2008. március 26., szerda

Kölessel töltött paprika

Nagyon sokat töröm a fejem, mivel is pályázzam a VKF! Következő fordulójára, de akármilyen étel jut az eszembe, mindegyikről kiderül, nem is magyar … Először a vadast szerettem volna pályaműként prezentálni, aztán a székelykáposztán gondolkodtam, majd a mai vacsora, a töltött paprika kellette magát, de erről is kiderült szerbek találták ki, nem mi … Hjaj, mindegy, ettől függetlenül elmesélem Nektek hogy készült nálunk, mert igazán finom lett. Max. keresek majd valami mást a VKF! - re, ami valóban magyarosch! ;o)




Kölessel töltött paprika


Legyen a kezed ügyében:

8 tölteni való paprika

15 dkg köles

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

2 evőkanál keményítő ( nekem búza volt kéznél )

15 dkg gabonakolbász ( akár házi készítésű is )

1 liter paradicsomlé

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál méz ( avagy ízlés szerint )

1 vöröshagyma

zeller, biolevespor, 0,7 dl olaj, só, pirospaprika, kömény, kakukkfű


Így használd a hozzávalókat:

A kölest háromszoros vízben puhára főzöm. Hozzákeverem a gabonakolbászt, a szétnyomott fokhagymát, fűszerezem a pirospaprikával, köménnyel, kakukkfűvel és hogy legyen egy kis „tartása”, a keményítővel.


A paprikákat megmosom, levágom a szárukat, kiszedem a magházat és betöltöm a köleses masszával, jó szorosan. Egy közepes méretű tepsibe fektetem őket, öntök rá vizet, kevés olajat ( 0,2 dl ), mellé teszek egy cikkekre vágott vöröshagymát és 200 fokon kb. 20 percen át sütöm, miközben folyamatosan locsolgatom a levével.


És az utolsó fázishoz érkeztünk, a paradicsomszósz. Lábasban olajat hevítek ( a maradék fél decit ), megpirítom rajta a lisztet, felöntöm a paradicsomlével, beledobom a zellerleveleket és alaposan kiforralom. Ízlés szerint lehet vagy nem lehet édesíteni.


Főtt krumplival tálalom. 4 személy részére


Forrás: Gabonaételek c. könyv receptje volt a kiindulási pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése