Ez nem „friss” recept, de olyan kevés rozsos étel leírása szerepel a blogomon, hogy gondoltam, ezt most gyorsan elmesélem Nektek! :o)
Rozsos kifli
Legyen a kezed ügyében:
30 dkg rozsliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
2,5 dkg friss élesztő
2 evőkanál növényi tej
5 dkg szezámmag
1 evőkanál barna cukor
olaj, tengeri só
Így használd a hozzávalókat:
Az élesztőt felfuttatom egy evőkanál liszttel, a cukorral és egy kis langyos vízzel. A többi lisztet egy nagyobb tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, az olajat és a felfutott élesztőt. Apránként kezdjünk vizet adni hozzá, s dagasszuk meg alaposan a tésztát, melynek könnyednek kell lennie. Miután jól kidolgoztuk, tegyük félre, takarjuk le és kelesszük duplájára. Gyúrjuk át megint, nyújtsuk kör alakúra ( 7 – 8 mm vastag ) és osszuk 12 cikkre. A körcikk széles végétől kezdve tekerjük fel a kifliket, tegyük sütőpapíros tepsire, ahol még 15 percig pihenhetnek. Végül kenjük meg a tetejüket a tejjel, szórjuk meg a szezámmaggal és 180 fokra előmelegített sütőben, süssük 18 perc alatt ropogósra.
Forrás: Gabonételek c. könyv
Hello!
VálaszTörlésAz baj, ha a növényi tej helyett állatit használunk?
Köszönöm előre is a választ!
Szia!
VálaszTörlésDehogy baj, ahogy jól esik :) Sok sikert hozzá!
Kata