2008. május 4., vasárnap

Gabonák: Vasárnap - búza

VASÁRNAP – BÚZA – NAP


Ősidők óta, a rizs után a legelterjedtebb kultúrnövényünk és tápanyagforrásunk a búza. A föld népeinek szokásaiban már a történelem előtti korokban is a bőség és a termékenység jelképe volt. A búza a földhöz kötött ember boldogulásának forrása minden időben. A legősibb búzafajtánk az alakor és a tönke, amely vadon termett és csak később lett kinemesítve a tönköly és a jelenleg termesztett búza.


Külön ki kell hangsúlyozni, hogy a vegyszermentesen termesztett és teljesőrlésű, tehát ép, egész szemből őrölt búzalisztből sütött kenyerünk jelent csak teljesértékű tápértéket! Észre kell vennünk, hogy az ipar mit tesz velünk: az „élet” magból „kifinomítják” a tápértéket. Az elveszett tápanyagok egy részét külön csomagolva újra megvásárolhatjuk ( csírát, korpát ), de ezek, sajnos nem fejtenek ki olyan táperőt, bioenergiát, mint az egész, friss búzaszem. A búza minden klímánál és minden ember számára nélkülözhetetlen táplálék.


Az érzékszervekre, az idegrendszerre, az anyagcserére és a keringési rendszer működésére egyaránt kiegyensúlyozó módon hat, harmonizáló hatással bír. Van benne kalcium, vas, magnézium, foszfor, cink, mangán, B – vitaminok és folsav.


A búzafű értékes méregtelenítő és tisztító hatású, természet adta gyógyszer.


A tönkölybúzát már az ókori Egyiptomban is termesztették. A XIX. század óta sok helyen visszaszorult a búzához képest, mert terméseredményei elmaradnak a műtrágyázott búzavetések hozama mögött. A tönkölynél ugyanis a műtrágyázás nem hoz eredményt.


A vasárnap a Nap napja. A gabonák közül a búza hordozza magában legerősebben a Nap – erőket, melyek a felfelé törekvés erejét adják a növény számára. Míg a téli vagy tavaszi növényeknél a hajtás rövid, melynek növekedése akár a föld alá is irányulhat ( pl. spárga ), addig a gabonafélék hajtása hosszú, és egyenesen fölfelé irányul. Vagyis a gabonafélék kimondottan „Nap – növények”.


Forrás: Gabonaételek & Bevezetés a gabonakonyhába c. könyvek


Receptek

Búzareceptek nálam

Adéle tönköly plecsnije

Dulminánál ezt találtam

Siccike lángosa

Vera sárgarépás muffinja


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése