2008. március 1., szombat

Kelt tészta alaprecept ( gyors! )

Irulok – pirulok, de az itt következő recept forrását már sajnos nem tudom megnevezni … egyszerűen olyan régóta használom és nem emlékszem, hol akadtam rá. Ha valaki esetleg felismerni véli, szóljon, kérem.

Hasznos kis tésztarecept ez, mert nagyon gyorsan elkészül és ki ne szeretne sokszor saját készítésű kakaós csigát ( esetünkben inkább karobporos csigát ) vagy lekváros buktát dugni gyermekei orra alá? Élesztő is, sütőpor is kell bele, aztán csak össze kell gyúrni és már formázható, tölthető, cirka fél óra múlva ott gőzölögnek a finomságok az asztalon. Ideális recept! Továbbá tojás sem kell bele, úgyhogy az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják!




Kelt tészta alaprecept ( kelesztés nélküli )


Legyen a kezed ügyében:

50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

½ csomag sütőpor

2,5 dl langyos növényi tej ( rizs, zab stb. )

1,5 dl olaj

3,5 dkg friss élesztő

2 evőkanál barnacukor ( nálam most két csepp Stevia )

csipet só, 1 tojás ( helyett 1 evőkanál őrölt lenmag )


Variációk:

Karobos ( vagy kakaós ) csigához kell még:

5 dkg növényi margarin

5 dkg karobpor

7 dkg barnacukor

+ növényi tej a kenegetéshez


Így használd a hozzávalókat:

Melegítsd elő a sütőt 175 – 180 fokosra. Az élesztőt morzsold bele a tejbe, keverd hozzá az olajat, a cukrot, a sót és a lenmagot. Mérd ki a fél kiló lisztet, a fél csomag sütőport és azt is adagold apránként a nedves masszához. Ha már jól összeállt, borítsd lisztezett felületre és gyúrd át alaposan, s hogy könnyebb legyen vele dolgozni, vedd ketté a tésztát.

Az első gombócot nyújtsd ki jó vékonyra, kend meg a puha margarin felével, szórd meg a cukros karobporos keverékkel, majd a hosszanti oldalánál fogva tekerd fel. Éles késsel szeleteld fel, kb. 20 csigát kell kapnod. Sütőpapíros tepsire állítsd őket és mindegyiket locsold meg egy kevés tejjel. Mehetnek a sütőbe kb. 15 percre. Közben készítsd el a másik tésztagombócot is a fentiek szerint.

40 csigabiga lesz a jutalmad.


Forrás: ? Talán mindmegette.hu ... ?


8 megjegyzés:

  1. Megcsináltam! Nagyobbik fiam elég csalódott volt... Még egy párbnával is betakarta, hogy ebből inkább senki ne egyen - ő is segített a sütésben, és másra számított :). Aztán másnap megevett belőle kb. 15-öt :). Nem tudom, az ő hozzáállása változott, vagy jót tett a csigáknak, hogy összeértek kicsit, de a lényeg a siker.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Katanyaka!

    Elkészítettem a csigákat, s az erdeményről beszámoltam a blogomban! :-)

    Nagyon-nagyon köszönöm a receptet!

    :-))))))

    Adéle

    VálaszTörlés
  3. Én is megcsináltam, és tényleg finom lett!:-)

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!

    Nézegetem a bejegyzéseket, de nehezen találok kifejezetten glutén-, tej-, tojás- és élesztőmentes recepteket. Olyanokat, amelyekben minden itt felsorolt mentesség megtalálható(=nincs).

    Eszter

    VálaszTörlés
  5. Kedves Eszter!

    Sajnálom, ha nem találsz kedvedre való recepteket. Nálunk nem szempont a gluténmentesség ( szerencsére ), tejet és tojást nem használok, tehát minden receptem megfelel eme követelményednek, az élesztő megint olyan, hogy többször használom, mint sem.
    További jó bogarászást.

    Kata

    VálaszTörlés
  6. őrölt lenmag helyett lenmagpehely is jó a tésztába? köszi :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Névtelen,
    igen, sok sikert! :)
    Kata

    VálaszTörlés