2008. május 6., kedd

Rozsos kifli


Ez nem „friss” recept, de olyan kevés rozsos étel leírása szerepel a blogomon, hogy gondoltam, ezt most gyorsan elmesélem Nektek! :o)






Rozsos kifli


Legyen a kezed ügyében:

30 dkg rozsliszt

20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt

2,5 dkg friss élesztő

2 evőkanál növényi tej

5 dkg szezámmag

1 evőkanál barna cukor

olaj, tengeri só


Így használd a hozzávalókat:

Az élesztőt felfuttatom egy evőkanál liszttel, a cukorral és egy kis langyos vízzel. A többi lisztet egy nagyobb tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, az olajat és a felfutott élesztőt. Apránként kezdjünk vizet adni hozzá, s dagasszuk meg alaposan a tésztát, melynek könnyednek kell lennie. Miután jól kidolgoztuk, tegyük félre, takarjuk le és kelesszük duplájára. Gyúrjuk át megint, nyújtsuk kör alakúra ( 7 – 8 mm vastag ) és osszuk 12 cikkre. A körcikk széles végétől kezdve tekerjük fel a kifliket, tegyük sütőpapíros tepsire, ahol még 15 percig pihenhetnek. Végül kenjük meg a tetejüket a tejjel, szórjuk meg a szezámmaggal és 180 fokra előmelegített sütőben, süssük 18 perc alatt ropogósra.


Forrás: Gabonételek c. könyv


2 megjegyzés:

  1. Hello!
    Az baj, ha a növényi tej helyett állatit használunk?
    Köszönöm előre is a választ!

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Dehogy baj, ahogy jól esik :) Sok sikert hozzá!

    Kata

    VálaszTörlés