2008. január 25., péntek

Sültkrumpli kapormártással és téli salátával

Amikor összeraktam a mai ebédet arra gondoltam, most biztosan sok blogolvasó fog elpártolni tőlem ( nem, nem gondolom, hogy már olyan sok van ), hisz ez az étel egyáltalán nem mondható rendesnek, a szó általános értelmében. Mi azonban gyakran eszünk ilyen egyszerű dolgokat, s tudom, hogy furcsa, de nem hiányoljuk mellőle a húst. Sőt, még élénken emlékszem arra a karácsonyunkra, amikor kezdő vegaként inkább ettünk karácsonykor csak krumplipürét és párolt lila káposztát, mert egyetlen porcikánk sem kívánta a húst … Bízom benne, hogy mások is érdeklődnek az ilyen puritán fogások iránt, úgyhogy megosztom Veletek a mai receptet is!





Sült krumpli kapormártással és téli salátával - ( 4 személy részére )


Legyen a kezed ügyében:


A sültkrumplihoz:

1,5 kg krumpli

1 dl olívaolaj

só, bors, pirospaprika


A téli salátához:

15 dkg finomra reszelt sárgarépa

15 dkg finomra reszelt cékla

kb. 3 evőkanál balzsamecet

1 evőkanál extra szűz olívaolaj


A kapormártáshoz:

3 dkg növényi margarin

2 fakanál liszt

2 dl növényi tejszín

2 evőkanál szárított kapor

½ lime leve

1 teáskanál mustár

kevés víz


Így használd a hozzávalókat:


Melegítsd elő a sütőt 220 fokosra. Ezután alaposan mosd meg a krumplikat ( nem kell pucolni ), majd vágd közepes méretű kockákra. Az olajból és fűszerekből készíts „öntetet” és ebbe forgasd bele a krumplidarabokat. Sütőpapíros tepsire velük, kb. 40 perc alatt sülnek finom ropogósra ( ill. ez változhat attól függően mekkorára vagdostad a zöldségeidet ).


Öntsd egy tálba a sárgarépát és a céklát, öntözd meg az olajjal és a balzsamecettel ( ízlés szerint ), majd tedd be pihenni a hűtőbe, hogy az ízek össze tudjanak érni.


S végül a mártás. Olvaszd fel a margarint egy edényben, szórd meg a liszttel, legalább 2 percig pirítsd alacsony lángon, majd keverd bele a növényi tejszínt. Én ekkor szoktam egy korty vizet is hozzáadni, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Szórd bele a kaprot, facsard bele egy fél lime levét, keverd bele a mustárt és már kész is.


Tálaláskor rajtad áll, hogy a sültkrumplit locsold – e meg a kapormártással vagy mellé kínálod mártogatósnak, mindenesetre így is, úgy is finom lesz, csak a salátáról meg ne feledkezz!


A kapormártás receptje erről az oldalról származik, a többi saját kreáció.


4 megjegyzés:

  1. Méghogy elpártolni! Most érzem csak igazán, hogy érdemes lesz rendszeresen benézni hozzád! Ez a céklasaláta például nagyon bejött nekem :-)

    VálaszTörlés
  2. De jó :o) Örülök a bíztatásnak ám!

    VálaszTörlés
  3. Bár a lényegét a mártást és a céklasalátát nem készítettem el, ellenben a krumpli ilyen formán nem büdösítette be az egész lakást, sokkal kevesebb energiámat rabolta el és még a legkisebb gyerekemnek is ízlett, így mondhatjuk, hogy osztatlan sikert aratott, ami nem mindennapos esemény nálunk. Mivel mi még csak kezdő "egészségesek" vagyunk, ezért én paprikát, paradicsomot, uborkát és póréhagymát kínáltam a krumpli mellé. Annál is inkább, mert vega borscsot csináltam ebédre és céklából azért annyi elég is volt egy napra. :)
    Vicces, hogy 35 év és 4 gyerek után, itt Nálad találkoztam először a krumpli ezen elkészítési módjával! :) Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy mindenkinek bejött a krumpli, mi is nagyon szeretjük így. Az meg, hogy nem céklával ettétek, nem gond, a sok felsorolt nyers zödség is nagyon klassz hozzá! :o)

    VálaszTörlés