színére vágysz egy ételben, elég ha egy kevés kurkumát használsz színezék gyanánt.

Sütésnél sokszor van szükség kötőanyagra, ekkor jöhetnek a következő trükkök:

  • Próbálkozhatsz burgonya – vagy kukoricakeményítővel és szójaliszt keverékével ( 1 : 1 arányban );
  • az én új felfedezésem a megőrölt lenmag, vízzel kiegészítve ( 1 ek. lenmag + 3 ek. Víz = 1 tojás ) - csodákra képes;
  • persze léteznek bioboltokban készen kapható tojáspótlók is:

  • Energy egg replacer - ezt hazai boltban még nem láttam, de rendeltem a neten
  • Femini - lásd itt
  • Vajahit - lásd itt

De úgyis nekifoghatunk az étel elkészítésének, hogy ha csupán egy tojást kér a recept, szimplán kihagyjuk, ez sem okozhat túl nagy gondot.


Tej és „tejfélék”


Hű, itt igazán nagy a választék, csak győzd megfizetni! Gyártanak joghurtot, tejszínt, pudingot, tejszínhabot, tejet szójából, zabból, rizsből, mandulából, tönkölyből, kókuszból is csinálnak, ízesítik vaníliával, árpával stb. s nem csak egészségesek ( laktóz - és koleszterinmentesek ), hanem finomak is! Igazán sokoldalúan használhatóak, teheted a kávédba, a gyerkőcnek a kakaójába ( „karobójába” ), a müzlitekhez, de főzéshez, sütéshez is kiváló. Tapasztalatból beszélek!


Apropó, saját tapasztalat! Engedjétek meg, hogy elmeséljek Nektek valamit … Bevallom, a mi családunk nagyfogyasztónak számít rizstej – téren, s sokat gondolkodtunk, hogyan lehetne egy kicsit csökkenteni a költségeket, mert havi szinten sok ezer forintot költünk erre az élelmiszerre. Nézelődtem a neten és találtam egy olyan gépet, mellyel házi körülmények között is elő lehet állítani rizs – ill. szójatejet.


Borsos az ára, nem kétséges, de mindent összevetve mégis csak az jött ki, hogy nekünk rövid idő alatt behozná az árát. Tanakodtunk, spórolgattunk, aztán elhatároztuk magunkat és hamarosan boldog tulajdonosai lettünk a masinának … nem sokáig. Mármint nem sokáig voltunk olyan felhőtlenül boldogok, mert csalódnunk kellett. Persze, sejtettük, a házi rizstej és a dobozos ( mint minden egyéb esetben ) nem sok hasonlóságot fog mutatni, dehogy ekkora legyen a különbség?! A gép kétségtelenül csinos, könnyű kezelni és gyors is ( 15 perc alatt végez ), ellenben irtó macerás takarítani a finom szűrőt és a kancsót, amin túl tudnék azért lépni, ha megérné, ha finom lenne a végeredmény … de nem az.


A gond a keményítővel van, amit a nagyiparilag előállított tej esetében valamilyen úton módon kicsapatnak, ez házilag azonban kivitelezhetetlen. Az így elkészített tej egy sűrű rizsmassza, ami tovább hígítható, de akkor természetesen veszít az ízéből is … Hetekig küzdöttünk vele, főztük szorgalmasan a tejünket, a lányaink meg egyre kevesebbet kértek belőle … tényleg hősiesen próbálták meginni, de nem ehhez vannak szokva. Ekkor még annyi engedményt tettünk, hogy felesben hígítottuk a bolti verzióval, meglegyen a fokozatosság és idővel újra elhagyjuk a dobozost és maradjunk a 100% - os házi rizstejnél … de aztán feladtuk. Egyszerűen nem finom és ez drága lecke volt … szóval, csak óvatosan az ilyen gépekkel!


Ui.: Szójatejet még nem csináltam vele, de hamarosan fogok és ha az sem lesz jó … hát, igen csak szomorúak leszünk …


15 megjegyzés:

  1. Kata!
    Jó, hogy leírtad a tapasztalatod a rizstejes géppel kapcsolatban, mert valójában nálad láttam először és nagyon fellelkesedtem. Nálunk is hetente átlag 4 liter rizstej fogy (ne is szorozgassuk, mert horribilisre felment az ára...:-(, úgyhogy nem lett volna rossz. Így viszont akkor mégse... A Feminin tojáspótlót nézegettem én is, de nagyon sok E-t + mindenfélét fedeztem fel az összetevőkben, így inkább hanyagoltam. Az 'Egg replacer'-ről számolj majd be mindenképp, mert az amerikai blogokban, receptekben mindig erről olvasok, kíváncsi lennék rá.
    siccike

    VálaszTörlés
  2. Hát, igen, reméltem, hogy az ismertetőmmel megmentek néhány lelket ... :o)

    A tojáspótlók közül én is jobb szeretem a lenmag, szójaliszt stb variációkat. Az Ener G megtetszett, megvettem, s el is használtam, de nem veszek még egyszer. Annak ellenére, hogy jó volt, de nem jobb, mint pl. a lenmag.
    Egyébként ezt lehet róla tudni, ha érdekel:

