2008. január 13., vasárnap

Zsemle vs. zsemle

Sosem tagadtam, nagy barátság fűz a házi péksüteményekhez, azok közül is a zsemlékhez. A kenyerünket régóta magam készítem, évekig használtam ( kisebb - nagyobb megszakításokkal ) a kenyérsütő gépemet, aztán lassacskán megjelentek a különböző kézzel, dagasztás nélkül készített csodák receptjei a neten ... naná, hogy ma már csak ez utóbbiakkal foglalkozom. Nem minden alkalommal alkottam tökéleteset, de kidobnom sosem kellett egyik példányt sem. A gépem meg ott szomorkodik a pulton. Tényleg, nem kell valakinek? :o)


Mostanában szabadidőtől függően ezt a két receptet szoktam használni, az egyik az utóbbi idők nagy favoritja, a Másfél órás zsemle, a másik pedig a Nemisbéka által publikált focaccia recept, zsemle formában megsütve.




DNK 1.5 órás zsemlék


Legyen a kezed ügyében:

75 dkg liszt ( 1/3 teljesőrlésűliszt + 2/3 kenyérliszt )

1 ek. szárított élesztő

2,5 tk. tengeri só

6,5 dl langyos víz

1 dl langyos tej

1 ek. méz ( ezt néha kihagyom )


Így használd a hozzávalókat:

Egy méretes keverőtálba pakolom a hozzávalókat, az előbbi felsorolás szerint, szépen egymás után és alaposan elkeverem, a tetejét liszttel meghintem, majd lefedem, meleg helyre állítom és másfél óráig rá se hederítek.

A sütőt előmelegítem 240 fokra, előveszek egy közepes tepsit, melyet félig megtöltök vízzel.
A tésztát vagy masszát vagy minek is nevezzem, alaposan belisztezett felületre borítom, kicsit eljátszadozom vele, majd nyolc felé vágom, egyesével hajtogatom a ragacsokat és próbálok min. labda formát kihozni belőlük a végén. alulra teszem a vizes edényemet, középre a tepsit ( az én sütőpapíros tepsimen négy darab buci fér el egyszerre ), 20 - 25 perc alatt megsülnek, majd mehet a második adag is a sütőbe.


Forrás: Mademoiselle receptje





"Focaccia zsemlék"


Legyen a kezed ügyében:


50 dkg liszt ( ebben az esetben csak fehéret használok )

1 csomag szárított élesztő ( ha akad itthon, akkor persze inkább egy fél kocka friss )

3,5 dl langyos víz

tengeri só

3 - 4 ek. fűszeres olaj


Így használd a hozzávalókat:

Mindent összegyúrok, majd egy órát hagyom pihenni, ez idő alatt, ha szerencsénk van, a duplájára fog megnőni a tészta. Ekkor alaposan átgyúrom, kellő mennyiségű zsemlére osztom, sütőpapírra pakolom őket, megkenem még a maradék olajjal a tetejüket és mehetnek a 20 fokra előmelegített sütőbe kb. 20 percre.

Forrás: Domestic Goddess focacciája

3 megjegyzés:

  1. Elkészítettem tegnap a 1,5 órás zsemlét, ami tényleg nagyon egyszerű és nagyon finom is. De a nyers tészta állaga nem igazán nyerte el a tetszésem. Hiába liszteztem a lapot, a kezem, ragadt minenhova a tészta, csak cipóvá nem akart összeállni. De azért megküzdöttünk, és a végeredmény nagyon finom lett. Ha legközelebb próbálkozom (ami nem mostanában lesz a friss kezemreragadós élmények miatt) fél adagot készítek, mert 2 személyre sok lett, és ha már itthon sütöm, akkor legyen friss :)

    VálaszTörlés
  2. Hello!!
    Köszi a véleményt. Örülök, hogy Nektek is ízlett! A 75 dkg liszt tényleg sok két embernek, de majd, ha már Dóri is segít ;o))
    A ragadós mókát én nem bánom, minimális munka, szuper végeredmény! :o)

    VálaszTörlés
  3. Kiváncsi lennék, hogy 20 fokos sütőben hogyan sült meg. TIGRIS

    VálaszTörlés