    A must-have for the vegan baker. Mimics what eggs do in recipes, but is animal and dairy-free. Economical 16 oz. box, which contains the equivalent of over 100 eggs. $6.29 per box.
    Instructions: For each egg called for in a recipe, simply mix 1-1/2 tsp of egg replacer with 2 tbsp of water thoroughly, and add to batter/mixture.
    Ingredients: Potato starch, tapioca flour, leavening (calcium lactate [non-dairy], calcium carbonate, citric acid), cellulose gum, carbohydrate gum

    Nutritional Information:
    Servings per container - 113
    Calories per serving - 15
    Total fat - 0g
    Sodium - 5mg
    Total carbohydrate - 4g (og fiber, 0g sugars)
    Protein - 0g

    VálaszTörlés
  3. Kata!
    Köszi az infókat!
    Akkor ti nem is esztek egyáltalán tojást? A gyerekeknek mivel pótolod a B12-t? Szedtek valami vitamint?

    VálaszTörlés
  4. Dede,eszünk,csak bizonyos ételekben a jó társítás miatt használom "pótlókat"!

    VálaszTörlés
  5. Katanyaka! A tejeknél felsorolt zab-, tönköly- és árpatejek NEM gluténmentesek ám!A többi is csak akkor, ha ezt külön ráírják! Gondolom, te nem vagy gluténügyben érintett, de nehogy ezt valaki úgy értse, ahogy .... :)

    VálaszTörlés
  6. BoLeZsó, teljesen jogos, azok nem gluténmentesek. Tényleg nem vagyok járatos ebben a témában, bocsi, mindjárt javítom, köszi, hogy szóltál! :o)

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!
    Azt szeretném kérdezni, hogy panírozásnál melyik a legjobb módszer a tojás helyettesítésére? Nagy szejtán fan vagyok (az itteni recept alapján csinálom), otthon egyszer csináltunk panírozva és nagyon ízlett, csak most Hollandiában vagyok egyedül, itt meg nem szeretnék venni egy halom tojást, mert rámrohadna, meg amúgy is jobban szeretek anélkül főzni. Köszi szépen!:)
    Lilla

    VálaszTörlés
  8. Szia Lilla!

    Panírozásnál nincs szükség semmi helyettesítőre, egyszerűen keverj egy palacsintatészta szerű akármit vízből és lisztből ( jobb eredmény érdekében használj mondjuk 1/3 rész sárgaborsó vagy csicseriborsó lisztet is a normál lisztedhez ) és abba forgasd bele a szejtánt, majd jöhet a zsemlemorzsa. Ennyi :o) Remélem, ízleni fog!

    Kata

    VálaszTörlés
  9. Oké köszi szépen! Majd akkor elmegyek az itteni bioboltba sárga vagy csicseri lisztet vadászni:) A rendes élelmiszerboltban itt még prézlit se találtam:(

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!

    A túl sűrű rizstejhez lenne egy ötletem: szabály, hogy a pudingba nem lehet visszatenni a kanalat, amivel kóstoltuk, mert a nyálban lévő enzimek a keményítőt cukorrá (glükózzá) bontják, és így elfolyósodik a puding. Nem lehet, hogy ez a rizstejjel is működne?

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok!

    Panírnak a kukorica pehely is jó! Én leszoktam darálni, de lehet nagyobb pelyhekre is hagyni, minden jó ropogósra sül tőle.

    Én ma csináltam mandulatejet! Szerintem finom!
    100g mandula
    4 csésze víz
    1 evőkanál juharszirup vagy agave szirup

    Ha nem hántolt a mandula, akkor le kell forrázni és 30 másodperc után hámozható. Majd turmixgépben össze turmixoljuk a mandulát a vízzel 2-3 perc alatt nagy fokozaton, majd leszűrjük.

    VálaszTörlés
  12. én a héjas mandulából csinálok tejet. gyönyörű fehér marad, nem kell vacakolni vele...

    VálaszTörlés
  13. Nagyon hasznos bejegyzés, köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  14. Nem mai az írás, de mivel én is rátaláltam, más is fog, ezért inkább leírom :-) számunkra a bolti rizstej ihatatlan... Van egy kesernyés mellékíze, a kávét úgy küzdöm le vele, ha azzal kell innom. Már rég házilag csinálom, igaz csodagépem nincs, simán lábas+botmixer+sűrű szűrő segítségével, ízesítem cukorral (pontosabbm xilittel) és vaníliával és még főzés közben egy-két kis csipet sóval. Veri a boltit. Közvetlen mixerés után sűrű (ez kiválóan alkalmas tejszín pótlásra), után higítom vízzel, amíg nem lesz olyan állaga, amit mi szeretünk és szükség esetén tovább ízesítem. Fahéjjal is finom és kakaóporral pedig mint egy finom tejberizs :-)
    Nem tudom, a géppel mi lehetett a baj (talán azóta meg is oldódott), csak azért írtam le, hogy aki ide téved, tudja, hogy nem csak az indokolatlanul és aránytalanul drága bolti alternatíva működhet (ha bio rizst veszek is jelentősen olcsóbbrá jön ki litere) :-)
    Szép napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosítok: közvetlen mixerezés és szűrés után sűrű, ez alkalmas tejszín helyettesítésére (ha főzés közben mindig csak annyi vizet adtunk a rizshez, hogy elleple) és ezt higítom addig, amíg a megfelelő állagot nem érem el :-)

      Törlés